Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd z lotniska Split do Supetar

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
btl5
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) btl5 » 27.07.2021 15:13

Witam serdecznie wszystkich,

Wybieram się z żona i małym dzieckiem ( 2 lata) do Chorwacji, konkretnie do miejscowości Supetar. Jest to nasz pierwszy wyjazd w tym kierunku i chciałbym się poradzić doświadczonych jak się dostać do tej miejscowości. Samolot ląduje w Splicie w niedziele o 17:40. I bardzo proszę o poradę co dalej z lotniska będzie najlepszą opcją, czy wynajęcie ubera lub Taxi do przeprawy promowej? Jak często kursują promy ?? ( czy prom jakoś trzeba wcześniej rezerwować, żeby się nie okazało, ze się nie załapiemy itp??
Czy może w jakiś inny sposób można dostać się na wyspę??
Z góry dziękuje za pomoc
roman6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roman6 » 27.07.2021 16:57

Na wyspę można się dostać samolotem :mrgreen:
Ale skoro macie lot do Splitu (lotnisko znajduje się bliżej Kaštel niż Split to najpierw musicie dostać się do Splitu.
Sporo osób tu lata do Splitu więc wam podpowiedzą. Podejrzewam że są jakieś busy do Splitu. A jak nie to na bank SA taksówki.
Ze Splitu dostaniecie się na wyspę promem lub katamaranem. Biletów raczej nie trzeba rezerwować. Kilka razy płynąłem i zawsze były wolne miejsca dla pasażerów.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.07.2021 17:44

Autobusem podmiejskim linia 37 dotrzesz do samego portu. Kursuje w niedzielę co 30 minut.

http://www.promet-split.hr/vozni-red/ur ... jaid/26563

Prom masz o 19.30, 21 i 23.59

https://www.jadrolinija.hr/docs/default-source/local-lines-2021/st/631-split---supetar-(2021)en.pdf?sfvrsn=2
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.07.2021 18:06

mchrob napisał(a):Autobusem podmiejskim linia 37 dotrzesz do samego portu. Kursuje w niedzielę co 30 minut.

http://www.promet-split.hr/vozni-red/ur ... jaid/26563

Autobus 37 nie dojeżdża do portu. Końcowy przystanek ma na dworcu Split Sukoišan.
Dalej można przesiąść się na jakiś autobus miejski (linia 2, 3, 9, 10, 11) albo się przespacerować :mrgreen: .

Split port.jpg

A tutaj link do mapy komunikacji autobusowej w Splicie - KLIK.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.07.2021 18:35

Na stronie splitskiego lotniska znalazłam informację o bezpośrednim połączeniu między lotniskiem, a portem w Splicie.
Trasę obsługuje przewoźnik Pleso - KLIK
Cena biletu 35 kun. Dla porównania podmiejski 37 kosztuje 17 kun.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.07.2021 21:15

marze_na napisał(a):Autobus 37 nie dojeżdża do portu. Końcowy przystanek ma na dworcu Split Sukoišan.
Dalej można przesiąść się na jakiś autobus miejski (linia 2, 3, 9, 10, 11) albo się przespacerować :mrgreen: .

Masz rację, trochę to dziwne, że nie pociągnęli tej linii do portu. ale spacerek nie jest forsowny - jest delikatnie z górki ;)
btl5
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) btl5 » 31.07.2021 14:24

marze_na napisał(a):Na stronie splitskiego lotniska znalazłam informację o bezpośrednim połączeniu między lotniskiem, a portem w Splicie.
Trasę obsługuje przewoźnik Pleso - [b]

Możesz kolego podać jakieś bliższe informacje w jakich godzinach ten przewoźnik kursuje? I czy na pewno jedzie bezpośrednio do portu? Bo z tego co zrozumiałem na tej stronie to kursuje między lotniskiem, a dworcem autobusowym.

Możecie koledzy przybliżyć, jak to jest z promem , czy lepiej wykupić bilety online ( i co się dzieje w przypadku jak nie zdążymy na wykupioną godzinę ??
Moka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Moka » 31.07.2021 14:39

Bilety nie są na określoną godzinę, tylko na dzień, więc nic się nie dzieje, bylebyście w tym dniu popłynęli promem.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 31.07.2021 16:44

btl5 napisał(a):
marze_na napisał(a):Na stronie splitskiego lotniska znalazłam informację o bezpośrednim połączeniu między lotniskiem, a portem w Splicie.

Możesz kolego podać jakieś bliższe informacje w jakich godzinach ten przewoźnik kursuje? I czy na pewno jedzie bezpośrednio do portu? Bo z tego co zrozumiałem na tej stronie to kursuje między lotniskiem, a dworcem autobusowym.

Możecie koledzy przybliżyć, jak to jest z promem , czy lepiej wykupić bilety online ( i co się dzieje w przypadku jak nie zdążymy na wykupioną godzinę ??

Tak jak marze_na napisała autobus podmiejski 37 nie jedzie do samego portu, natomiast autobusy firmy Pleso dojeżdżają do samego portu (bilet jest droższy). Wg ich strony autobusy te nie mają rozkładu - odjeżdżają po przylotach samolotów.

Co do promu jak już ktoś napisał bilet jest ważny całą dobę na dowolny kurs promu. Można kupić na miejscu, przez internet albo apką w telefonie. Jeśli jesteście pieszo nie ma ryzyka że nie wejdziecie na prom
roman6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roman6 » 31.07.2021 16:45

btl5 napisał(a):

Możesz kolego

Raczej koleżanka ;)
btl5
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) btl5 » 31.07.2021 17:42

Bardzo przepraszam, jeżeli uraziłem.
Leloon
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leloon » 06.04.2022 10:38

odgrzewam wątek

Wygląda, że zdecydowanie najkorzystniej cenowo wychodzi opcja autobusem podmiejskim numer 37. 17Kn za osobę. Na stronie przy niektórych cennikach widzę dopisek że dzieci do 6lat nie potrzebują biletu, czy ktoś się orientuje czy dotyczy to także linii 37?

Alternatywą jest ten dedykowany autobus który podjeżdża praktycznie do samego portu w Split, ale on już kosztuje 50Kn i chyba trzeba płacić za każdą osobę, nawet małe dzieci, więc wychodzi sporo drożej
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 06.04.2022 19:28

Leloon napisał(a):odgrzewam wątek

Wygląda, że zdecydowanie najkorzystniej cenowo wychodzi opcja autobusem podmiejskim numer 37. 17Kn za osobę. Na stronie przy niektórych cennikach widzę dopisek że dzieci do 6lat nie potrzebują biletu, czy ktoś się orientuje czy dotyczy to także linii 37?

Alternatywą jest ten dedykowany autobus który podjeżdża praktycznie do samego portu w Split, ale on już kosztuje 50Kn i chyba trzeba płacić za każdą osobę, nawet małe dzieci, więc wychodzi sporo drożej

Autobusem 37 do Splitu, a potem prawie 2 km marszu do portu z bagażami w upale. I to wszystko dla 30 czy 40 PLN. Czy warto? Jechałem tym autobusem do Trogiru. Trochę to trwało. Multum przystanków, zero klimatyzacji, koszmar.
PS. W autobusie 37 za dziecko od 6 do 10 lat płacisz 5 Kn.
Leloon
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leloon » 07.04.2022 15:16

Bravik napisał(a):
Autobusem 37 do Splitu, a potem prawie 2 km marszu do portu z bagażami w upale. I to wszystko dla 30 czy 40 PLN. Czy warto? Jechałem tym autobusem do Trogiru. Trochę to trwało. Multum przystanków, zero klimatyzacji, koszmar.

Dzięki za info o tych 5Kn za dzieci od 6 do 10lat.

Jak policzyłeś te 30 czy 40PLN różnicy? Mi wychodzi trochę większa różnica:
2 dorosłych + 3dzieci (10, 6, 3lata)
Autobus 37: 17 + 17 + 5 = 39Kn
Autobus dedykowany: 5 x 50Kn = 250Kn (bo dzieci chyba nie mają żadnej zniżki?)
Różnica jakieś 130 PLN, a to już sporo
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 07.04.2022 17:09

Leloon napisał(a):
Bravik napisał(a):

Dzięki za info o tych 5Kn za dzieci od 6 do 10lat.

Jak policzyłeś te 30 czy 40PLN różnicy? Mi wychodzi trochę większa różnica:
2 dorosłych + 3dzieci (10, 6, 3lata)
Autobus 37: 17 + 17 + 5 = 39Kn
Autobus dedykowany: 5 x 50Kn = 250Kn (bo dzieci chyba nie mają żadnej zniżki?)
Różnica jakieś 130 PLN, a to już sporo

A skąd, na Boga, mam wiedzieć, ile Ty masz dzieci? Nie jestem wróżbitą Maciejem. :wink:
Na marginesie - autobus lotniskowy kosztuje 45 Kn. https://plesoprijevoz.hr/en/split-croatia/
No i dlaczego doliczasz tylko jedno dziecko w autobusie 37?
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone