Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dojazd na Kyrk z Medulin (Istria)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
iron
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iron » 28.06.2011 12:12

witam

szukałem po forum ale jakos nie trafiłem w temacie dojazdu z miejscowości Medulin (istria) na wyspę Kyrk. Bedac w Medulinie chciałbym zrobić sobie jednodniową wycieczke na wyspę Kyrk i nie wiem któredy najlepiej jechać. Czy wybrać sie drogą lądową i jechać przez Rijekę czy lepiej skorzystać z dwóch promów? Płynąć promem to dodatkowa atrakcja ale nie wiem jakie sa opłaty i czy faktycznie promem jest tak fajnie:)
Jesli ktoś z Was drodzy forumowicze posiada jakies informacje w tym temacie prosze o pomoc.

pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.06.2011 12:39

Witam.

Krk.

Klik

viamichelin.pl
samgnus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) samgnus » 28.06.2011 14:16

Najbardziej mnie śmieszą wyliczenia czasu podrózy w rózanych programach,czy na stronach dotyczące Chorwacji...W praktyce zawsze podróż wychodzi znacznie dłuższa,bo to nie tylko kilometry z uwzględnieniem obowiązujących prędkości.Wg.mnie nie da się pokonać tej trasy w 3h 10 min,jak twierdzi kalkulator na ViaMichelin.Osobiście uważam,że szybciej będzie promem(i być może taniej).

Pozdrawiam!
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.06.2011 14:26

samgnus napisał(a):Najbardziej mnie śmieszą wyliczenia czasu podrózy w rózanych programach,czy na stronach dotyczące Chorwacji...W praktyce zawsze podróż wychodzi znacznie dłuższa,bo to nie tylko kilometry z uwzględnieniem obowiązujących prędkości.Wg.mnie nie da się pokonać tej trasy w 3h 10 min,jak twierdzi kalkulator na ViaMichelin.Osobiście uważam,że szybciej będzie promem(i być może taniej).

Pozdrawiam!

Ale tu nie ma nic w tym śmiesznego chyba że mamy różne poczucia humoru. Jak sobie wyobrażasz że "bezmyślny" program uwzględni Ci ewentualne utrudnienia na drodze? Myślę że twórca takiego programu w domyśle podając czas zakłada że jest to czas jedynie orientacyjny uwzględniający drogę bez przeszkód i jazdą przepisową i każdy człowiek musi uwzględnić poprawkę. A propos promu: a czy wziąłeś pod uwagę że w szczycie sezonu też może być trudno się dostać na prom z samochodem?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.06.2011 14:42

samgnus napisał(a):Najbardziej mnie śmieszą wyliczenia czasu podrózy w rózanych programach,czy na stronach dotyczące Chorwacji...W praktyce zawsze podróż wychodzi znacznie dłuższa,bo to nie tylko kilometry z uwzględnieniem obowiązujących prędkości.Wg.mnie nie da się pokonać tej trasy w 3h 10 min,jak twierdzi kalkulator na ViaMichelin.Osobiście uważam,że szybciej będzie promem(i być może taniej).

Pozdrawiam!

Śmiech to zdrowie.

Nikt nie pytał o czas.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.06.2011 15:34

iron napisał(a):witam
szukałem po forum ale jakos nie trafiłem w temacie dojazdu z miejscowości Medulin (istria) na wyspę Kyrk. Bedac w Medulinie chciałbym zrobić sobie jednodniową wycieczke na wyspę Kyrk i nie wiem któredy najlepiej jechać. Czy wybrać sie drogą lądową i jechać przez Rijekę czy lepiej skorzystać z dwóch promów? Płynąć promem to dodatkowa atrakcja ale nie wiem jakie sa opłaty i czy faktycznie promem jest tak fajnie:)
Jesli ktoś z Was drodzy forumowicze posiada jakies informacje w tym temacie prosze o pomoc.
pozdrawiam

Moim zdaniem .....
Jako, że w zasadzie co roku taką trasę przemierzam (tylko w odwrotnym kierunku) moja rada:
szkoda czasu na promy, atrakcja to wątpliwa a nade wszystko zajmuje czas. Mozesz oczywiście w jedną stronę promami a w drugą strone - lądem.
Ja zawsze wybieram ląd. Przez Rijekę, Opatiję. Nie jedź przez tunel - to trasa wybitnie monotonna, nic, dosłownie nic ciekawego.
Jadąc wybrzeżem masz okazję podziwiać uroki. Czas przejazdu lądem i wybrzeżem, z KRK np do Puli = niepamietam, nie liczyłem, byłem na wczasach ale myślę, że około 2,5-3,0 godz. Kręta, wąska droga ale nawierzchnia bez zarzutu. Dobrze się jedzie.
iron
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iron » 29.06.2011 18:48

woka napisał(a):Nie jedź przez tunel - to trasa wybitnie monotonna, nic, dosłownie nic ciekawego.

Woka, w jakim miejscu jest ten tunel? wzdlóż przejazdu lądem z Istrii na Krk?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.06.2011 19:09

iron napisał(a):
woka napisał(a):Nie jedź przez tunel - to trasa wybitnie monotonna, nic, dosłownie nic ciekawego.

Woka, w jakim miejscu jest ten tunel? wzdlóż przejazdu lądem z Istrii na Krk?

Byłem w Rovnij i pomyslałem skoro przyjechałem nabrzeżem to z powrotem pojadę inną trasą, czyli w tym przypadku lądem w kierunku na Pazin.
Tunel Ućka jest w okolicy Lovran-Opatija ale wyżej, na innej tj. "lądowej" drodze. Płatny, chyba .... nie pamietam ...... 18 kn :?: :(
iron
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iron » 29.06.2011 19:13

dzieki za informacje :) ...pozostaje odliczac czas do wyjazdu :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.06.2011 19:18

http://maps.google.pl/
Najedź sobie na Istrię. Myszką poprzesuwaj, "poplusikuj" czyli + aż będzie dobra rozdzielczość. Tunel się ukaże.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone