Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd na Ciovo Gornji Okrug z Sieradza

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vaniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaniek » 08.08.2012 13:16

Witam

Macię jakieś szczególne uwagi co do dojazdu na wyspę Ciovo z centralnej Polski? Jak najlepiej wyjechać, żeby dojechać tak w godzinach okołopołudniowych? Bedę jechał 1 raz więc wszelkie wskazówki jak najbardziej wskazane - będe wdzięczny :D
Ps. Jak jest z mostem łaczącym Ciovo z lądem - jest płatny?

Pps. Ma może ktoś formularz użyczenia auta w j. angielskim?
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 08.08.2012 17:37

Szczególnych uwag nie ma. Wszystko zależy od tego, czy jedziesz szybko, czy wolno, czy robisz dużo przystanków, czy mało, czy jedziesz autostradami, czy drogami niepłatnymi, no i czy jedziesz non stop, czy z przerwą na nocleg... Temat rzeka, a poza tym niejednokrotnie wałkowany na forum (polecam skorzystać z opcji "szukaj"). Ja w tym roku liczę się na jakieś 15 godzin do Splitu - jazda non stop.
Most na Ciovo nie jest płatny.
Jadę ósmy raz do HR, i ósmy raz służbowym autem. Nigdy nikt mnie nie pytał o upoważnienie.
vaniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaniek » 09.08.2012 13:49

Czytałem, czytałem rzeczy znależione poprzez szukajke :D Co do upoważnienia też mam nadzieję, że mi sie nie przyda :)
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 09.08.2012 14:02

moondek napisał(a):Szczególnych uwag nie ma. Wszystko zależy od tego, czy jedziesz szybko, czy wolno, czy robisz dużo przystanków, czy mało, czy jedziesz autostradami, czy drogami niepłatnymi, no i czy jedziesz non stop, czy z przerwą na nocleg... Temat rzeka, a poza tym niejednokrotnie wałkowany na forum (polecam skorzystać z opcji "szukaj"). Ja w tym roku liczę się na jakieś 15 godzin do Splitu - jazda non stop.
Most na Ciovo nie jest płatny.
Jadę ósmy raz do HR, i ósmy raz służbowym autem. Nigdy nikt mnie nie pytał o upoważnienie.

Szybki jesteś!
Z W-wy do granicy minimum 5 godzin.
W 6 to norma ( jazda z przepisami).
W 10 godzin od granicy do celu..???
Przecież to około 1000km od granicy.
Powodzenia. Napisz jak wrócisz ile faktycznie jechałeś.
Ja z W-wy do Tribunj 27 godzin.
Można z tego odjąć 2 na spanie i około 3 do czterech na kawki i papieroski.
Razem 5 godzin. Realnie więc około 18-20 godzin.
PZDR
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 09.08.2012 18:23

vaniek napisał(a):Witam

Macię jakieś szczególne uwagi co do dojazdu na wyspę Ciovo z centralnej Polski? Jak najlepiej wyjechać, żeby dojechać tak w godzinach okołopołudniowych? Bedę jechał 1 raz więc wszelkie wskazówki jak najbardziej wskazane - będe wdzięczny :D
Ps. Jak jest z mostem łaczącym Ciovo z lądem - jest płatny?

Pps. Ma może ktoś formularz użyczenia auta w j. angielskim?

Ja na wyspę wybieram się 31 sierpnia :) a ty kiedy śmigasz ?
Na pewno śmigaj na Częstochowę a potem za
Siewierzem na S1 i A1 aż do Świerklan ominiesz cały Śląsk sprawnie i szybko w Chałupkach przekroczysz granicę i wjedziesz na D1 po około kilometrze masz Stację Shell i tam zakupisz Winietę możną płacić kartą.
Dalej już na Brno i potem na Mikulov wjazd do Austrii ale pamiętaj często na odcinku Od Mikulova do Wjazdu na A5 w Austrii lubią wlepiać mandaty .
Wjazd na A5 potem S1 i omijasz spokojnie Wiedeń dalej już śmigasz na A2 aż do Grazu tu zjazd na A9 Słowenia to już twój wybór czy wydajesz na winietę 30 Euro czy omijasz na Mureck (ale to już w odpowiednim wątku )
Chorwacja to już A2 i A1 od Zagrzebia opłaty za Autostradę od granicy do Zjazdu w Vrpolje to około 200kun można płacić gotówką w kunach w Euro lub skorzystać z Bramek No Cash płacisz w tedy kartą .
Ale o tym wszystkim to można dowiedzieć się na forum tylko trzeba szukać .
vaniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaniek » 10.08.2012 12:07

Dzięki za opis trasy. Smigam 16/17 sierpnia więc już niewiele zostało :) Winietki na Austrie i czechy znalazłem u siebie na stacji benzynowej więc to juz mam z głowy :) Co do Słowenii to zależy jak mi wyjdzie - mam w planach przy okazji wjechać do ludków z którymi współpracuje w Logatecu, ale to zalezy jak mi pójdzie droga :) A z rzeczy takich jak np. napoje itp. co warto wziąść w większej ilości, bo właśnie np. słyszałem, że warto wziąść wiecje czegoś do picia bo tam drożej wychodzi (a ja i tak lece w 2 osoby więc mam trochę miejsca :D )
Ps. Gdzie najlepiej tankować na trasie? jak jest z tankowaniem w Chorwacji co bym nie miał problemów ze swoim turboklekotem? :)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 10.08.2012 12:24

Nie bierzcie żadnych napojów :)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 10.08.2012 12:46

franko napisał(a):Realnie więc około 18-20 godzin.

Z tymi 15 godzinami, to może rzeczywiście przesadziłem, ale z drugiej strony w zeszłym roku wracałem 16 i pół godziny z Primostenu do Warszawy, specjalnie się nie napinając...
W tym roku chcę wyjechać o 2.00 rano, więc przed 7.00 rano powinienem być już na granicy w Chałupkach.

Trasa, jaką planuje jechać to:
Warszawa - A2 do Strykowa - Łódź (przejazd przez miasto ok 3:30 nad ranem) - A1 do Piotrkowa Tryb. - Gierkówką przez Częstochowę do Siewierza - potem kieruję się na Lotnisko w Pyrzowicach - od lotniska jest już otwarta autostrada A1 praktycznie do samej granicy z Czechami - potem czeską autostradą na Brno, Breclav - potem autostradą na Wiedeń - Graz - objazd autostrady w Słowenii przez Ptuj - no a potem już autostradą przez Zagrzeb do Splitu. Jadę w czwartek, więc nie powinno być tragedii na granicach, ani na bramkach autostradowych. Więc kurcze, czemu jednak nie te 15 godzin?... :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.08.2012 13:04

Jeśli do granicy w Chałupkach wyrobisz się w 5 godzin, to powinieneś w 15 do Splitu dać radę. Do Chałupek z domu mam 30 minut, w ubiegły, roku w okolice Trogiru jechałem 11 godzin. Trasa taka jakę Ty (tyle że przez Mikulov), ale zjeżdżałem już w Sibeniku i ostatni odcinek Jadranką.
Teraz jadę w nocy z 25/26.08 i też liczę że w 11 godzinach się zmieszczę.
vaniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaniek » 10.08.2012 13:49

A co z tym tankowaniem Panowie, bo wychodzi mi, że gdzieś w okolicach Słowenii wypadałoby dotankować?
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 10.08.2012 14:06

co do meritum tematu to ja bym jeszcze napisał że jeśli na wyspę wjeźdza się w godzinach szczytu to bardzo często jest wielki korek w kierunku okrugu i wtedy mozna zaraz za mostem skręćić w lewo zamiast w prawo i nadrabiając jakies 4 km pojechać do okrug gornij przez Mastrinkę i Zedno. Przy okazji trasa ta jest bardzo malownicza i warta "przejechania się"
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 10.08.2012 14:08

dids76 napisał(a):Teraz jadę w nocy z 25/26.08 i też liczę że w 11 godzinach się zmieszczę.

Teraz jak pootwierali te drogi szybkiego ruchu i autostrady, to naprawdę aż się chce jeździć... Ostatnio otworzyli kolejny kawałek ekspresówki w stronę Gdańska, praktycznie zaraz za Miłomłynem mamy ekspresówkę do Gdańska. W tym tygodniu jechałem z Warszawy do Gdańska nieco ponad 4 godziny (wliczając to zwężki od Nidzicy do Olsztynka). Parę tygodni temu jechałem z Warszawy do Szczecina 5,5 godziny i to specjalnie nie napinając się. Na autostradzie 140 km/h jak Bozia przykazała...
Tak naprawdę wszystkich dróg nieekspresowych (niewliczając w to Gierkówki) w drodze do Chorwacji będę miał jakieś 150 km...
vaniek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaniek » 10.08.2012 20:26

scood74 napisał(a):co do meritum tematu to ja bym jeszcze napisał że jeśli na wyspę wjeźdza się w godzinach szczytu to bardzo często jest wielki korek w kierunku okrugu i wtedy mozna zaraz za mostem skręćić w lewo zamiast w prawo i nadrabiając jakies 4 km pojechać do okrug gornij przez Mastrinkę i Zedno. Przy okazji trasa ta jest bardzo malownicza i warta "przejechania się"

dzięki za uwagę na ten temat. :)
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 11.08.2012 15:18

Na pewno tańsze tankowanie jest w Słowenii choć i tam ostatnio paliwo poszło w górę znajomi dziś tankowali w Ptuju i płacili za Ropę 1.38 Euro czyli około 5.67 pln zaś na chwilę obecną w Chorwacji ropa kosztuje 9,91 kuny czyli 5,54pln :)

Tu masz namiary na stacje benzynowe w Słowenii. http://www.petrol.si/bencinski-servisi/podrobno/1720 w dodatku otwarta 24h pamiętaj jednak nie wszystkie stacje w Słowenii są czynne 24 h

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone