Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd (jechał ktoś?) Austria / Węgry drogaS31 Eisenstadt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 19.01.2010 18:31

Przez Węgry jechałem i jest ok. Ale teraz wymysliłem nową trasę. Jak ktoś jechał tymi odcinkami niech coś napisze:
1.Oczywiście przez Słowację i za Bratysławą dalej nie na Węgry tylko na Wiedeń, ale przed Wiedniem odbijamy z autostrady na południowy zachód na drogę S31 (50) na Eisenstadt - jaki jest ten odcinek?

2. Potem autostradą S31 na południe do granicy węgierskiej i wyjeżdżamy w Koszeg. Potem Szombathely - jaki jest odcinek po zakończeniu S31 aż do Szombathely?

3Dalej już nam :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.01.2010 18:42

Jechałem kilka razy drogą Wiedeń-16-Eisenstadt-50-Mattersburg-61-Koszeg-87-Szombathely.
Czyli a propos Twojego pytania, znam odcinek Koszeg-Szombathely.

Droga jak droga, Koszeg mija się bokiem, po drodze jedna czy dwie węgierskie wioski. Nawierzchnia ok, ruch był niewielki. Wpadasz na obwodnicę Szombathely. Ogólnie podobnie do 86-stki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2010 21:07

Nadkładać kilkadziesiąt km ,żeby wydać 8 euro na winetę austrajacką?
Czego to ludzie nie wymyślą? :wink:
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 19.01.2010 21:18

kulka53 napisał(a):Jechałem kilka razy drogą Wiedeń-16-Eisenstadt-50-Mattersburg-61-Koszeg-87-Szombathely.
Czyli a propos Twojego pytania, znam odcinek Koszeg-Szombathely.

Droga jak droga, Koszeg mija się bokiem, po drodze jedna czy dwie węgierskie wioski. Nawierzchnia ok, ruch był niewielki. Wpadasz na obwodnicę Szombathely. Ogólnie podobnie do 86-stki.

Rozumiem, a jaką opcję wolisz - 86ke czy w/w?
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 19.01.2010 21:19

hepik napisał(a):Nadkładać kilkadziesiąt km ,żeby wydać 8 euro na winetę austrajacką?
Czego to ludzie nie wymyślą? :wink:

......
"austryiacką" :P
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.01.2010 21:34

RafałSC napisał(a):Rozumiem, a jaką opcję wolisz - 86ke czy w/w?

86 jest znacznie lepsza. Jazda tą drogą Wiedeń-Eisenstadt-Koszeg-Szombathely na odcinku austriackim jest tragiczna, średnia jakieś 50 km/h, non stop miejscowości i ograniczenia.
Ale zawsze możesz pojechać jeszcze z Eisenstadt na Sopron, potem drogą 84 i też dojedziesz do 86 kawałek przed Sombathely, tak też raz jechałem. Krócej wtedy jedziesz przez Austrię.

Ale żeby nie kombinować, 86 jest najłatwiejsza, inaczej pojedź tylko wtedy jak coś ci się znudzi albo masz ochotę pozwiedzać :D
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 19.01.2010 22:05

kulka53 napisał(a):
RafałSC napisał(a):Rozumiem, a jaką opcję wolisz - 86ke czy w/w?

86 jest znacznie lepsza. Jazda tą drogą Wiedeń-Eisenstadt-Koszeg-Szombathely na odcinku austriackim jest tragiczna, średnia jakieś 50 km/h, non stop miejscowości i ograniczenia.
Ale zawsze możesz pojechać jeszcze z Eisenstadt na Sopron, potem drogą 84 i też dojedziesz do 86 kawałek przed Sombathely, tak też raz jechałem. Krócej wtedy jedziesz przez Austrię.

Ale żeby nie kombinować, 86 jest najłatwiejsza, inaczej pojedź tylko wtedy jak coś ci się znudzi albo masz ochotę pozwiedzać :D

Dzięki za odpowiedź, myślalem że jadąc S31 bedzie można trochę podgonić a tu widzę ze jednak d... blada.
A jeszcze 8 euro w plecy.
jankowski-uno
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jankowski-uno » 07.02.2010 10:38

Witam. My jeździliśmy taką trasą a mianowicie z
Łodź-bielsko biała-zwardoń-cadca-zylina-Bratysława-Kittsee(A6 lub 50)- Parndorf(50)-eisenstadt(S31)(S4)- Wiener Neustadt do A2- Graz- Maribor-Zagrzeb - plitvickie.
Taką trasę przejechaliśmy (nie polecam weekendów) w 11 godzin , wyjazd o 18 przyjazd 5 rano. Odcinek Kittsee a Eisenstadt w nocy przelatuje się naprawdę redukując jedynie do 4. Jest tam pare miejscowości gdzie trzeba zwolnić ale to jest odcinek 30 km równej drogi. Poza tym oczywiście Bielsko-Zylina można mieć trochę dystansu do tej trasy ale poza tym uważam ze jest to najlepsza droga mimo opłat. Odradzam wyjazdy weekendowe bo więcej się stoi niż jedzie. W 2009 w czerwcu byliśmy na KRK i droga powrotna przez KRK- Triest-Liubliana- Wiedeń- Bratysława- Cieszyn-Łódź jadąc tylko w ciągu dnia zajęła nam 2 DNI!!!. To była masakra korki, roboty, korki. I tak w kółko, apogeum w Bratysławie gdzie 1 godzina przypadła na opalanie na autostradzie. Dodam jeszcze że wyjechaliśmy w środę.
Wracając do tematu dołączę link do trasy.
http://www.tinyurl.pl?gntP13Eg

Wiem że wiele osób jeździ przez Wegry ale mimo opłat (2x7,40 Austria, 10 Słowacja, 35 Słowenia, 170 kun Chorwacja) preferuję moją trasę. Dodam że nie jade na złamanie karku, na autostradzie do 130, na innych do 100, gdzie trzeba to 50 i średnia wyjdzie 100. Ale warunek to jazda w nocy jak ma sie zmiennika to jest super, ja niestety nie mam. Ale z sennością radzę sobie w mój własny sposób. Oczywiście następny dzień dopiero odżywam pod wieczór ale Zubataka lub Skarpiny na oliwie z oliwek, czosnkiem i pietruszką obficie skropionej Karlowaćko długo czekać nie mogę.
Jeśli dobrze pamiętam to trasę przez Węgry aby pokonać w tym czasie to trzeba mocno się natrudzić, ale są ryzykanci.
Dodam jeszcze że inni opisują drogę przez Węgry a dokładnie droga 86 jest dziurawa a nawet gorsza od polskich dróg więc dylemat jest prosty do rozwiązania - wydać 40 euro czy felgę z oponą.
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 07.02.2010 12:54

jankowski-uno napisał(a):Witam. My jeździliśmy taką trasą a mianowicie z
Łodź-bielsko biała-zwardoń-cadca-zylina-Bratysława-Kittsee(A6 lub 50)- Parndorf(50)-eisenstadt(S31)(S4)- Wiener Neustadt do A2- Graz- Maribor-Zagrzeb - plitvickie.
Taką trasę przejechaliśmy (nie polecam weekendów) w 11 godzin , wyjazd o 18 przyjazd 5 rano. Odcinek Kittsee a Eisenstadt w nocy przelatuje się naprawdę redukując jedynie do 4. Jest tam pare miejscowości gdzie trzeba zwolnić ale to jest odcinek 30 km równej drogi. Poza tym oczywiście Bielsko-Zylina można mieć trochę dystansu do tej trasy ale poza tym uważam ze jest to najlepsza droga mimo opłat. Odradzam wyjazdy weekendowe bo więcej się stoi niż jedzie. W 2009 w czerwcu byliśmy na KRK i droga powrotna przez KRK- Triest-Liubliana- Wiedeń- Bratysława- Cieszyn-Łódź jadąc tylko w ciągu dnia zajęła nam 2 DNI!!!. To była masakra korki, roboty, korki. I tak w kółko, apogeum w Bratysławie gdzie 1 godzina przypadła na opalanie na autostradzie. Dodam jeszcze że wyjechaliśmy w środę.
Wracając do tematu dołączę link do trasy.
http://www.tinyurl.pl?gntP13Eg

Wiem że wiele osób jeździ przez Wegry ale mimo opłat (2x7,40 Austria, 10 Słowacja, 35 Słowenia, 170 kun Chorwacja) preferuję moją trasę. Dodam że nie jade na złamanie karku, na autostradzie do 130, na innych do 100, gdzie trzeba to 50 i średnia wyjdzie 100. Ale warunek to jazda w nocy jak ma sie zmiennika to jest super, ja niestety nie mam. Ale z sennością radzę sobie w mój własny sposób. Oczywiście następny dzień dopiero odżywam pod wieczór ale Zubataka lub Skarpiny na oliwie z oliwek, czosnkiem i pietruszką obficie skropionej Karlowaćko długo czekać nie mogę.
Jeśli dobrze pamiętam to trasę przez Węgry aby pokonać w tym czasie to trzeba mocno się natrudzić, ale są ryzykanci.

dzięki, no będzimy jechać w nocy. Kierowca na zmianę będzie. Także rozważam tą alternatywę, ale racze pojedziemy klasycznie 86ką.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone