Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 14.07.2024 07:04

wiolek_lp napisał(a):grab56
Kupiłam ubezpieczenie turystyczne na czas wyjazdu jak osoby wyżej :roll: .
Przeczytaj kilka postów powyżej, zamiast pisać jakieś głupoty o zwrocie kosztów 8)

Czytałem, co napisałaś wcześniej i nic specjalnego z tego nie wynika, ponieważ nie podałaś, co stoi w OWU. Być może twoje wyobrażenia rozmijają się z zakresem działania ubezpieczenia.
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 14.07.2024 08:30

wiolek_lp napisał(a):AgaGy
zajcov
W jaki dzień zgłaszaliście szkody ? Ja kilka lat u nich kupowałam, głównie ze względu na dobrą cenę w stosunku do oferty, ale jak wyżej napisałam, gdy ja chciałam zgłosić potrzebę pomocy, to na infolinii dostałam informację, że działają poniedziałek -piątek 8-16 ( albo 18)
U nas potrzeba wypadła w sobotę, i na infolinii kazali pisać maile :rotfl:
Nie mam pojęcia o załatwianiu przez nich zgłoszeń, natomiast pisać maile w sytuacjach nagłych trochę dla mnie słabo, a jakbym nie miała neta ?

Nie pamiętam.
Absolutnie nie neguję Twojego złego doświadczenia.

Patrzę do mojej polisy i widzę, że widnieją tam dwa numery.
Numer alarmowy czynny całodobowo oraz infolinia czynna w określonych godzinach od pon do piątku.
Może zadzwoniłaś na zły numer?
Wydaje mi się to absurdalne żeby z ubezpieczycielem można było skontaktować się tylko w dni robocze.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.07.2024 11:49

AgaGy napisał(a):Patrzę do mojej polisy i widzę, że widnieją tam dwa numery.
Numer alarmowy czynny całodobowo oraz infolinia czynna w określonych godzinach od pon do piątku.

Mam Generali i mam dokładnie tak samo, dwa nr telefonów podane.

W Generali jest zapis (podobnie w Allianz), że w sytuacji nagłej zagrożenia życia ( czyli np. wypadek, utrata przytomności) można samodzielnie wybrać (tzn osoba towarzysząca poszkodowanemu) placówkę medyczną bez powiadomienia ubezpieczyciela, zgłosić sytuację trzeba później w ustalonym terminie (zwykle jest to przedział czasu 24-72h od wystąpienia zdarzenia).

Ubezpieczenia KL ( podobnie jak assistance) też mają różne zakresy ochrony, jak wspomniał grab56 (np jak nie wykupi się chorób przewlekłych a ktodś ma miażdżycę to mogą być problemy z ubezpieczeniem przy zawale serca, nawet jak to nagłe zdarzenie). W assistance, holowanie do 1500km czy auto zastępcze, też czasem są ograniczenia ( np. tylko po wypadku, lub max dwa razy w okresie ubezpieczenia). Warto przed wybraniem oferty bardzo dokładnie przeczytać owu i załączniki do nich (np. wykaz chorób nieobjętych ochroną, np. często ubezpieczenie nie obejmują przedwczesnego porodu czy konsultacji ginekologicznej jesli jedzie się po 28/30 tyg ciąży).
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 15.07.2024 07:21

Czy na ubezpieczenie turystyczne w Uniqa jest w tym roku jakiś kod rabatowy?
anemoniq1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anemoniq1 » 15.07.2024 19:45

Koenig napisał(a):Czy na ubezpieczenie turystyczne w Uniqa jest w tym roku jakiś kod rabatowy?

jest, sprawdzałam i działa. taki sam kod jak w tamtym roku i zamierzam ponownie skorzystać jeżeli będzie tylko początkiem sierpnia jeszcze
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 17.07.2024 10:21

AgaGy napisał(a):Nie pamiętam.
Absolutnie nie neguję Twojego złego doświadczenia.

Patrzę do mojej polisy i widzę, że widnieją tam dwa numery.
Może zadzwoniłaś na zły numer?
Wydaje mi się to absurdalne żeby z ubezpieczycielem można było skontaktować się tylko w dni robocze.

Aż sprawdziłam swoją polisę i OWU bo to było w 2022 r. i numer, który widnieje na polisie, pod który zapewne dzwoniliśmy- bo ze sobą zawsze biorę wydrukowane takie dokumenty, w OWU był oznaczony jako całodobowy...
Więc nie mam pojęcia o co chodziło wtedy, że włączała się infolinia z informacją o pisaniu maili, ale byliśmy wściekli, i nawet po powrocie chciałam jakąś reklamacje składać, ale po czasie olałam 8)
sal3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sal3 » 14.08.2024 13:45

Ja nie wiem czy czasem dla linii assistance nie są ustawowo określone zasady obsługi, że ubezpieczyciel musi bezwarunkowo odpowiedzieć na zgłoszenie 24/7 i czas oczekiwania na połączenie nie może być dłuższy od określonego.
anemoniq1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anemoniq1 » 19.08.2024 17:49

Kolejny rok korzystałam z ubezpieczenia Uniqa. Niestety podstawowe bez OC.. a szkoda bo przytrafił się problem i trzeba było zapłacić z własnej kieszeni. Nie mogę narzekać bo firma przyjmuje zgłoszenia 24h, bez problemu kontakt. Nic do zarzucenia. Jeżeli teraz bym kupowała to polecam wykupić choćby minimalne OC bo zdrowie to jedno ale uszkodzenie na kwaterze może się zawsze przytrafić :((( kupując pomyślcie o tym. Mnie to kosztowało 230 E
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.08.2024 19:23

A przy karcie kredytowej nie masz OC? Może mogłabyś się ubiegać o zwrot?
OC często jest też przy ubezpieczeniu mieszkania.
anemoniq1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anemoniq1 » 22.08.2024 18:38

piekara114 napisał(a):A przy karcie kredytowej nie masz OC? Może mogłabyś się ubiegać o zwrot?
OC często jest też przy ubezpieczeniu mieszkania.

próbowałam..oczywiście mam. Dzwoniłam potwierdzić ale odpowiedż jest, że tak ale w Polsce a nie w Chorwacji :(
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.08.2024 23:20

sal3 napisał(a):Ja nie wiem czy czasem dla linii assistance nie są ustawowo określone zasady obsługi, że ubezpieczyciel musi bezwarunkowo odpowiedzieć na zgłoszenie 24/7 i czas oczekiwania na połączenie nie może być dłuższy od określonego.

Nie ma takich przepisów.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne