Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd do Splitu przez Zakopane

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojwit
Autostopowicz
Dojazd do Splitu przez Zakopane

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojwit » 16.08.2012 11:42

Witam użytkowników tego forum.
Wybieram się poraz pierwszy do Chorwacji i z tąd moje pytanie. Ruszam z Gdynii do Zakopanego tu mam nocleg, a potem dalej do Splitu, nawigacja pokazuje mi opcję płatną przez Austrię itd , oraz opcję taniszą, ale dłuższą czasowo przez Węgry. Czy ta różnica jest naprawdę tak duża i która drogę wybrać ?
Dzięki za podpowiedzi.
gruszkin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gruszkin » 16.08.2012 12:41

kiedy jedziesz?
ruszam w sobotę z zakopanego trasą przez węgry
wojwit
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojwit » 16.08.2012 13:31

W poniedziałek rano ruszam z Zakopanego. Trasa przez Węgry według kalkulatora z tego forum zajmuje ok.16h ,a przez Austrię ok.13h, dlatego pytam czy te czasy są autentyczne czy zawyżone ?
gruszkin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gruszkin » 16.08.2012 13:34

aaa...
pewnie zależy ;)
wg. mnie na trasie przez węgry może być mniejszy ruch i napewno spokojniejsza jazda.
zi3ntar
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zi3ntar » 16.08.2012 18:11

hej,

ja też pierwszy raz pojechałem w tym roku (04.08) z Łodzi do Vodic (ok 100km przed Splitem) i wybrałem trasę przez Austrię. Spokój, cisza, w Wiedniu większy ruch na autostradzie ale płynny, na granicy z Czechami byłem ok 10tej, w Vodicach ok 23 (google tą trasę wyznaczył mi na jakieś 14h, jechałem 18 ale z wieloma postojami)

pozdr.
Q
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 17.08.2012 15:28

wojwit napisał(a):Witam użytkowników tego forum.
Wybieram się poraz pierwszy do Chorwacji i z tąd moje pytanie. Ruszam z Gdynii do Zakopanego tu mam nocleg, a potem dalej do Splitu, nawigacja pokazuje mi opcję płatną przez Austrię itd , oraz opcję taniszą, ale dłuższą czasowo przez Węgry. Czy ta różnica jest naprawdę tak duża i która drogę wybrać ?
Dzięki za podpowiedzi.

Cześć,
trzy razy jechałem do Chorwacji przez Słowację i Węgry. Ostatnim razem, wracaliśmy w dwie rodziny, ze Splitu do Wawy ja jechałem tradycyjnie dla mnie, znajomi przez Słowenię Austrię Czechy. Wróciliśmy o około 1,5 godz po nich, przy czym w trasie pomagaliśmy naprawić jakimś Włochom samochód, zaspałem pod Częstochową. Trudno ocenić jak w realu będzie się jechało tymi trasami, ale różnice czasowe nie będą powalające.

Na koniec jedna sprawa - Zakopane jest koszmarnie zakorkowane, ze dwa tygodnie temu spędziłem w korku do Zakopca około 2 godziny, przy czym miałem do przejechania ~3km. Jeśli możesz to zrób sobie objazd np przez Nowy Targ, Bukowinę, Murzasichle. Na zakopiance coś ostatnio się rozleciało, jakiś wiadukt chyba, więc dramat będzie jeszcze większy.
gruszkin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gruszkin » 17.08.2012 16:46

nic się na zakopiance nie rozleciało jest ok.
jak śpi w zakopanem to musi ruszyć stąd. rano dramatu nie ma.
na chyżne czy suchą horę lepiej jechać na czarny dunajec

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone