Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd przez Redics

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ukash
Autostopowicz
Dojazd przez Redics

Nieprzeczytany postnapisał(a) ukash » 24.08.2010 11:42

Witam wszystkich serdecznie,
za tydzień wyjeżdżam z rodzina do Chorwacji, po przestudiowaniu Forum wybrałem trasę przez Węgry oraz Słowenię (przejście Redics). Zgodnie z opiniami forumowiczów, istnieje możliwość ominięcia drogi płatnej H7 - wystarczy skręcić na rondzie zaraz za granicą w lewo (taki sposób jazdy proponuje także googlemaps, jeśli zaznaczę mu 'omiń płatne'). Problem pojawił się dziś, poniważ dowiedziałem się od kogoś, kto tamtędy jechał (aczkolwiek nie umiał mi określić, czy dokładnie o to rondko chodzi), że Słoweńcy sprawdzają winiety na tym rondzie...(brzmi bardziej jak pomysł polskiej drogówki, no ale...) Chciałbym zapytać szanownych Forumowiczów, którzy korzystali w ostatnim czasie z tego przejścia, czy jest możliwość spokojnego ominięcia słoweńskiej H7, czy też opinia mojego znajomego jest jednak prawdziwa i należy liczyć się z kontrolą.
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam, jeśli pojawiła sie ona w innym wątku (nie udało mi się takowej znaleźć)
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 24.08.2010 12:04

forum/viewtopic.php?t=26975

Przejrzyj ten wątek. Jest tam bardzo dobrze wszystko pokazane. Jechałem tamtędy kilkakrotnie i nigdy nie widziałem ani nie słyszałem żeby były tam sprawdzane winiety... Z pewnością ktoś by o tym poinformował na forum.

Pozdrawiam
ukash
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ukash » 24.08.2010 12:11

Dziękuję serdecznie koledze za info :D
Lelon
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lelon » 24.08.2010 12:12

na forum było mówione o kontroli na rondzie, ale to nie o to rondo chodziło.

Rondo, na którym stała policja i sprawdzała winiety było gdzieś chyba przy Mariborze, w każdym bądź razie dotyczyło jadących przez Austrię a nie Węgry.

Jeżeli chodzi o rondo o które pytasz to ja nie spotkałem się z informacją o policji na tym rondzie. Ostatni raz tamtędy jechałem co prawda 2 lata temu więc coś mogło się zmienić, ale raczej ktoś by napisał na forum.

W tym roku, też będę jechał tamtędy(wrzesień).
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.08.2010 12:13

TO rondo jeszcze nie jest płatne ale trzeba zjechać na miejscowość a nie na autostradę i pojechać równolegle do tejże autostrady za siatką już ;)

KLIK
Z tym, że ja jechałem na Petisovci i Mursko Sredisce ;) i tak się kieruj na Mursko Sredisce - tak mnie na CB poprowadził polski kierowca TIRa ;)
ukash
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ukash » 24.08.2010 13:10

koledzy Lelon i Leszek Skupin - dziekuję serdecznie za informacje, które rozwiały moje wątpliwości :)
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 24.08.2010 14:12

Wróciłem tydzień temu i w obie strony jechałem bez problemów tą drogą. W ubiegłym roku również.
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 25.08.2010 09:30

Z tą kontrolą na tym właśnie rondzie to prawda(sam widziałem łapali po 5 samochodów 12.09.2009r) i coś sprawdzali nie wiem czy winiety :( ale BYŁO TO WRACAJĄĆ OD STRONY CHORWACJI :!: 50 m przed samym rondem ,a nie odwrotnie bo na pewno nie mieli by podstaw.Jak ktoś się zagapił w Dolga Vas i pojechał na dobrze oznaczone rondo prowadzące na kilkunasto kilometrową autostradę to skutki mogą być własnie j.w.Lepiej przy siatce ulica idzie mocno niżej niż autostrada! Szerokości i naprzód.
Polinna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polinna » 25.08.2010 09:59

My się niestety tam machnęliśmy w tym roku (choć jechaliśmy ta trasa już 6 raz) i ten mały kawałek do następnego zjazdu jechaliśmy autostradą z duszą na ramieniu. Na szczęście udało się bez mandatu. W drodze powrotnej na szczęście już wzdłuż siatki bezstresowo :)

Pozdrawiam :papa:
ukash
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ukash » 25.08.2010 10:34

Dziękuję;) czyli za granicą Slo-Hun wjeżdżam na rondo i na nim skręcam w lewo (drugi zjazd) i dalej jadę zwykłą drogą równoległą do autostrady

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone