Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd ze Splitu do Dubrovnika nie promem

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Justys4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justys4 » 18.07.2011 16:47

Witam!
Wybieramy się do Chorwacji mianowicie do Dubrovnika. Jedziemy z Krakowa do Splitu autokarem. Proszę więc o informację na temat autobusów, busów, które nas zawiozą do Dubrovnika. Zależy mi na dość szczegółowych informacjach, ponieważ autokar zatrzymuje się w Splicie na przystani promowej, a stamtąd musimy się jakoś dostać do jakiegoś transportu który nas zawiezie do Dubrowvnika. W Splicie mamy być około godz 12.30. Pytam o takie szczegóły ponieważ to mój pierwszy raz. Będę wdzięczna za każdą cenną informację. Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.07.2011 17:57

Ta przystań promowa w Splicie to jednocześnie równiez dworzec autobusowy i kolejowy, a nawet w pewnym sensie lotniczy, bo stamtąd odjeżdżają bezpośrednie busy na lotnisko.

Nie wiem jak z pociągami, ale akurat tydzień temu czytałem tam rozkład jazdy autobusów i jest ich dosyć sporo do Dubrownika.

Szczegółowe informacje możesz znaleźć na tej stronie:

http://www.ak-split.hr/EN/index.html
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 18.07.2011 18:57

Raul73 napisał(a):Ta przystań promowa w Splicie to jednocześnie równiez dworzec autobusowy i kolejowy, a nawet w pewnym sensie lotniczy, bo stamtąd odjeżdżają bezpośrednie busy na lotnisko.

Nie wiem jak z pociągami, ale akurat tydzień temu czytałem tam rozkład jazdy autobusów i jest ich dosyć sporo do Dubrownika.

Szczegółowe informacje możesz znaleźć na tej stronie:

http://www.ak-split.hr/EN/index.html

Linia kolejowa kończy się w Splicie. Do Dubrownika koleją się nie dojedzie.
Justys4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justys4 » 18.07.2011 20:11

Dziękuje za informację. Czyli będąc w Spilcie około południa, mogę mieć pewność, iż bez problemu na wieczór dojadę do Dubrovnika? Aha a może ktoś wie w jakiej walucie płaci się za autobus i ile kosztuje bilet do dubrovnika autobusem bądź busem?
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 18.07.2011 20:56

Albo jeszcze zerknąć tu:
http://www.autobusni-kolodvor.com/vozni_red.aspx

Wyj. dojazd
13:30 18:00 kursuje codziennie przewoźnik CROATIA-BUS - Zagreb
smerf1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smerf1 » 19.07.2011 05:32

Justys4 napisał(a):Dziękuje za informację. Czyli będąc w Spilcie około południa, mogę mieć pewność, iż bez problemu na wieczór dojadę do Dubrovnika? Aha a może ktoś wie w jakiej walucie płaci się za autobus i ile kosztuje bilet do dubrovnika autobusem bądź busem?
Najlepiej jak masz Kuny,jeśli nie,to euro przeliczą na swoją walutę.
Justys4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justys4 » 19.07.2011 07:23

Aha, jeśli będziemy punktualnie o 12.30 w Splicie to bez problemu powinnam zdążyć na ten autobus o 13.30. Tylko czy ja dobrze zrozumiałam, że te autobusy do Dubrovnika odjeżdżają z tej przystani promowej na której kończy się moja podróż z Krakowa, czy będę musiała gdzieś dojechać bądź dojść???
I w jakim miejscu autobus ze Splitu zatrzymuje się w Dubrovniku, na dworcu autobusowym>??
Ponawiam pytanie, czy ktoś orientuje się w cenach biletów Split - Dubrovnik?
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 19.07.2011 08:39

Na tej stronie http://www.autobusni-kolodvor.com/cijen ... px?s=33&t= podają ze bilet kosztuje 98 lub 111 kun, jak chcesz w euro podziel przez 7,2 czyli 13,6E i 15.40 E
lebros
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lebros » 19.07.2011 08:44

Justys4 napisał(a):Aha, jeśli będziemy punktualnie o 12.30 w Splicie to bez problemu powinnam zdążyć na ten autobus o 13.30. Tylko czy ja dobrze zrozumiałam, że te autobusy do Dubrovnika odjeżdżają z tej przystani promowej na której kończy się moja podróż z Krakowa, czy będę musiała gdzieś dojechać bądź dojść???
I w jakim miejscu autobus ze Splitu zatrzymuje się w Dubrovniku, na dworcu autobusowym>??
Ponawiam pytanie, czy ktoś orientuje się w cenach biletów Split - Dubrovnik?

W razie czego ma Pani jeszcze o 14:30 (w Dubrowniku ok. 20:00), koszt 110 kun
na tej stronie http://www.autotrans.hr/ masz wszystko rozpisane
Ważne warto kupować bilety od razu powrotne są duże zniżki, Bilet tam i powrót to 166 kun
Justys4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justys4 » 19.07.2011 10:39

Dzięki za informację. Interesuje mnie tylko bilet w jedną stronę ponieważ w Dubrovniku są już znajomi z którymi wracamy do Polski już autem.

Ponawiam pytanie odnośnie przystani promowej, czy to jest traktowane jak dworzec z którego odjeżdżają autobusy do Dubrovnika, czy z przystani promowej będę musiała jeszcze gdzieś dotrzeć.
I czy autobusy w Dubrovniku zatrzymują sie na dworcu czy w różnych miejscach w Dubrovniku.

Dopytuje o szczegóły ponieważ jadę pierwszy raz i chcę mieć pewność.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.07.2011 13:41

Justys4

Powtarzam ci raz jeszcze: na przystani promowej jest jednocześnie dworzec autobusowy i stamtąd odjeżdżają autobusy. Nigdzie nie musisz się przemieszczać.
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 19.07.2011 20:19

Justys4

Powiem tak, jeśli Twój autobus przyjedzie na dworzec autobusowy koło portu to nigdzie nie będziecie się musieli ruszać poza wyszukaniem kasy i stanowiska z którego jedzie do Dubrownika. Jeśli zatrzyma się w porcie, w co wątpię, to będziecie musieli przejść na druga stronę ulicy. Ale my nie wiemy gdzie dokładnie się zatrzyma Twój autobus. Ale uwierz to jest na tyle obok siebie i małe, że praktycznie port, dworzec autobusowy i kolejowy są w jednej kupie. Nie sposób się zgubić.
Justys4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justys4 » 20.07.2011 07:36

Dziękuje za informację!
A może ktoś wie jak sprawa wygląda w Dubrovniku. Gdzie autobus ze Splitu się zatrzymuje w Dubrovniku, czy to jest jakiś dworzec? Muszę to wiedzieć żeby poinformować znajomych skąd mają mnie odebrać.
lebros
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lebros » 20.07.2011 08:53

Justys4 napisał(a):Dziękuje za informację!
A może ktoś wie jak sprawa wygląda w Dubrovniku. Gdzie autobus ze Splitu się zatrzymuje w Dubrovniku, czy to jest jakiś dworzec? Muszę to wiedzieć żeby poinformować znajomych skąd mają mnie odebrać.

Pani Justys... sarkastycznie napisałbym że na .... (tu proszę sobie wstawić co Pani chce).
Przecież forma działalności nie różni się od naszego PKS..... wyrusza z dworca autobusowego... to teraz zagadka gdzie może zatrzymać się autobus w Dubrowniku?
powodzenia

PS. wiem że rano, ale czasami trzeba pomysleć....

PS. po przemyśleniu. Justys mam nadzieję że adres już znasz... Przepraszam za zbyt ostry język, ale warto czasami poszukać samemu. Raz że człowiek wytęża szare komórki, dwa daje to dużżżżo przyjemności.
Pozdr i mam nadzieję że Pani będzie dobrze się bawiła.
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 21.07.2011 21:54

Otwieramy wujka google i wpisujemy:
"autobusni kolodvor dubrovnik adresa"

i co otrzymujemy ??
po czasie (0,25 s) ??

Autobusni kolodvor Dubrovnik, Dubrovnik
Adresa:

Obala pape Ivana Pavla II 44A
20000 Dubrovnik
Hrvatska Hrvatska

dalej otwieramy maps wujka google i wpisujemy
"Obala Ivana Pavla 2 44, Dubrovnik, Chorwacja"

lokalizacja na mapie

Jak się gdzieś jedzie, to trzeba wykazać się odrobiną zainteresowania gdzie się jedzie. Nie wiedziałem akurat gdzie jest dw. autobusowy w Dubrowniku, bo zawsze tam byłem samochodem. Znalezienie miejsca zajęło mi max. 4 min. Można zawsze powiedzieć że "bariera językowa", ależ jest też translator wujka google, poza tym we wcześniejszych postach jest link do strony rozkładami jazdy z poszczególnych dworców autobusowych, zatem można się dowiedzieć jak jest po chorwacku dworzec autobusowy, a resztę dopowiedzieć sobie.

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone