Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd na wyspę Pag

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JacekL
Globtroter

Postnapisał(a) JacekL » 13.04.2014 20:44

Jeżeli jeszcze ktoś śledzi ten wątek to proszę o odpowiedź czy bilety kupujemy w jakiejś kasie czy czekamy w aucie i płacimy przy wjeździe?
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 13.04.2014 20:46

W kasie, po prawej stronie, jakieś 300 m od przystani promowej.

Żebyś już nie musiał pytać o cenę promu........... :oczko_usmiech:

Tu masz wszystko.. :D
JacekL
Globtroter

Postnapisał(a) JacekL » 13.04.2014 21:42

Dzięki, Pozdrawiam
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 14.04.2014 18:15

Wjeżdżałem na Pag na dwa sposoby. Raz promem, za drugim razem mostem. Można spróbować obu wariantów ale ja polecam most. Taniej i widoków więcej. Co do miejscowości to polecam Caskę. Blisko Novalji, na ZRCE można dojść w 15 minut wzdłuż morza, do miasteczka dojechać w 5 minut a sama Caska cicha spokojna no i plaża Caska też niczego sobie.
Ponadto bliżej Metajny i tamtych rejonów, gdzie można znaleźć naprawdę fajne dzikie plaże.
sviva
Cromaniak

Postnapisał(a) sviva » 14.04.2014 18:16

JacekL napisał(a):Jeżeli jeszcze ktoś śledzi ten wątek to proszę o odpowiedź czy bilety kupujemy w jakiejś kasie czy czekamy w aucie i płacimy przy wjeździe?

Czeka się w długiej kolejce, kupuje bilety w kasie i następnie czeka na swoją kolej aby wjechać na prom.
tomcioooo
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tomcioooo » 14.04.2014 20:25

Promem lub mostem :/ hmm to wlanie zależy gdzie się jedzie na Pag .
Jeśli Novalja to chyba można się pokusić na prom. Przejechanie całej wyspy dość sporo zajmuje czasu.
Od zjazdu z Autostrady, przez most do Novalji według Google map jest 66,3 km.
A jesli chodzi o zobaczenie wyspy , to chyba lepiej na spokojnie a nie w drodze na wczasy
JacekL
Globtroter

Postnapisał(a) JacekL » 15.04.2014 19:30

Po lekturze ostatnich postów dochodzę do wniosku, że prom (szczególnie w dniu wymiany turnusów) należy traktować w kategorii atrakcji turystycznej, ale szybciej i taniej z przyczepą będzie mostem. Chociaż 100 km dalej.
greg1595
Croentuzjasta
Na PAG przez Słowenię

Postnapisał(a) greg1595 » 18.05.2014 08:48

Rozważam wybór następującej trasy (uprzedzam, że i tak co roku kupuję winietkę słoweńską)

Bielsko - Biała - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Lubliana - Rijeka - Pag.

Chcę tym sposobem wykorzystać opłatę słoweńską omijając autostrady chorwackie.

Czy ktoś tak jechał,

Proszę o opinie i porady

pozdrav
Vjetar
Legenda
Re: Na PAG przez Słowenię

Postnapisał(a) Vjetar » 18.05.2014 17:13

greg1595 napisał(a):Rozważam wybór następującej trasy (uprzedzam, że i tak co roku kupuję winietkę słoweńską)

Bielsko - Biała - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Lubliana - Rijeka - Pag.

Chcę tym sposobem wykorzystać opłatę słoweńską omijając autostrady chorwackie.

Czy ktoś tak jechał,

Proszę o opinie i porady

pozdrav

Pamiętam, że coś płaciłem (mało) na tej trasie przed wjazdem do Rijeki (jadąc od Rupy), czyli nie będzie tak całkiem za darmo w HR. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.05.2014 17:16

ruwado
Cromaniak

Postnapisał(a) ruwado » 18.05.2014 23:16

Jakoś tak naokoło i dłużej chyba
maciek20002
Podróżnik
Prom na wyspę Pag : PRIZNA – ŽIGLJEN

Postnapisał(a) maciek20002 » 29.03.2016 07:21

Mam pytanie.
Wybieram się z rodziną właśnie na Pag pod koniec czerwca 2016 r. i pytanie do promu
PRIZNA – ŽIGLJEN - czy Państwo z niego korzystali ?
Czy warto ?
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Prom na wyspę Pag : PRIZNA – ŽIGLJEN

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.03.2016 07:43

maciek20002 napisał(a):Mam pytanie.
Wybieram się z rodziną właśnie na Pag pod koniec czerwca 2016 r. i pytanie do promu
Czy warto ?
Pozdrawiam

Polecam lekturę tego wątku.
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 29.03.2016 08:35

maciek20002 napisał(a):
Czy warto ?
Pozdrawiam

Myślę, że będziesz prekursorem tej przeprawy, więc podziel się wrażeniami po powrocie.

Pozdrawiam.
OlegK
Globtroter

Postnapisał(a) OlegK » 18.05.2016 11:48

Mam do Was następujące pytanie, a bierze się on z rozbieżności pomiędzy tym co pokazuje google mapa a tym co sugeruje nawigacja (tomtom).
Otóż wg. nawigacji powinienem zjechać z drogi E71 zjazdem nr 12 "Gospic" na drogę 534, następnie skręci w lewo w drogę 25 i tą drogą dojechać do Karlobagu. W Karlobagu powinienem skierować się na południe drogą E65 i ponownie wjechać na drogę E71 węzłem 15 "Maslenica" i kontynuować przejazd do węzła nr 16 "Posedraje" gdzie zjeżdżam w kierunku Pagu.
Wg. map google nie powinienem zjeżdżać zjazdem nr 12 z drogi E71 tylko zjazdem nr 16.

Moim zdaniem wariant googla jest lepszy bo szybszy i bardziej bezpieczny. Jaka jest Wasza opinia?

Po raz kolejny tomtom mnie zaskakuje. :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies