Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd na Brać

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomas
Odkrywca
Dojazd na Brać

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 19.06.2012 21:44

Witam bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki!
Wybieram się w tym roku z rodziną, w tym dwójka dzieci (2 i 9 lat) na Brać do Bol. Bradzo prosiłbym o praktyczne rady jak tam dojechać w szybki i najmniej uciążliwy sposób. Interesują mnie wszystkie wskazówki począwszy od granicy AUT-SLO. Granicę przekraczam w Spielfeld ponieważ nocujemy w okolicach Grazu. Czy kierując się od przejścia granicznego w Spielfeld w kierunku granicy CRO i autostrady A2 muszę kupic winietę na Słowenię? Na terenie CRO rozumiem że najrozsądniej jest jechać A2 potem przeskoczyć na A1 w okolicach Zagrzebia i cały czas tą autostradą aż do Splitu? Stąd już chyba prom i potem na kołach przez wyspę? To jest mój bardzo ogólny pogląd więc będę wdzięczne za wszelkie szczegółowe rady, szczególnie dotyczące Słowenii, i kwestii zwiazanych z promem (w tym jak tam trafić). Jak często kursuje, ile trwa rejs i jakie są ceny? Będę też wdzięczny za info ile będzie mnie kosztował przejazd autostradą na terenie Chorwacji?
Z góry serdeczne dzięki!
aquavita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavita » 19.06.2012 22:01

Kolego :lol: dam Ci radę ,jak nie dać się oszukać czekając na prom w Splicie
Jak podejdzie młody koleś w białej koszuli ,chcąc sprawdzić bilet (chodzi mi o kolejkę na placu ,nie o wjazd na prom :wink: )
ZAMKNIJ OKNO I WŁĄCZ SPRYSKIWACZE. Inaczej otoczy Cię chmara młodzików,pobrudzą szyby i jeszcze będą chcieli za to kasę.. :evil:
W samym Bolu uważaj ,bo ścieki z kanałów burzowych ,wypływają wprost na plażę i do morza :twisted: Polecam więc plażę za miasteczkiem ,jakieś 1km za złotym rogiem, BBAARDZO przyjemne otoczenie :oops:
Haweł
Cromaniak
Re: Dojazd na Brać - Bol

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 20.06.2012 05:57

Tomas napisał(a):Witam bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki!
Wybieram się w tym roku z rodziną, w tym dwójka dzieci (2 i 9 lat) na Brać do Bol. Bradzo prosiłbym o praktyczne rady jak tam dojechać w szybki i najmniej uciążliwy sposób. Interesują mnie wszystkie wskazówki począwszy od granicy AUT-SLO. Granicę przekraczam w Spielfeld ponieważ nocujemy w okolicach Grazu. Czy kierując się od przejścia granicznego w Spielfeld w kierunku granicy CRO i autostrady A2 muszę kupic winietę na Słowenię? Na terenie CRO rozumiem że najrozsądniej jest jechać A2 potem przeskoczyć na A1 w okolicach Zagrzebia i cały czas tą autostradą aż do Splitu? Stąd już chyba prom i potem na kołach przez wyspę? To jest mój bardzo ogólny pogląd więc będę wdzięczne za wszelkie szczegółowe rady, szczególnie dotyczące Słowenii, i kwestii zwiazanych z promem (w tym jak tam trafić). Jak często kursuje, ile trwa rejs i jakie są ceny? Będę też wdzięczny za info ile będzie mnie kosztował przejazd autostradą na terenie Chorwacji?
Z góry serdeczne dzięki!

Odpowiem tylko w kwestii promu:
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/631.2012.ljeto.en.pdf
http://www.jadrolinija.hr/pdfs/stcijene.pdf
krystian186
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian186 » 20.06.2012 07:49

Wedle uznania przez Słowenię...... możesz kupić winietę i przejechać autostradą 40 km albo pojechać objazdem wielokrotnie opisywanym na forum (Mureck-Lenart-Ptuj). Potem autostrady w Cro aż do Splitu.
W Splicie kierujesz sie z autostrady w prawo na centrum i na port, oznaczenia Ferry albo Luka albo tablica ze stateczkiem. Potem juz znaki Cie poprowadzą. W samym porcie trzeba ustawić sie w kolejce do właściwego promu(nabrzeża). Wystarczy zapytać pierwszego lepszego z obsugi i wskaże Ci gdzie sie ustawić. Potem idziesz do dużego budynku portowego po prawej po bilety i tyle.
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 20.06.2012 07:52

A jak wygląda przeprawa z Makarskiej,cena i godzina ,ogólny wygląd samej przeprawy,bo jeszcze nie korzystalismy z takiej formy,a z językiem cięzko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2012 07:59

aquavita napisał(a):Kolego :lol: dam Ci radę ,jak nie dać się oszukać czekając na prom w Splicie
Jak podejdzie młody koleś w białej koszuli ,chcąc sprawdzić bilet (chodzi mi o kolejkę na placu ,nie o wjazd na prom :wink: )
ZAMKNIJ OKNO I WŁĄCZ SPRYSKIWACZE. Inaczej otoczy Cię chmara młodzików,pobrudzą szyby i jeszcze będą chcieli za to kasę.. :evil:
W samym Bolu uważaj ,bo ścieki z kanałów burzowych ,wypływają wprost na plażę i do morza :twisted: Polecam więc plażę za miasteczkiem ,jakieś 1km za złotym rogiem, BBAARDZO przyjemne otoczenie :oops:

Nie wiem kiedy to kolega był w Splicie i skąd te doświadczenia. Ja na Brac płynąłem 2 razy. Ostatnio w zeszłym roku i przy wjeździe na plac stali tylko bardzo mili wolontariusze którzy udzielali wszelkich informacji. A na placu stał jeden koleś w białej koszuli i mył faktycznie szyby oczekującym na prom, ale żadnych biletów sprawdzać nie chciał (tym bardziej, że większość osób ustawia się w kolejce i dopiero idzie po bilet), a za wykonaną usługę nie chciał nawet kuny twierdzą, że nie może brać pieniędzy :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2012 08:09

guniak napisał(a):A jak wygląda przeprawa z Makarskiej,cena i godzina ,ogólny wygląd samej przeprawy,bo jeszcze nie korzystalismy z takiej formy,a z językiem cięzko.

Cennik u samego dołu:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1338

Godziny Makarska - Sumartin (Brač) po środku:
http://www.jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1522
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 20.06.2012 08:19

Czyli ja dobrze rozumiem ,bo jak pisałem że z językiem cieżko, wypływ o 9 rano,tyylko powrót o której? A koszt za osobówke to 160 Kun ,a czy to jest zena wraz z osobami i w jedna stronę?
krystian186
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian186 » 20.06.2012 08:38

Samochód do 2 metrów wysokości i 9 osób ładowności - 160 kn, do tego od osoby 33 kn. Ceny w jedna stronę.
Ostatnio edytowano 20.06.2012 12:57 przez krystian186, łącznie edytowano 1 raz
bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 20.06.2012 08:40

Panowie,

Może ciut głupie pytanie, ale czy za bilety na prom można tam w kasie płacić kartą?

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2012 08:45

bogge napisał(a):Panowie,

Może ciut głupie pytanie, ale czy za bilety na prom można tam w kasie płacić kartą?

Pozdrawiam

No ja płaciłem :D
bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 20.06.2012 08:57

No to się cieszę :)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 20.06.2012 12:51

bogge napisał(a):No to się cieszę :)

W Splicie i Supetar mozna placic karta,wiec w Makarskiej tez...
Tomas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomas » 20.06.2012 17:10

krystian186 napisał(a):Wedle uznania przez Słowenię...... możesz kupić winietę i przejechać autostradą 40 km albo pojechać objazdem wielokrotnie opisywanym na forum (Mureck-Lenart-Ptuj). Potem autostrady w Cro aż do Splitu.
W Splicie kierujesz sie z autostrady w prawo na centrum i na port, oznaczenia Ferry albo Luka albo tablica ze stateczkiem. Potem juz znaki Cie poprowadzą. W samym porcie trzeba ustawić sie w kolejce do właściwego promu(nabrzeża). Wystarczy zapytać pierwszego lepszego z obsugi i wskaże Ci gdzie sie ustawić. Potem idziesz do dużego budynku portowego po prawej po bilety i tyle.

A ile zapłacę za winiętę w SLO w wersji bez objazdu i ile ewentualnie oszczędzę czasu lub inaczej ile dodatkowego czasu będzie mnie kosztował objazd?
Orientujesz się może ile kosztują opłaty za całość autostrady w CRO do Splitu?
krystian186
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian186 » 21.06.2012 07:50

Kolega Tomas od 6 lat na forum i zadaje takie pytania? 8O
winieta 7 dni 15 eu, 1 miesiąc 30 eu.
W sezonie to trzeba mądrze godzinę i dzień przejazdu wybrać chcąc jechać autostradą...żeby nie stać w korku.
forum/viewtopic.php?t=17828
forum/viewtopic.php?t=18549&postdays=0&postorder=asc&start=2025
cenydr2009.php
ceny autostrad, zgodnie z ostatnimi informacjami, podrożały o ok. 15 % w tym roku.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone