Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.06.2024 20:13

te kiero napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Gdybym miał ekuz a akurat nie miałam, musiałem zapłacić 208 ojro, odzyskane w Polsce od Warty. Gdybym miał ekuz, rtg byłby za darmo.

Tak, warto mieć Ekuz i Ubezp. Turystyczne bez względu na płeć :lol: , niekoniecznie w Warcie.
A jeszcze lepiej nie musieć korzystać ;)

No i wygrałem zakładzik :D Postawiłem na reakcję :)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 22.06.2024 20:59

Z ubezpieczeniami jest tak że coś potrzebujesz a dostajesz super pakiet z którego nie skorzystasz. Jedziesz na narty nie jestes Janusz bo w razie śmigła jestes spokojny,bo Ekuz wystarczy jak się doczlapiesz do miejsca skad cie karetka zabierze. W Polsce GOPR/TOPR jest free,a śmigło jest gratis, na Słowacji akcja horskiej służby juz nie w Austri chyba też nie jest free.

Dodatkowe ubezpieczenie:
- zdrowotne raczej zbędne gdy w UE
- NNW mozna sie obejść, na pewno się nic nie traci
- OC to już warto, bo o to nie trudno wystarczy że twój parasol plażowy wyrządzi komuś krzywdę i klopot, ale często już go się ma
- akcją ratownicza tak jak jest szansa że skorzystasz z platnej, w polskie góry jest bez sensu gopr i tak nic nie dostanie
- transport zwłok dyskusyjny, jak cię stać to usługę zbędne to nie jest jakiś kosmiczny koszt.

Rodzina 2+2 to koszt 400 plus i nie oszukujmy się w 90% wyjazdów jest zbędny

Kupuje i tak bo się głupio przyzwyczaiłem jak jeździłem w góry sam do Austrii i Słowacji. Ale w tym temacie to jestem Janusz. Wolę mieć z głowy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.06.2024 12:56

Klakier wszystko obróci niby w żart i rechot.

Załóżta się czy dodatkowe ubezp. będzie potrzebne czy nie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.06.2024 13:08

te kiero napisał(a):Klakier wszystko obróci niby w żart i rechot.
Załóżta się czy dodatkowe ubezp. będzie potrzebne czy nie.

:plusone:
A później rozpaczliwe błagania na zrzutkach, że transport medyczny do kraju trzeba opłacić.
DziadekJanusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 29.06.2024 15:45

Panowie, bo to się zaczyna robić mętnie.

Na pewno karta EKUZ jest niezbędna. Tego nie zastąpi żadne ubezpieczenie. Przyczyna prozaiczna, jeśli ktoś się przewróci i wezwą karetkę, wszystko dalej jest jak dla tubylców. I ważne, żeby tym EKUZem się wykazać, bo inaczej będzie rachunek, czasem spory.

Niekiedy ubezpieczenie prywatne się przydaje, o ile nie kosztuje zbyt dużo, a pomaga. Posłużę się przykładem z Niemiec. Jeśli ktoś jest członkiem ADAC, to opłaca mu się wykupić ubezpieczenie medyczne. Kosztuje to dla singla od 16,40 €/rok (dla rodziny od 28,50 za rok). Czemu się to przydaje? Ano bo za te pieniądze masz już w podstawowej wersji transport medyczny, mogą nawet samolot po ciebie wysłać. Ale ważniejsze jest to, że jest całodobowy numer alarmowy. Dzwonisz, podajesz swój numer ubezpieczenia i jest ktoś, kto w barbarzyńskim języku w twoim imieniu się dogada i zorganizuje pomoc.

Ale wszystkie ubezpieczenia, kiedy ubezpieczyciel oferuje tak naprawdę wszystko i nic moim zdaniem są niepotrzebne.

I jeszcze jedno. Nie spotkałem w ubezpieczeniach gwarancji konkretnego transportu zwłok. O ile wiem, to urna może lecieć nad twoją głową w bagażu podręcznym. Jeśli ktoś chce w całości, to musi być wynajęty specjalny, chłodzony pojemnik pod pokładem. Tyle że to kosztuje sporo i najczęściej takich luksusów ubezpieczyciele nie refundują. Bo jest klauzula, ile konkretne, objęte ubezpieczeniem świadczenia mogą kosztować. I najczęściej okaże się, że w przypadku zwłok, jest to transport w stanie spopielonym.
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 29.06.2024 20:58

Ja jeżdżąc już 6 razy zawsze wykupuje ubezpieczenie turystyczne w Europa ubezpieczenia oraz na auto w AXA. Szkody miałem dwie - wypadek syna w Breli na promenadzie, guz wielkości drugiej głowy - opieka lekarska i zwrot josztów w/w usługi. To było 4 lata temu, rok temu wypadek samochodowy w Primosten. Proponowano z AXA holowanie 500 km do domu, jednak dojechałem sam. Więc te dwa przypadki spowodowały że jestem im wierny.
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 29.06.2024 23:23

Zacheusz napisał(a):Ja jeżdżąc już 6 razy zawsze wykupuje ubezpieczenie turystyczne w Europa ubezpieczenia oraz na auto w AXA. Szkody miałem dwie - wypadek syna w Breli na promenadzie, guz wielkości drugiej głowy - opieka lekarska i zwrot josztów w/w usługi. To było 4 lata temu, rok temu wypadek samochodowy w Primosten. Proponowano z AXA holowanie 500 km do domu, jednak dojechałem sam. Więc te dwa przypadki spowodowały że jestem im wierny.

Europa nie ma w standardzie następstw chorób przewlekłych. Więc tylko dla młodych bez historii wizyt.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.07.2024 14:33

Karta ekuz już w domu. Przysłali. 5 lat z głowy. Oby sie nie przydała. I tak dokupię Wojażera.
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 02.07.2024 21:16

komaciek napisał(a):
Zacheusz napisał(a):Ja jeżdżąc już 6 razy zawsze wykupuje ubezpieczenie turystyczne w Europa ubezpieczenia oraz na auto w AXA. Szkody miałem dwie - wypadek syna w Breli na promenadzie, guz wielkości drugiej głowy - opieka lekarska i zwrot josztów w/w usługi. To było 4 lata temu, rok temu wypadek samochodowy w Primosten. Proponowano z AXA holowanie 500 km do domu, jednak dojechałem sam. Więc te dwa przypadki spowodowały że jestem im wierny.

Europa nie ma w standardzie następstw chorób przewlekłych. Więc tylko dla młodych bez historii wizyt.

Oczywiście, że TU Europa ma choroby przewlekłe w standardzie :tak:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 03.07.2024 09:26

Czy ktoś z Was korzystał może z ubezpieczenia oferowanego przez banki?

Mam konto w PKO BP i są tam oferty ubezpieczeń turystycznych w dobrych cenach i ciekaw jestem, jak to u nich działa. Domyślam się, że bank sam w sobie nie prowadzi realizacji takich usług, tylko korzysta z jakiegoś towarzystwa (tylko którego?). Czy jest to w ogóle warte rozważenia?

Widzę, że mają też ubezpieczenia samochodów, w tym pełne pakiety z Assistance.
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 03.07.2024 14:22

marekkowalak napisał(a):Czy ktoś z Was korzystał może z ubezpieczenia oferowanego przez banki?

Mam konto w PKO BP i są tam oferty ubezpieczeń turystycznych w dobrych cenach i ciekaw jestem, jak to u nich działa. Domyślam się, że bank sam w sobie nie prowadzi realizacji takich usług, tylko korzysta z jakiegoś towarzystwa (tylko którego?). Czy jest to w ogóle warte rozważenia?

Jak ktoś pochwali ubezpieczenie przez PKO BP to zapewne napiszesz, że jest agentem ubezpieczeniowym i chce zarobić.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 03.07.2024 14:33

BartNS napisał(a):Z ubezpieczeniami jest tak że coś potrzebujesz a dostajesz super pakiet z którego nie skorzystasz. Jedziesz na narty nie jestes Janusz bo w razie śmigła jestes spokojny,bo Ekuz wystarczy jak się doczlapiesz do miejsca skad cie karetka zabierze. W Polsce GOPR/TOPR jest free,a śmigło jest gratis, na Słowacji akcja horskiej służby juz nie w Austri chyba też nie jest free.

Dodatkowe ubezpieczenie:
- zdrowotne raczej zbędne gdy w UE
- NNW mozna sie obejść, na pewno się nic nie traci
- OC to już warto, bo o to nie trudno wystarczy że twój parasol plażowy wyrządzi komuś krzywdę i klopot, ale często już go się ma
- akcją ratownicza tak jak jest szansa że skorzystasz z platnej, w polskie góry jest bez sensu gopr i tak nic nie dostanie
- transport zwłok dyskusyjny, jak cię stać to usługę zbędne to nie jest jakiś kosmiczny koszt.

Rodzina 2+2 to koszt 400 plus i nie oszukujmy się w 90% wyjazdów jest zbędny

Kupuje i tak bo się głupio przyzwyczaiłem jak jeździłem w góry sam do Austrii i Słowacji. Ale w tym temacie to jestem Janusz. Wolę mieć z głowy.

Czy to jest poważny post czy prześmiewczy bo nie wiem czy się odnosić bo nie załapałem formy prześmiewczej czy jednak dojechać za bezmyślność ?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.07.2024 15:41

Zago napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Czy ktoś z Was korzystał może z ubezpieczenia oferowanego przez banki?

Jak ktoś pochwali ubezpieczenie przez PKO BP to zapewne napiszesz, że jest agentem ubezpieczeniowym i chce zarobić.

Dobre :D Będę być może brał ubezpieczenie w banku z żubrem. Jeśli to Wojażer z PZU. Dają 15 procent zniżki.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 04.07.2024 00:38

Zago napisał(a):

Po pierwsze: gdybym miał tak robić, to bym nie pytał.
Po drugie: agenta ubezpieczeniowego bardzo łatwo rozpoznać.
Po trzecie: mam w PKO BP konto od prawie 30 lat i bardzo sobie chwalę ten bank.
Po czwarte: agent ubezpieczeniowy i tak nie zarobi na takim ubezpieczeniu, bo zawiera się je samodzielnie z poziomu aplikacji.
Po piąte: jeśli agent ubezpieczeniowy chce zarobić, dając mi w zamian dobry produkt za dobrą cenę, to jaki problem? Na tym polega jego praca.
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 04.07.2024 16:19

To przeczytaj swój post kilka stron w tył. Jak nazwałeś mnie agentem ubezpieczeniowym. A z resztą za to, co mnie spotkało to powiem ci: wal się na ryj wszechwiedzącą pizdo!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne