Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd do Czarnogóry ze Śląska. Jak do Budapesztu i dalej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 17.06.2011 17:32

Witam!

Wybieram się w tym roku do Herceg Novi. Wyjazd z Katowic (a dokładniej z okolic Przeczyce). Mam pytanie co do trasy dojazdowej. W niektórych sprawach chcę się upewnić, a o niektóre zapytać.

Dojazd:

Przeczyce - Cieszyn - Cadca - Zlina - Budapeszt - Mohac - Udar - Osijek - Doboj - Zenica - Sarajevo - Mostar - Dubrownik - Herceg Novi

Interesują mnie 4 rzeczy.

I - to odcinek Zilina Budapeszt, którędy jechać? Przez Bańska Bystrzyca, Ruzomberok? da się nie płacić za winietę (płatne jest od miejscowości Jakub)? Bo jeżeli się nie da i trzeba ją wykupić to już chyba lepiej śmigać przez Bratysławę i później na Budapeszt.
Kompletnie nie mam koncepcji na ten odcinek.

II - Odcinek od granicy HR/BiH do Sarajewa. Przez Doboj - Zenica czy możne Tuzle? Zdecydowany jestem na Zenice, podobno jest to prostrza droga (mnije kręta, lepsza, szybsza) jeśli to nie prawda prosze o weryfikację.

III - czy dobrze policzyłem ceny i opłaty;

- Węgry 1650 HUF (4 dniowa x 2)
- Czarnogóra 10 Euro
- Bośnia ok 1 E (jadąc przez Zenice)
- Chorwacja 37 kun (Osijek - Velika Kopanica, tu nie wiem czy włąśnie płace na tej bramce czy tylko na Dakovo)
- Serbia 880 dniarów ( Belgrad - Novi Sad - Subotica)
- no i opcjonalnie Słowacja 7 Euro - tydzień i tu też x 2

IV - Droga powrotna będzie od Baru i przez Belgrad: Bar - Podgorica - Bijelo Polje - Uzice - Cacac - Belgrad - Novi Sad - Subotica - Szeged - Budapeszt

Proszę o weryfikację trasy, o rozwianie wątpliwości, korekty i porady.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 18.06.2011 18:14

Ja jadę tak: T.Góry-Cieszyn-Cadca-Żylina-Bratysława-droga 86- Plitvice.
tu zostaję na 2 dni, potem autostradą lub drogą nr 1 przez Dubrownik do Czarnogóry. Trochę dalej ale zahaczam o Plitvice.
jdubowski
Cromaniak
Re: Dojazd do Czarnogóry ze Śląska. Jak do Budapesztu i dale

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 18.06.2011 19:25

Bartek_TG napisał(a): I - to odcinek Zilina Budapeszt, którędy jechać? Przez Bańska Bystrzyca, Ruzomberok? da się nie płacić za winietę (płatne jest od miejscowości Jakub)? Bo jeżeli się nie da i trzeba ją wykupić to już chyba lepiej śmigać przez Bratysławę i później na Budapeszt.

I tak chcesz kupić winietę węgierską, wieć radzę jechać autostradą przez Bratysławę i stamtąd autostradą d Budapesztu. Jeśli zaś ci się nie spieszy to jedź przez Fackovske Sedlo, Novaky, Prievidzę, Komarno (tej opcji nie radzę jeśli jediesz z przyczepą - duze pochylenia).
BTW - winietowy odcinek koło Bańskiej Bystrzycy da się objechać.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.06.2011 20:44

Bartek wzorcowo zaprojektował trasy w obie strony ... Gratuluję :D
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 18.06.2011 21:42

krzyswerm napisał(a):Ja jadę tak: T.Góry-Cieszyn-Cadca-Żylina-Bratysława-droga 86- Plitvice.
tu zostaję na 2 dni, potem autostradą lub drogą nr 1 przez Dubrownik do Czarnogóry. Trochę dalej ale zahaczam o Plitvice.

Z tym, że chcemy jechać przez Bośnię i Budapeszt.

I tak chcesz kupić winietę węgierską, wieć radzę jechać autostradą przez Bratysławę i stamtąd autostradą d Budapesztu. Jeśli zaś ci się nie spieszy to jedź przez Fackovske Sedlo, Novaky, Prievidzę, Komarno (tej opcji nie radzę jeśli jediesz z przyczepą - duze pochylenia).
BTW - winietowy odcinek koło Bańskiej Bystrzycy da się objechać.

Tak na Węgrzech winietka musi być, chodź by na autostradę z Budapesztu do granicy z Chorwacją. Bardziej mnie interesuje jak to wychodzi czasowo? Którędy szybciej? Bratysława czy Bańska Bystrzyca. Jechać będę tamtędy w nocy. Czy od Zliny jedzie się przez Ruzomberok? czy jak inaczej, bo jak przez Ruzomberok to w sumie wychodzi tylko niecałe 100km więcej, tylko właśnie nie wiem jak czasowo, dojdzie jeszcze kombinowanie o omijanie płatnego odcinka. Do Bośni chciał bym podgonić, żeby później więcej czasu przeznaczyć na zwiedzanie. BTW i tak w nocy nic nie będę widział na Słowacji.

Jak ominąć ten odcinek płatny koło Bańskiej? Można jakieś szczegóły?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2011 21:50

Bartek_TG napisał(a):Jak ominąć ten odcinek płatny koło Bańskiej? Można jakieś szczegóły?

Tak:
Obrazek
To jest Bańska Bystrzyca i w niej trzeba wykonać taki manewr, jak na obrazku pokazuje czerwona strzałka. Prowadzi on na bezpłatną drogę 69 równoległą do płatnej R1. Ona Cię zaprowadzi do Zwolenia równie dobrze, jak ta płatna.
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 18.06.2011 22:08

Niby fajnie z tym objazdem, ale to jest zjazd już w Bańskiej, a według tej mapki http://ndsas.sk/mapa/12389s płatny odcinek jest już od miejscowości Jakub
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 18.06.2011 22:32

Całość objazdu wygląda tak (jasnoniebieski kolor drogi):
Obrazek

A tu zbliżenie manewru na zjeździe przy Shellu:
Obrazek

Lub wariant mniej karkołomny:
Obrazek
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 19.06.2011 08:36

Bartek TG kiedy jedziesz?
Ja wyjeżdżam we środę, a w Czarnogórze ( też okolice Herceg Novi) będę od soboty.
Pozdrav.
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 19.06.2011 11:02

Ja wyjeżdżam dopiero w sierpniu w samo centrum HN (obok twierdzy i przystani). Byłeś tam już kiedyś? Może chcesz, żeby ci coś polecić? W sumie to będę miał parę pytań co do twojego pobytu :) ale to jak wrócisz. Do jakiej miejscowości jedziesz dokładnie?
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 19.06.2011 12:01

2 lata jechałem tak do granicy HR/BiH.
Przez Bośnię :
Gradiszka -> Banja Luka -> Jajce -> Bogojno -> Jablanica -> Mostar

Do Mostaru wyszło czasowo 15h.
Do Herceg Novi dodatkowo ok. 3h
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 19.06.2011 23:05

Bartek_TG napisał(a):Ja wyjeżdżam dopiero w sierpniu w samo centrum HN (obok twierdzy i przystani). Byłeś tam już kiedyś? Może chcesz, żeby ci coś polecić? W sumie to będę miał parę pytań co do twojego pobytu :) ale to jak wrócisz. Do jakiej miejscowości jedziesz dokładnie?

Jadę do Kumboru, jest to ok 5 km za Herceg, kwaterę mam już zarezerwowaną. Wracamy w połowie lipca, na pewno odezwę się na forum.
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 20.06.2011 07:16

A podał byś mi jakiegoś maila albo iny kontakt? Jeszcze przed wyjazdem :)
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 20.06.2011 13:39

Jasne: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 20.06.2011 17:46

bzyq74 napisał(a):2 lata jechałem tak do granicy HR/BiH.
Przez Bośnię :
Gradiszka -> Banja Luka -> Jajce -> Bogojno -> Jablanica -> Mostar

Do Mostaru wyszło czasowo 15h.
Do Herceg Novi dodatkowo ok. 3h

Strasznie szybko ci poszła ta droga. Rozumiem, że tak jadąc nie muszę kupować na Węgrzech winiety? I jak z drogą przez Bosnię? Stan nawierzchni, trudność przejechania (góry, serpentyny). Co po drodze polecisz? Przejeżdżając kiedyś przez Jablenice wydało mi się tam fajnie, coś jak nad Solnią.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone