Witam wszystkich. Założyłem konto na forum ponieważ chciałem poradzić się bardziej doświadczonych kierowców co do trasy.
Wybieramy się do Czarnogóry (Budva) już niebawem. Start z okolic stolicy.
Nie chcę jechać trasą "autostradową" przez Austrię, Chorwację bo jechałem nią rok temu właśnie do Chorwacji. Monotonnie, byle do przodu.
Chcę spróbować malowniczej trasy górskiej za przejściem Šćepan polje .
Moje pytanie dotyczy jednak wcześniejszych etapów trasy. Czy wybrać standardową w takim przypadku trasę sugerowaną przez google (Wwa->Koszyce->Budapeszt->Osijek->Sarajewo->Budva)?
Tutaj chyba muszę kupić winietę miesięczną na Słowacji na dość krótki kawałek drogi (bez sensu?!), no i winieta obowiązkowo na Węgrzech. Chorwacja kawałek płatnej drogi i w Bośni chyba też tylko jeden odcinek płatny. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Czy może, skoro nie jadę na wyścigi a samą drogę traktuje już jako wakacje wybrać trasę z opcją unikania płatnych dróg. Google sugeruje mniej więcej taką (Wwa->Katowice->Cieszyn->Żylina->Szekesfehervar->Osijek->Sarajewo->Budva).
Jestem ciekaw, na ile taka trasa wytyczona przez google jest faktycznie wolna od opłat. Jakie macie zdanie na ten temat?
Ogólnie będę podróżował z GPS z aktualną Automapą. Chyba za granicą jest w miarę dokładna?
Może ktoś ma jakąś sprawdzoną trasę i może coś powiedzieć?
Liczę na jakieś rady