Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd do Czarnogóry ze Śląska. Jak do Budapesztu i dalej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 21.06.2011 23:35

bzyq74 napisał(a):Gradiszka -> Banja Luka

Na tym odcinku jest malutki kawałek autostrady, czy on jest płatny, jeśli tak to ile?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 22.06.2011 00:20

W BiH płatny jest tylko 1 odcinek autostrady A1: Sarajewo - Zenica. reszta jest bezpłatna.
Bartek_TG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek_TG » 22.06.2011 00:30

Iggy ---> Jechałeś może przez BiH tym odcinkiem Banja Luka - Mostar? Którędy lepiej się jedzie tędy czy Doboj - Zenica - Sarajevo?
szymson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymson » 22.06.2011 07:21

Bartek_TG napisał(a):Iggy ---> Jechałeś może przez BiH tym odcinkiem Banja Luka - Mostar? Którędy lepiej się jedzie tędy czy Doboj - Zenica - Sarajewo?

Ja jechałem jednym i drugim. Oba ok. Osobiście wolę trasę Doboj-Zenica-Sarajevo, choć tu należy się liczyć z małymi korkami na przedmieściach Sarajeva po zjeździe z autostrady, a przed odbiciem na Mostar.
Co do trasy Banja Luka - Mostar, to również jest ok, choć jest minimalnie wolniejsza, więcej serpentyn. Obie trasy spotykają się w Jablanicy.
Warto dodać, że obie są pięknymi widokowymi trasami, gdyż jedna biegnie doliną Neretwy, a druga Vrbasu, więc jeśli chodzi o walory turystyczne, to można zobaczyć obydwie i sobie porównać :)
Uważam, że wybór, którą z nich jechać powinieneś podjąć w zależności o d tego, w którym miejscu na północy BiH przekraczasz granicę. Jeśli bardziej na zachodzie, tj. Gradiska, to jedź na Banja Lukę-Jajce-Bugojno-Mostar. Jeśli bardziej na wschodzie, tj. Samac, to jedź na Doboj-Zenica-Sarajevo-Mostar. Obie trasy są na tyle podobne, że szkoda nadkładać, żeby którąś z nich szczególnie polecić, odradzić.
Pozdrawiam :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.06.2011 21:12

szymson napisał(a):
Bartek_TG napisał(a):Iggy ---> Jechałeś może przez BiH tym odcinkiem Banja Luka - Mostar? Którędy lepiej się jedzie tędy czy Doboj - Zenica - Sarajewo?

Ja jechałem jednym i drugim. Oba ok. Osobiście wolę trasę Doboj-Zenica-Sarajevo, choć tu należy się liczyć z małymi korkami na przedmieściach Sarajeva po zjeździe z autostrady, a przed odbiciem na Mostar.
Co do trasy Banja Luka - Mostar, to również jest ok, choć jest minimalnie wolniejsza, więcej serpentyn. Obie trasy spotykają się w Jablanicy.
Warto dodać, że obie są pięknymi widokowymi trasami, gdyż jedna biegnie doliną Neretwy, a druga Vrbasu, więc jeśli chodzi o walory turystyczne, to można zobaczyć obydwie i sobie porównać :)

Jedna biegnie doliną Vrbasu i Neretvy a druga tylko Neretvy :wink:
Wariant pierwszy jest piękniejszy widokowo , ale wolniejszy ... mimo to, radzę wybrać obie doliny za jednym zamachem :D
WIOLAB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIOLAB » 24.06.2011 21:22

Proszę Was o podpowiedź w sprawie trasy do CG konkretnie okolice Budvy.
Startuję ze świętokrzyskiego przez Słowację-Węgry i ....właśnie ten odcinek będę pokonywała nocą ...co lepiej wybrać Serbie czy Bośnię ?
krups
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krups » 04.07.2011 01:49

Ja preferuję Zilina-Bratysława-Budapeszt (przerabiałem przez ostatnie 3 lata BG i GR), winietę kupuję miesięczną - jedno klejenie.
Co do opłaty w Cro to kalkulator http://www.hac.hr/en/toll-rates/motorway-network/ podaje 38Kn.
Belgrad - Subotica 570 RSD/6 EUR tu też wg kalkulatora http://www.putevi-srbije.rs/road-toll, no chyba że masz coś na doczepkę...

Ja jadę 02/08 do Risan, rozważam zarówno trasę podobną do Bartka_TG jak i krzyswerm ale również wariant nonstop autostrada CZ-A-SLO-CRO-CG (oczywiście SLO objazdem).

@Wiolab, nie wiem kiedy jedziesz i nie znam tras przez Bośnię, ale Serbię w lipcu i sierpniu okupują tabuny tureckich gastarbaiterów przejście Roszke/Horgos to czasem kilka godzin postoju, zresztą w obie strony (Bartk_TG) należy rozważyć alternatywnie przejście w Tompa.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Dojazd do Czarnogóry ze Śląska. Jak do Budapesztu i dalej? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone