napisał(a) woka » 28.06.2011 15:34
iron napisał(a):witam
szukałem po forum ale jakos nie trafiłem w temacie dojazdu z miejscowości Medulin (istria) na wyspę Kyrk. Bedac w Medulinie chciałbym zrobić sobie jednodniową wycieczke na wyspę Kyrk i nie wiem któredy najlepiej jechać. Czy wybrać sie drogą lądową i jechać przez Rijekę czy lepiej skorzystać z dwóch promów? Płynąć promem to dodatkowa atrakcja ale nie wiem jakie sa opłaty i czy faktycznie promem jest tak fajnie:)
Jesli ktoś z Was drodzy forumowicze posiada jakies informacje w tym temacie prosze o pomoc.
pozdrawiam
Moim zdaniem .....
Jako, że w zasadzie co roku taką trasę przemierzam (tylko w odwrotnym kierunku) moja rada:
szkoda czasu na promy, atrakcja to wątpliwa a nade wszystko zajmuje czas. Mozesz oczywiście w jedną stronę promami a w drugą strone - lądem.
Ja zawsze wybieram ląd. Przez Rijekę, Opatiję. Nie jedź przez tunel - to trasa wybitnie monotonna, nic, dosłownie nic ciekawego.
Jadąc wybrzeżem masz okazję podziwiać uroki. Czas przejazdu lądem i wybrzeżem, z KRK np do Puli = niepamietam, nie liczyłem, byłem na wczasach ale myślę, że około 2,5-3,0 godz. Kręta, wąska droga ale nawierzchnia bez zarzutu. Dobrze się jedzie.