Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd na Peljesac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darius
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darius » 15.07.2009 22:18

Tu masz trochę o drodze Ravca-Ploce https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=24243&highlight=.
pawlos72
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlos72 » 15.07.2009 22:36

Czyli 513-ka zła nie jest.
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 16.07.2009 13:10

Ja jechałem kierując się drogowskazami i to był błąd bo one kierują na kawałek nowo oddanej autostrady a później jedzie się przez jakieś zapadłe wioski i jest moim zdaniem mało ciekawie. Lepiej nie kierować się znakami które kierują na Dubrovnik i nie dojeżdżać do tego nowego odcinak autostrady tylko skręcić na starą drogą nad morzem.
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 17.07.2009 14:46

Obrazek

Dojeżdżając z Ravča do Vrgorac mamy jedno główne, możliwe, że jedyne, skrzyżowanie. Jechałem na Peljesac przez Ploče, więc skręciłem w prawo i to był dobry wybór, droga krętawa, ale malownicza, średnia przejazdu tego odcinka wyszła mi ok. 50-60 km/h. Są to 33 km, na które potrzeba ok. 40 min.
Ploče - Opuzen to następne 16km,
Opuzen - Zaton 37km,
Zaton - Orebič to 63km, śr. 60km/h przez Pelješac.
spartan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) spartan » 19.07.2009 21:31

wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi. na podstawie Waszych uwag i tego, co przeczytałem na tym forum wydaje mi sie, że dla mnie optymalna trasa Warszawa - Orebic (wymogi: łatwa, szybka, nie widokowa, mogą być opłaty) leci przez Cieszyn - Zilina - Bratysława - Wiener Neustadt - Graz - Maribor (tu nocleg) - Zagreb (autostrada A1) - Ploce i tu sie okaze, czy uda się promem do Trpanj i Orebić, czy przez Opuzen - Ston - Orebić.
Wielkie dzięki za pomoc. Dam znać po powrocie (po 16 sierpnia), jak wygląda trasa.
borkows
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borkows » 10.02.2010 14:58

Odświeżam temat z pytaniem.
W czerwcu, niestety ostatni weekend czerwca ruszamy. Wiem, że termin nie najszczęśliwszy (prawie wszyscy wtedy jadą), ale inaczej się nie dało. Więc tak, mamy rezerwację kwatery w Orebic od 27.VI i moje pytanie, czy trasa o której napisał kolega @spartan, czyli okolice Wa-wy (już kierunek południowy) - Cieszyn - Bratysława - Graz - Zagrzeb - autostrada A1 - Ploce i dalej się zobaczy prom/ przejazd lądem (raczej ta opcja), jest do pokonania przez dwóch kierowców bez noclegu w miarę w rozsądnym czasie i w tym terminie oczywiście? Dodam, że obydwaj kierowcy doświadczeni ...

Jedziemy autem, które ze względu na swoją charakterystykę ($x4) i obciążenie (w sumie jedzie nas 4 dorosłych i dziecko) raczej nie będzie jechało więcej jak 130 km/h.

Wstępny plan jest ruszyć z domu ok 17 i na miejsce dotoczyć się na 15-16 Możliwe?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.02.2010 15:05

Możliwe, lecz hardkorowe...
Trochę dużo dla kierowców i przede wszystkim, pasażerów.
Postarajcie się wyjechać dzień wcześniej...
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 10.02.2010 15:21

borkows napisał(a):Odświeżam temat z pytaniem.
W czerwcu, niestety ostatni weekend czerwca ruszamy. Wiem, że termin nie najszczęśliwszy (prawie wszyscy wtedy jadą), ale inaczej się nie dało. Więc tak, mamy rezerwację kwatery w Orebic od 27.VI i moje pytanie, czy trasa o której napisał kolega @spartan, czyli okolice Wa-wy (już kierunek południowy) - Cieszyn - Bratysława - Graz - Zagrzeb - autostrada A1 - Ploce i dalej się zobaczy prom/ przejazd lądem (raczej ta opcja), jest do pokonania przez dwóch kierowców bez noclegu w miarę w rozsądnym czasie i w tym terminie oczywiście? Dodam, że obydwaj kierowcy doświadczeni ...

Jedziemy autem, które ze względu na swoją charakterystykę ($x4) i obciążenie (w sumie jedzie nas 4 dorosłych i dziecko) raczej nie będzie jechało więcej jak 130 km/h.

Wstępny plan jest ruszyć z domu ok 17 i na miejsce dotoczyć się na 15-16 Możliwe?

Tak jak zaznaczył FUX, będzie wam ciasno 4+1. Potrzebne wam będą odpoczynki i trzeba uwzględnić ew. korki na granicy i w Cro. Ja jeżdżę tak, że wyjeżdżam ok 8 rano dnia poprzdnigo, robię odpoczynek ok 2 godz. w okolicach Wiednia następnie ok 3-4 godzin snu na autostradzie w Cro i na Korculi jestem ok. 13-14 jadąc przez Orebic.
Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.02.2010 22:37

FUX napisał(a):Możliwe, lecz hardkorowe...

Prawda. I mówi Ci to ktoś kto trasę Poznań-Orebic robi sam, jako jeden kierowca. Zajmuje mi to 24-26 godzin z kilkoma postojami i jednym dłuższym około 3 godzinnym na sen. Więcej tak nie jadę, nie warto. Po drodze nocleg to już teraz dla mnie obowiązek.

Pewnie, że da się zrobić, ja to zrobiłam już dwukrotnie i dlatego nie polecam.
freyu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) freyu » 10.02.2010 22:42

Ja także potwierdzam że da radę i także nie polecam. Trasa Sreser (Peljesac) - Graz - Słupsk, ponad 2k km sam z postojem ok 3 nad ranem na jakiejś stacji w DE ok 2 godzin. Masakra. Po drodze jakoś żadnego noclegu nie mogłem znaleźć i później to już stwierdziłem że jak już jadę to jadę. Ale jeśli jest możliwość to stanowczo unikać takich akcji.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 10.02.2010 23:39

borkows napisał(a): i moje pytanie, czy trasa o której napisał kolega @spartan, czyli okolice Wa-wy (już kierunek południowy) - Cieszyn - Bratysława - Graz - Zagrzeb - autostrada A1 - Ploce i dalej się zobaczy prom/ przejazd lądem (raczej ta opcja), jest do pokonania przez dwóch kierowców bez noclegu w miarę w rozsądnym czasie i w tym terminie oczywiście? Dodam, że obydwaj kierowcy doświadczeni ...

Osobiście z południa Pl (przeważnie via Węgry) robię to na raz ok 15 (+/- 3) godzin. Dodaj 5-6 godzin do granicy + 2 kierowców minus jazda ponizej 130 na autostradzie wyjdzie doba. Ale wg mnie spokojnie do przejechania
mikokrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikokrak » 10.02.2010 23:44

Moim zdaniem dwóch doświadczonych kierowców bez problemu sobie poradzi z taką trasą.Jak to wy nie dacie rady?? :D Pozdrawiam i szerokości życzę.
borkows
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borkows » 11.02.2010 08:30

Dzięki za odpowiedzi. Nie chodzi o to czy damy radę ... "nie takie rzeczy się ze śwagrem w garażu robiło" :D

Raczej chodzi o to, czy jest to realne. Plan jest taki:
km odcinek czas przejazdu
350 ż.w. ->cieszyn 5,5
80 cieszyn -> Żilina 1,5
460 żilina ->graz 5,5
720 graz->orebic 10

Realne?

Jest jeszcze plan, coby w okolicach Ptuja na nocleg zajechać? Może lepiej?
Trocki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trocki » 11.02.2010 09:05

witam. nie przesadzajmy kolega spokojnie dojedzie w 22 godziny z warszawy. ja trase z białegostoku do riwiery makarskiej pokonuje w 16 godzin.
mikokrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikokrak » 11.02.2010 10:05

witam. nie przesadzajmy kolega spokojnie dojedzie w 22 godziny z warszawy. ja trase z białegostoku do riwiery makarskiej pokonuje w 16 godzin.

SAMOLOTEM ??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone