Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd do Mokalo/Orebic

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtap
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 14.05.2009 12:40

z Grazu wystartowaliśmy przed 8.00. Słowenie przejechalismy bez problemów (to był koniec czerwca więc nie było jeszcze winiet). Do polce dotarliśmy około 16.25. Z tego co pamiętam to własnie jakieś 10 temu odpłynął prom kolejny był chyba 17.45.
Wykonczeni to może zbyt duze słowo ale zmęczeni byliśmy. Droga londowa to wspaniałe widoki na dolinę Neretwy ale czy je ktoś doceni po całym dniu jazdy, wątpie. Dodatkowo sam Plejesac i dojazd do Makalo to same kręte i raczej wąskie drogi.
My pomimo, że czekaliśmy na prom i zakwaterowaliśmy się dopiero około 20.00 to dzięki tej przerwie mieliśmy siły wyjśc jeszcze wieczorem nad morze i na lody.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 14.05.2009 12:57

A jak Twoje wrażenia z samego MOKALO i najbliższej okolicy?
wojtap
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 14.05.2009 14:38

Ja byłem w Orebicu. Czyli bardzo blisko. Mi się bardzo podobało. Peljesac jest cudowny, jest co zwiedzać.
Naprawdę polecam.
zobacz na wet tylko to
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22731&highlight=

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22713&highlight=
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 15.05.2009 08:29

O tym ,że Peljesac jest piękny to nikt mnie nie musi przekonywać.
Chodzi mi o wrażenia ludzi ,którzy byli w samym Mokalo.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 15.05.2009 08:48

Witam. Byłem w Mokalo 3 razy na campie Vala. Podróżujemy z namiotem i dla nas ten camp jest idealny. Nie za duży, wszystkie stanowiska położone są w cieniu, sanitariaty ok, możliwość korzystania z lodówki za darmo. Na ten camp przyjeżdżają głownie rodziny, bo jest bardzo spokojnie. Przesympatyczni gospodarze P. Matkovic cały czas pilnują żeby wszystko było w porządku. Z campu do małej kameralnej plaży jest 100 m. Na plaży jest nowy mały bar prowadzony przez syna gospodarzy. w samym Mokalo są jeszcze dwa inne campy i kilka domów wynajmujących apartamenty. Mokalo są "przedmieściem" Orebicą. Nie ma tam żadnych rozrywek. Do sklepu KONZUM w Orebicu jest około 2 km. Jednak my czujemy się tam doskonale. :papa:
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 15.05.2009 09:50

Moja pierwsza próba z wklejania zdjęć. Jeśli się uda to będzie to widok plaży w Mokalo.Obrazek
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 15.05.2009 09:53

Prawie się udało, ale nie wiem czemu wkleiło się takie olbrzymie zdjęcie. Muszę nad tym popracować. 8O
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 15.05.2009 09:58

Jeszcze jedna próba. Z góry przepraszam za ewentualny nieudany efekt. Jest to nasz namiot na campie Vala w Mokalo.Obrazek
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 15.05.2009 10:13

Do 3 razy sztuka. Jak się nie uda to koniec z wklejaniem zdjęć.
Obrazek
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 15.05.2009 10:20

Udało się :D :D .Z wrażenia zapomniałem dodać, że na zdjęciu widać poranną plażę w Mokalo. Chodziliśmy tam około 8:30 rano na puściutką plażę. Cudownie chłodna woda, zero ludzi, ryby podpływające pod sam brzeg. Godzina pływania, powrót do namiotu na śniadanie i z powrotem na plażę. I tak codziennie. Ech żeby już był sierpień. Jeszcze raz przepraszam forumowiczów za moje nieudane próby wklejania zdjęć. :papa:
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 15.05.2009 20:04

piamir fajowo ,że dzielisz się swoimi wrażeniami i fotkami z Mokalo,ale proszę Cię zmień tą pierwszą fotkę bo rozjechałeś FORUM na maxa. 8O
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dojazd do Mokalo/Orebic - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone