Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd na Brać

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zack
Croentuzjasta
Dojazd na Brać, miejscowość Povlja z Wołczyn (PL)

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 03.04.2013 11:25

Cześć! :lol:

W Czerwcu wybieramy się do miejscowości Povlja i przygotowałem sobie wstępny (ramowy) plan dojazdu. Proszę o ewentualne korekty i uwagi, które pozowolą mi zoptymalizować dojazd do Cro :) Poniżej mój plan (może się komuś przyda?)

Długość trasy: ok. 1300 km
Czas podróży: ok. 15 godzin (w tym 1 godzina to prom na wyspę)
+ Tankowanie + postoje w drodze: 3 godzin
Razem czas podróży: ok. 18 godzin
Start z Wołczyna: 20:00
Start z Bogacicy: 20:45

Kolejne punkty przelotowe na trasie (odległość do punktu i szacunkowy czas dojazdu):
1. Wołczyn (PL), wyjazd 20:45
2. Granica PL – CZ, przyjazd 22:30 i tankowanie, wyjazd 23:00 (do przejechania 165 km w czasie 2h 15min)
3. Granica CZ – AUT, przyjazd 01:30 i tankowanie, wyjazd 02:00 (do przejechania 230 km w czasie 2h 30min)
4. Granica AUT – SLO, przyjazd 05:30 i postój (bez tankowania), wyjazd 06:00 (do przejechania 300 km w czasie 3h 30min)
5. Ogulin (CRO), przyjazd 08:30 i tankowanie, wyjazd 09:00 (do przejechania 230km w czasie 2h 30min)
- info: Stacja paliw: OGULIN Autoplin ZGB-Split
6. Split (CRO), przyjazd 12:00, wyjazd 12:45 – prom na Brać (do przejechania 320km w czasie 3h 00min)
7. Supetar (CRO), przyjazd 13:45 i tankowanie, wyjazd 14:30 (do przepłynięcia 20km w czasie 1h 00min)
- info: Stacja paliw: Supetar-Brać, Maleśnica bb, kamp
8. Povlja (CRO), przyjazd 15:30 (do przejechania 45km w czasie 1h 00min)

Dodam, że we wcześniejszych wyprawach (2 razy w Cro) odległość wynosiła ok. 1200km i kierowałem sam bez postoju na drzemkę. Teraz chcę pojechać tak samo - Red Bull doda Ci skrzyyydełłłł 8)
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i konstruktywne wnioski :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Dojazd na Brać, miejscowość Povlja z Wołczyn (PL)

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 05.04.2013 19:15

4 tankowania :?: chyba, że pojazd z niewielkim zbiornikiem :-| :-?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 05.04.2013 19:30

Zack, powiedz tak szczerze- po cholerę Ci ten plan???
Przecież aby tam dojechać wystarczy:
- kasa
- mapa
- rozkład kursów promów (żeby wiedzieć na który się załapać a nie tkwić np. po 21:00 ponad 2h na terminalu).
Jedzie się najkrótszą i dostępną trasą i po dojechaniu zaczyna się wakacje. Tyle.
Nie rozumiem ludzi, układających takie detale co do godziny gdy tymczasem jeden karambol albo ulewa gdzieś po drodze sprawi że całe to planowanie szlag trafi....
Nigdy nie układałem takich planów bo jest to bez sensu. Plan to ma sens jak się chce założyć co na miejscu się zwiedzi i gdzie pojedzie.

Promy pływają często, Brać i inne takie wyspy są blisko.
No więc ani śpieszyć się na prom nie trzeba bo nie braknie ich, ani wlec się nie trzeba bo wakacje i Jadran czekają.
A tras do wyboru mamy w piz.... Stacji benzynowych jeszcze więcej. Ci co mają duży bak i diesle to na jednym sporym baku walą z południa kraju aż nad Jadran. Jakby paliwo było na kartki wydzielane albo były 4 stacje na krzyż w regionie to bym rozumiał, ale co miasto to stacja czy dwie....w czym problem?
Cała ta zabawa w planowanie trasy z Googlem czy Michelinem to jedynie sucha statystyka, która ma średnie przełożenie na życie. Jedną trasą może dojedziesz godzinę szybciej a drugą może godzinę, dwie później...
Powiem szczerze że po kilkunastu takich podróżach rozmaitymi trasami do CRO (nawet ich nie liczę ani nie porównuję bo to tez bez sensu- wszystkie prowadziły przecież na wakacje no i każda trasa ma swój urok i swoje wady oraz zalety) ani razu poza dojazdem połączonym ze zwiedzaniem czegoś po drodze nie robiłem takich układanek, bo to niczego nie daje.
Lepiej się przyłożyć do zaplanowania ciekawego pobytu i do spakowania potrzebnych gratów.
Pozdr.
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 06.04.2013 00:04

Te Kiero i Fatamorgana...
Tak, tak, wiem :roll:
Ale teraz tak zimno za oknem i zachciało mi się już oczyma wyobraźni dojeżdżać, zwiedzać i wracać. Dlatego to wszystko. Rzeczywistość wszystko zweryfikuje i na pewno będzie inaczej.

@Fatamorgana
Plan pobytu już też jest wstępnie zaplanowany

Macie racje, temat jak najbardziej do zamknięcia.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!
cambriaaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) cambriaaa » 07.04.2013 14:41

zack napisał(a):Te Kiero i Fatamorgana...
Ale teraz tak zimno za oknem i zachciało mi się już oczyma wyobraźni dojeżdżać, zwiedzać i wracać. Dlatego to wszystko. Rzeczywistość wszystko zweryfikuje i na pewno będzie inaczej.

@Fatamorgana

Zack, a jaki masz plan pobytu? Jedziemy w 2 rodzinki na Brać do Postiry, w tamtym roku byliśmy na Pagu w Mandre, miałam wtedy plan, wiedziałam, które plaże odwiedzić - oczywiście wszystko wyczytałam w relacjach Cromaniaków.
Czy możesz uchylić rąbka tajemnicy z Twojego planu? Może się zainspiruję i zacznę w końcu coś planować :D. Na razie pilnie i systematycznie napełniam skarbonkę (tę otwieraną otwieraczem do konserw :D ), którą zamierzamy otworzyć na początku lipca.
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 07.04.2013 21:22

Jak to temat do zamkniecia? Szalony? Ja właśnie się chciałem poradzić co na wyspie Brać zwidzić , zobaczyć i gdzie leżakować na fajnych plażach a czego wręcz unikać. Jedziemy 2go sierpnia :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut:
Niedzwiad
zbanowany
Re: Dojazd na Brać - Bol

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 07.04.2013 21:33

Ile się czeka na prom? O której być najlepiej w splicie zeby kolejka była najmniejsza??? Jedziemy 2 sierpnia z noclegiem chyba:) tzn. ze w splicie bylibyśmy na 3 sierpnia. Sobota. Wielkie dzięki za odp :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.04.2013 00:48

Jak to "ile się czeka"? :roll:
Nie rozumiem... Przecież tych promów płynie z kilkanaście dziennie to na co i po co chcesz czekać?
Przyjeżdżasz tyle wcześniej, żeby:
- zdążyć kupić bilet
- zająć miejsce na parkingu w kolejce wśród innych oczekujących (właściwie to odnaleźć swoją "bramkę" promową a te są dość wyraźnie opisane). Jak sprzedadzą całą pulę miejsc na dany kurs, to płyniesz następnym, ale podejrzewam że to się rzadko zdarza. Kolejki bywają pozornie długie, gdyż czasami terminale są po prostu krótkie i wąskie (w Supetarze np.)
- ewentualnie trafić do nabrzeża promowego jak masz kłopoty z orientacją w czasie jazdy i nie umiesz wypatrzeć tablic z napisem "car ferry"/"ferry".
Jak masz już bilet to tym bardziej ne ma problema...

Przypływa prom, wyładunek- max. 10-15 minut. Potem załadunek całej hałastry, który trwa podobnie.
Czekał to będziesz jak np. ucieknie Ci wieczorny prom o 21:00, bo kolejny jest dopiero krótko przed północą. :wink:
Być może chodziło Ci o to, że albo kolejki długie albo wpuszczają przez bramki.
Na "poczekalnię" możesz wjechać kiedy chcesz. Niektóre terminale mają oddzielne wjazdy dla "już posiadających bilet" zdaje się, ale z tym biletem naprawdę nie ma kłopotu.

Także kwestia "ile wcześniej przyjechać do Splitu" tym samym zostaje rozwiana... :wink: :)
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 08.04.2013 06:54

Widzisz kolego chodziło mi dokładniej o to ile czasu czeka się na prom w środku sezonu ( sobota ) czytałem gdzieś tu na forum że kolejki są przeogromne i jak kupisz bilet to możesz się prażyć w słońcu nawet 3 - 4 godziny czekając na swój prom. One kursują dosyć często ale że kolejki są ogromne. Wynikające z dużego ruchu. Pytam grzecznościowo tych co już to przeżyli i mogą się podzielić swoimi doświadczeniami. Na Brać jedziemy pierwszy raz . Po drodze mamy spanko ale nie wiem czy mam się zrywać z rana i grzać na split celem nie stania w kolejce czy na spokojnie jechać bo nawet jak dojadę na 12 tą to i tak zdarze :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut: :hut:
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 08.04.2013 08:01

hej Radek,

Rozkład promów Split - Supetar od 01.06.2013 do 30.09.2013 (www.jadrolinija.hr):
05:15, 06:15, 07:45, 09:00, 10:30 (28.06-01.09), 11:15, 12:45, 14:15, 15:15 (28.06-01.09), 16:45, 18:00, 19:30, 21:00, 23:59
W sumie 14 promów na Brać (Supetar) ze Splitu. Czas podróży promem to ok. 50 minut.

Jeżeli chodzi o plaże to ja też właśnie szukam. Jest Ticja Luka, ale tak naprawdę w Povlji to nie wiem, czy jest jeszcze coś...
@Fatamorgana - znasz może jakieś plaże godne uwagi w Povlji?
arabesqa74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arabesqa74 » 08.04.2013 09:05

Povlję fajnie opisali Nerowie. Moim zdaniem mnóstwo pomysłów na wycieczki.

Ps. Dzięki Zack za podpowiedź z kontaktem do Zieliny
Obrazek
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 08.04.2013 09:35

@Fatamorgana

Odnośnie planowania, to na pewno jest sens skupić się przed wyjazdem na mapie robót drogowych/utrudnień. Jadąc w ubiegłym roku w drugiej połowie września wszelkie moje założenia czasowe wzięły w łeb - 2,5 godziny w korkach przez wahadła na trasie i przebudowę zjazdu autostradowego w Brnie :evil:
A tak na marginesie, to widzę, że po ML kolejny trafny wybór :wink:
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 08.04.2013 09:38

krombocher napisał(a):

@Fatamorgana

Odnośnie planowania, to na pewno jest sens skupić się przed wyjazdem na mapie robót drogowych/utrudnień. Jadąc w ubiegłym roku w drugiej połowie września wszelkie moje założenia czasowe wzięły w łeb - 2,5 godziny w korkach przez wahadła na trasie i przebudowę zjazdu autostradowego w Brnie :evil:
A tak na marginesie, to widzę, że po ML kolejny trafny wybór :wink:

Po Mandre i Mali Losinj przyszedł czas na Povlja :) tak, jestem już przekonany, że to trafny wybór :P
Dzięki forum mozna naprawdę wysupłać perełki Cro.
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 08.04.2013 20:34

Zack??????? Wielkie dzięki za info. Uważasz że powrót z Brać gdzie chcemy zahaczyć jeszcze o tydzień z Brelą powinniśmy wybrać z Supetaru do Splitu czy Sumatrinu do Makarskiej? W ogóle te przeprawy czymś się różnią? Ceną chociażby?

ps. szukamy kwatery na tydzien w Brela. Masz coś dobrego do polecenia z widokiem na morze i blisko do plaży??

Pzdro
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.04.2013 20:39

Cena promu Split - Supetar i Makarska - Sumartin jest identyczna. Sam jadę w okolice Sumartin i zastanawiam się który prom wybrać. Split - Supetar pływa częściej
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone