Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd na Peljesac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2009 11:54

aga79 napisał(a):dokąd jest w tym roku autostrada :?: jadąc do Dubrovnika

Nie wiem, ale na pewno nie zahacza - jak w temacie- o Półwysep... :?
aga79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga79 » 06.07.2009 11:56

Interseal napisał(a):
aga79 napisał(a):dokąd jest w tym roku autostrada :?: jadąc do Dubrovnika

Nie wiem, ale na pewno nie zahacza - jak w temacie- o Półwysep... :?

a czy orientujesz się czy warto jechać przez Zagvozd na Opuzen czy lepiej wlec się Jadranką
:?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2009 12:05

Proponuję Ci zagłębić się w forum gdzieś w tym miejscu i poszukać. Ja we wrześniu wybieram zwykle Magistralę:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=387750#387750
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.07.2009 12:05

Ja preferuję autostrady więc jadę dokąd ona sięga czyli w tym roku do Ravcqa, potem do Ploce i na prom do Trpanj i po godzinie jestem na Półwyspie (zakładając oczywiście, że 2 godziny nie stoję w kolejce na prom :) )
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2009 12:07

Ja dla widoków bym prom odpuścił... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2009 12:10

yskyerka napisał(a):Ja preferuję autostrady więc jadę dokąd ona sięga czyli w tym roku do Ravcqa, potem do Ploce i na prom do Trpanj i po godzinie jestem na Półwyspie (zakładając oczywiście, że 2 godziny nie stoję w kolejce na prom :) )

Po drodze omija się niestety wtedy Ston i tamtejsze (mniam) świeże, surowe ostrygi i inne smakołyki. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2009 12:18

FUX napisał(a):Ja dla widoków bym prom odpuścił... :wink:

Na szczęście najciekawsze (może poza Stonem) widoki są podczas przejazdu na południową stronę Półwyspu (Mljet, Korcula) a Trpanj oraz planowany do budowy most są wcześniej.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 06.07.2009 12:19

Macie rację :) Przyznaję, ale...widoków po drodze naoglądałam się już x razy (co roku tam jeżdżę), do Ston i tak przynajmniej z trzy razy jedziemy w czasie pobytu po mule no i w drodze do Dubrownika :)
Prawda jest taka, że wybieram prom z racji wygody, ja nie mam zmiennika za kółkiem więc dla mnie to relaksik :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.07.2009 13:19

Dzięki wszystkim za rady. Profilaktycznie po rezerwacji ap jeszcze zapytam agencję.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 06.07.2009 15:11

Bocian napisał(a):
Torac napisał(a):Myślałem o takim szlaku
Popova - Trstenik - Dingać - Podobuće?
Co Wy na to :?:

Z głównej drogi na Pelješcu skręcasz w lewo i dobijasz do Trstenica gdzie po złożeniu lusterek :) jedziesz dalej do Dingač. W samym Trstenicu jak dojedziesz do poczty to tam w prawo i jedź miedzy domami (wąsko!) i miniesz zakręt w lewo na Dingać (mocno pod górę) Miniesz bo w lewo się nie złamiesz tylko jedziesz z 50 m dalej , tam zawracasz na "pętli" i jedziesz z powrotem te 50 m i w prawo skos pod górę :):) Po 7 km superowej drogi masz Dingač i Borek. Droga się rozchodzi, w dół do w/w a pod górę do tunelu., 4 km. Jak miniesz tunel to moim zdaniem dojedziesz do Podobuce. Za tunelem w dół. takie są moje przewidywania.

Też tak myślałem - ale to dróżka zjeżdża na dół do Potocine (jeszcze mniejesza woiska niż Borak) i tam się kończy.
spartan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) spartan » 06.07.2009 16:54

Witam,

na dzień dobry muszę podziękować za kilka ton informacji, które udało mi się znaleźć na tym forum. To chyba pierwsze forum, na którym jest tylu życzliywch ludzi. Ciekawe, czy to zasługa chorwackiego słońca, plaż, czy wina :roll:

A teraz do rzeczy, czyli po prośbie. Po prośbie o rady - czy jadąc przez Katowice i Cieszyn szybciej i wygodniej później będzie przez Czechy (Brno), czy przez Słowację (Bratysława) i dalej przez Austrię (Wiedeń, Graz)? Dodam, że planuję nocleg w okolicach Grazu, a finalnie do Orebicia chciałbym dotrzeć.

I drugie pytanie, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na tym forum przez ostatnie dwa dni (wiem, wiem, czytać ze zrozumieniem to sztuka przez duże SZ): jak wygląda przejazd przez BiH jadąc na Ston i dalej do Orebicia? Chodzi mi o szybszą i wygodniejszą trasę, a nie widokową. google i viamichelin ignorując BiH i chcą mnie wsadzić na prom, a wyczytałem na tym forum, że droga przez Ston i półwysep jest fajniejsza.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.07.2009 17:00

Też miałem dylemat ale na chwilę obecną wariant jest następujący
Karvina - Żylina - Bratysława - Szombately - Varażdin - Zagrzeb - Karlovac - ostatni zjazd przy Ploce i do Orebića lądem.
Poprawcie mnie jeżeli jakiś błąd logiczny popełniłem
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.07.2009 17:04

Ja dla odmiany polecę w tym roku Cieszyn-Olomouc-Brno-Wiedeń-Graz- Zagreb-itd... do końca autocesty i potem lądem do Potomje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2009 17:43

spartan napisał(a): jak wygląda przejazd przez BiH jadąc na Ston i dalej do Orebicia? Chodzi mi o szybszą i wygodniejszą trasę, a nie widokową. google i viamichelin ignorując BiH i chcą mnie wsadzić na prom, a wyczytałem na tym forum, że droga przez Ston i półwysep jest fajniejsza.

Przez BIH jechałem ostatnio siedem lat temu, jednakże nie jest prawdopodobne, by wiele się zmieniło co do stanu dróg i szybkości poruszania się po nich.
Przed Banja Luką jest kilkadziesiąt kilometrów drogi dwujezdniowej później jednak wjeżdża się w góry i kaniony rzek Vrbas i Neretva i praktycznie do Mostaru a nawet Metkovic jest to w 99% trasa widokowa a w 1% szybka.
Opis tej drogi przedstawił w swej relacji chyba niegdyś Buber.:
forum/viewtopic.php?p=221158#221158 i paru innych ...
...a droga do Stonu i dalej przez Ston rzeczywiście fajna, szczególnie gdy ktoś drogę traktuje jako element celu podróży. :wink:
Pozdrawiam!
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.07.2009 17:52

Bocian napisał(a):Ja dla odmiany polecę w tym roku Cieszyn-Olomouc-Brno-Wiedeń-Graz- Zagreb-itd... do końca autocesty i potem lądem do Potomje.

A SLO? Hitra czy objazd?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone