Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd na Peljesac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.07.2009 17:55

spartan napisał(a):
I drugie pytanie, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na tym forum przez ostatnie dwa dni (wiem, wiem, czytać ze zrozumieniem to sztuka przez duże SZ): jak wygląda przejazd przez BiH jadąc na Ston i dalej do Orebicia? Chodzi mi o szybszą i wygodniejszą trasę, a nie widokową. google i viamichelin ignorując BiH i chcą mnie wsadzić na prom, a wyczytałem na tym forum, że droga przez Ston i półwysep jest fajniejsza.

Jechałem rok temu i wszystko w porządku. Nie jest szybka ale dobra nawierzchnia. Na zmęczeniu nie polecam bo można wpaść do Vrbasu. Ale pokonałem ją nad wyraz szybko. Problemy nawigacyjne miałem w HUN.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2009 19:05

Torac napisał(a):
Bocian napisał(a):Ja dla odmiany polecę w tym roku Cieszyn-Olomouc-Brno-Wiedeń-Graz- Zagreb-itd... do końca autocesty i potem lądem do Potomje.

A SLO? Hitra czy objazd?

Jako , że jadę ze znajomymi co jada pierwszy raz w życiu, cena ojro kładzie ich trochę na łopatki :) to polecę objazdem, żeby im zaoszczędzić te parę złotych... :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2009 19:10

Torac napisał(a):
spartan napisał(a):
I drugie pytanie, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na tym forum przez ostatnie dwa dni (wiem, wiem, czytać ze zrozumieniem to sztuka przez duże SZ): jak wygląda przejazd przez BiH jadąc na Ston i dalej do Orebicia? Chodzi mi o szybszą i wygodniejszą trasę, a nie widokową. google i viamichelin ignorując BiH i chcą mnie wsadzić na prom, a wyczytałem na tym forum, że droga przez Ston i półwysep jest fajniejsza.

Jechałem rok temu i wszystko w porządku. Nie jest szybka ale dobra nawierzchnia. Na zmęczeniu nie polecam bo można wpaść do Vrbasu. Ale pokonałem ją nad wyraz szybko. Problemy nawigacyjne miałem w HUN.

Jeśli chodzi o BiH i trasę od północy ( bo może chodzi o Neum) to dla mnie to były najpiękniejsze momenty drogi... Dużo lepiej mi się jechało niż Starą Drga przez Cro. Prędkość przelotowa na pewno wyższa niż w Cro, w/w drogą. Mówię tu o drodze przez Banja Luke bo jechałem też przez Sarajewo. Z tym, że wtedy nocleg w Osijek a jak przez Banja Luke to w Lipiku.
spartan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) spartan » 07.07.2009 15:18

Dzięki za pomoc!

To może w promocji jeszcze popytam chwilę - czy noclegi w Austrii należy bukować, czy można wjechać po północy i coś się znajdzie, jadę w środku tygodnia?

I czy z Waszego doświadczenia jadąc na południe Chorwacji, lepiej nocować przed czy za Grazem? Nie chcę końcowego odcinka do Orebicia pokonywać w nocy po ciemku...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2009 16:02

Wyjeżdżając z Plitvic po noclegu, a autostrada była gdzieś do Splitu, to w Orebicu bylismy koło 18-ej.
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 07.07.2009 22:47

Kilka dni temu trasę Plitvice-Orebic pokonałem w 6 godzin,
Do tego proszę doliczyć ewentualne postoje/przystanki - pewnie wyjdzie coś koło 7 godzin:)
spartan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) spartan » 15.07.2009 07:25

dzieki ponownie. ale z tych odpowiedzi zakładam, że na nocleg w podróży powinienem celowac gdzies dalej niz w Grazu?

i następna wątpliwość: lepiej samochodem przez BiH i półwysep, czy promem Ploće - Trpanj?
translatiff
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) translatiff » 15.07.2009 07:41

Ja jechałem w czerwcu przez BiH i Ston do Orebicia i droga była zupełnie bezproblemowa, tyle, że znacznie dłuższa niż promem z Ploće. Jeśli będziesz zmęczony płyń promem a jak lubisz prowadzić to polecam drogę lądową. Oprócz widoków możesz na Peljeśacu zaopatrzyć się w dobre tamtejsze wino i mule oraz ostrygi:)
translatiff
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) translatiff » 15.07.2009 07:44

[quote="spartan"]dzieki ponownie. ale z tych odpowiedzi zakładam, że na nocleg w podróży powinienem celowac gdzies dalej niz w Grazu?

Jeśli jedziecie bez małych dzieci możecie, tak jak wielu kierowców to robi, przespać się na jednej ze stacji benzynowych za Zagrzebiem. Później tylko ząbki umyć, poprawić fryzurę i w drogę na południe :)
pawlos72
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlos72 » 15.07.2009 08:54

Witam wszystkich po raz pierwszy.

15 sierpnia jadę do Orebica, i tak przeczytawszy ostatnie posty o czasie pokonania ostatniego odcinka trochę sie przestraszyłem. Będę jechał z Grazu. Po pierwszym dniu podrózy będę mał za sobą 1200km, więc zależy mi na jak najszybszym dotarciu do celu. Wiadomo, zmęczenie może już się ujawnić. Proszę o podpowiedź, którą drogą najlepiej jechać od końca autostrady w Ravca. Czy 513-ką na Ploce, czy 62-ką i 9-ką?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.07.2009 17:42

I jedną i druga trasą trafisz do Opuzen, z tym , że jak pojedziesz 62 to przy Metkovic robisz kółko bo w Kula Norinska nie ma mostu z tego co widzę na mapie...
Co do spania na parkingu gdzieś dalej niż w Graz to dla mnie partyzantka, warto dbać o życie swoje i innych...
pawlos72
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlos72 » 15.07.2009 21:22

Dzięki Bocian. Ale czy miałes okazję jechac tymi drogami żeby podzielic się swoimi wrażeniami :?: Chodzi mi o to , którą trasę można pokonac szybciej?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.07.2009 21:32

Nie , jeszcze nie jechałem, wyjeżdżam do Cro dopiero 30 lipca... :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.07.2009 21:41

ViaMichelin pokazuje , że droga przez Metković jest dłuższa o ok 4-5 km. Co do jakości to nie wiem...
pawlos72
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlos72 » 15.07.2009 21:56

Dzięki za szczere chęci :D To moze ktoś podpowie , kto przemierzał już tą trasę, co będzie lepsze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone