Witam
we wtorek 13.08.2013 wróciłem z orebić . Jęzeli kogoś to interesuje podam kilka istotnych informacji dotyczących dojazdu.
granicę przekraczałem w Zwardoniu dalej na żilinę (sk ) i Bratysławę ( winieta 10 dniowa -10 euro ), z Bratysławy na Gyor (H) i dalej trasą nr 65 ( przez Szombathely - Nagykanizsa ) do Zagrzebia ( winieta 10 dniowa 50,80 zł ), z z Zagrzebia autostradą do samego końca przez całą Chorwację koszt to pierwszy odcinek 41 kun , drugi odcinek 220 kun . Można na peljesać dostać się na dwa sposoby albo promem przez Ploce albo przez Neum ( BiH) ja wybrałem tą drugą opcje , odcinek prawie 140 km górami , serpentynami , strasznie i pięknie , warto skorzystać z tej trasy dla widoków i krajobrazów . Ważna informacje w BiH zielona karta do samochodu , mi akurat nie sprawdzali tylko celnik machnął leniwie ręką jechać . Od Zwardonia do Orebicia nie notowałem dokładnie to odcinek około 1350-1380 km i pokonałem go ( na trzy samochody wśród nich bus ) w 14 godzin.
Jak ktoś szuka oszczędności można na Wegrzech nie kupować winiety i ominąć autostrady starym przyjściem granicznym od strony Cro z H w Latenye ( wspomiana trasa 65 ) i w SK przez miejscowość Rajka. Ja tak zrobiłem na powrocie w celu sprawdzenia
Jeżeli ma ktoś pytania , czekam jak będę potrafił odpowiedzieć na pytania , chętnie