Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 19.06.2024 22:53

piekara114 napisał(a):Z EKUZ jest też tak, że jeśli dana usługa jest częściowo odpłatna dla obywatela (np. 10 EUR czy 50%) to tyle samo zapłaci turysta.

W ubezpieczeniu KL warto sprawdzić czy zapewniają tłumacza i czy pokrywają koszt rodziny jeśli ktoś przebywa w szpitalu w innym mieście.

Ale też nie jest tak, że wszystko da się załatwić prywatnym ubezpieczeniem KL, kartę EKUZ też trzeba mieć ze sobą. One się dobrze uzupełniają.

To rozwiązanie z połączeniem obu form ubezpieczenia jest najrozsądniejsze - karta EKUZ powinna być zawsze - gwarantuje nieodpłatną realizację świadczeń w Chorwacji w przypadku naprawdę trudnych przypadków wymagających leczenia szpitalnego i wysokospecjalistycznych procedur. Ubezpieczenie prywatne o ile jest dobrze dobrane sprawdzi się w przypadku nagłych zachorowań wymagającym leczenia ambulatoryjnego czy też zaostrzenia chorób przewlekłych i konieczności wizyty lekarza. Z niego będzie też zorganizowany i zapłacony kierowca zastępczy, transport i świadczenia dodatkowe, które nie są świadczeniami medycznymi.
Koszt ubezpieczenia dodatkowego na jedną osobę na dwa tygodnie oscyluje w okolicy kosztu jednej wizyty lekarskiej. Więc odpowiedź czy warto się ubezpieczyć jest oczywista.
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 20.06.2024 06:59

dokładnie tak. najlepiej połączyć EKUZ i ubezpieczenie prywatne. w tym roku wszystkie ubezpieczenia zdrożały więc ja za 2 tygodnie za 2 osoby, gdzie suma ubezpieczenia jest 800.000 złotych płacę składkę łącznie 413,00 złotych.
w tym jest konkretnie : ubezpieczenie leczenia, transport medyczny, następstwa w wyniku nieszczęśliwych wypadków (uszczerbek), ubezpieczenie bagażu, ubezpieczenie od kradzieży oraz OC w życiu prywatnym.
oby się nigdy nie przydało i można było wyrzucić do kosza...... :hut: :hut: :hut:
jak tutaj wielu Szanownych Poprzedników wspominało ja też potwierdzam "Generali"......
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 21.06.2024 11:13

Kartę EKUZ można do kosza wywalić, szkoda ją wyrabiać. Tylko ubezpieczenie turystyczne zapewni nam wsparcie finansowe. Wiem co piszę bo na własnej skórze doświadczyłem najgorszej z możliwych opcji. Zawsze trzeba zapytać o transport medyczny i o transport zwłok. Kwoty za taką usługę powalają. Minimum ubezpieczenia to 500 tyś. i firma dobra bo z kliniki i z kostnicy nie wypuszczą bez przelewu
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.06.2024 15:49

Zago napisał(a):Kartę EKUZ można do kosza wywalić, szkoda ją wyrabiać. Tylko ubezpieczenie turystyczne zapewni nam wsparcie finansowe. Wiem co piszę bo na własnej skórze doświadczyłem najgorszej z możliwych opcji. Zawsze trzeba zapytać o transport medyczny i o transport zwłok. Kwoty za taką usługę powalają. Minimum ubezpieczenia to 500 tyś. i firma dobra bo z kliniki i z kostnicy nie wypuszczą bez przelewu

Po co wypisujesz takie bzdury? Jesteś agentem ubezpieczeniowym i chcesz opchnąć kilka polis?

2 razy musiałem skorzystać z pomocy medycznej za granicą (raz w Chorwacji, raz we Włoszech) i dwukrotnie z kartą EKUZ odbyło się to szybko i bezpłatnie, a do tego nawet receptę dostałem na chorwacki ryczałt (za 2 leki na zapalenie gardła zapłaciłem jakieś5 zł).
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 21.06.2024 18:03

Trzeba dokładnie zapoznać się z ofertą poszczególnych towarzystw ubezpieczeniowych, gdyż nie zawsze w przypadku transportu zwłok jest istotna suma ubezpieczenia dot. kosztów leczenia. Szczerze mówiąc, to wątpię, aby jakiekolwiek TU łączyło te dwie kategorie. Na przykład w Warcie jest to realizowane w ramach assistance:

3. Usługi assistance obejmują:
1) transport Ubezpieczonego – zorganizowanie i pokrycie kosztów:
a) przewozu Ubezpieczonego z miejsca nieszczęśliwego wypadku lub nagłego zachorowania do szpitala lub ambulatorium transportem medycznym, za który uważa się również
transport udzielony przez wyspecjalizowane służby w górach, na lądzie i na wodzie, o ile
znana jest lokalizacja osoby poszkodowanej;
b) transportu między placówkami medycznymi, gdzie udzielano kolejno pomocy medycznej;
c) transportu medycznego do miejsca zakwaterowania po udzieleniu pomocy medycznej,
o ile z uwagi na stan zdrowia Ubezpieczonego zlecony został przez lekarza prowadzącego lub lekarza wskazanego przez COK;
d) transportu niemedycznego do placówki medycznej w celu udzielenia pomocy medycznej
oraz z placówki medycznej do miejsca zakwaterowania za granicą, do limitu 1 000 zł;
e) transportu Ubezpieczonego do RP albo kraju stałego zamieszkania – jeżeli ze względu
na stan zdrowia Ubezpieczonego transport nie może odbyć się planowanym środkiem
transportu oraz/lub w planowanym czasie, WARTA organizuje transport Ubezpieczonego
w warunkach zalecanych przez lekarza prowadzącego Ubezpieczonego, w porozumieniu
z lekarzem wskazanym przez COK, do miejsca zamieszkania lub placówki medycznej
w RP albo kraju zamieszkania celem kontynuacji leczenia. W przypadku gdy krajem stałego zamieszkania Ubezpieczonego jest inny kraj niż RP, WARTA pokrywa koszty transportu do wysokości kosztu, jaki poniosłaby, organizując transport do RP. Świadczeniem
objęte są również koszty noclegu Ubezpieczonego (maks. 5 dób), w sytuacji gdy organizacja noclegu jest niezbędna w oczekiwaniu na transport. Jeśli Ubezpieczony nie wyraża
zgody na transport uznany przez COK za możliwy, nie podlega on dalszej ochronie ubezpieczeniowej w zakresie ubezpieczenia kosztów leczenia i assistance w odniesieniu do
zgłoszonego zdarzenia;
f) przewozu zwłok Ubezpieczonego (bez względu na przyczynę zgonu), tj. załatwienie wszelkich formalności i pokrycie kosztów związanych z przewiezieniem zwłok Ubezpieczonego
do wskazanego przez osobę bliską miejsca w RP.
Na wniosek osoby bliskiej COK może również zorganizować i pokryć koszty:
– kremacji i przewiezienia prochów do RP,
– przewiezienia zwłok / prochów do wskazanego przez osobę bliską miejsca poza granicami RP,
– pochówku w kraju zaistnienia zdarzenia objętego ochroną ubezpieczeniową,
do wysokości kosztów, jakie poniosłaby WARTA, organizując przewóz zwłok Ubezpieczonego
do RP.
W przypadku zorganizowania transportu przez osoby trzecie, WARTA zrefunduje poniesione
przez nie wydatki do wysokości kosztów, jakie poniosłaby WARTA, organizując transport;

Odnośnie składki wygląda to następująco:

Zrzut ekranu 2024-06-21 185230.png

Uważam, że przy wyjeździe na kilka dni ryzyko jakiegoś dramatu medycznego, którego koszty leczenia byłyby większe niż 200.000 złotych jest relatywnie niskie. Ubezpieczanie się na pół miliona przy 7-dniowym urlopie to... wyjątkowa ostrożność :niepowiem:
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 21.06.2024 18:06

Zago napisał(a):Kartę EKUZ można do kosza wywalić, szkoda ją wyrabiać. Tylko ubezpieczenie turystyczne zapewni nam wsparcie finansowe. Wiem co piszę bo na własnej skórze doświadczyłem najgorszej z możliwych opcji. Zawsze trzeba zapytać o transport medyczny i o transport zwłok. Kwoty za taką usługę powalają. Minimum ubezpieczenia to 500 tyś. i firma dobra bo z kliniki i z kostnicy nie wypuszczą bez przelewu

A po jaką cholerę w razie śmierci transportować zwłoki do kraju? Z powodu jakichś zabobonów zamierzasz w razie nieszczęścia wydawać dziesiątki tysięcy złotych? Zmarłemu jest zupełnie obojętne, gdzie będzie leżał. Mi nie jest potrzebny grób do zachowania pamięci o bliskich. A jakby ktoś się uparł to może przywieźć urnę z prochami. Biurokracji jest przy tym dużo, ale na pewno jest taniej, bo urnę można zabrać własnym samochodem.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.06.2024 18:12

grab56 napisał(a):

A po jaką cholerę w razie śmierci transportować zwłoki do kraju? Z powodu jakichś zabobonów zamierzasz w razie nieszczęścia wydawać dziesiątki tysięcy złotych? Zmarłemu jest zupełnie obojętne, gdzie będzie leżał. Mi nie jest potrzebny grób do zachowania pamięci o bliskich. A jakby ktoś się uparł to może przywieźć urnę z prochami. Biurokracji jest przy tym dużo, ale na pewno jest taniej, bo urnę można zabrać własnym samochodem.

Zmarłemu wszystko jedno, żywym bliskim, niekoniecznie.
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 22.06.2024 08:04

marekkowalak napisał(a):

Po co wypisujesz takie bzdury? Jesteś agentem ubezpieczeniowym i chcesz opchnąć kilka polis?

2 razy musiałem skorzystać z pomocy medycznej za granicą (raz w Chorwacji, raz we Włoszech) i dwukrotnie z kartą EKUZ odbyło się to szybko i bezpłatnie, a do tego nawet receptę dostałem na chorwacki ryczałt (za 2 leki na zapalenie gardła zapłaciłem jakieś5 zł).

Nie jestem agentem ubezpieczeniowym. Napisałem to jako ostrzeżenie i dobrą radę. Naprawdę trzeba być the billem, żeby porównać zgon na wakacjach i związane z tym problemy do zapalenia gardła i czopki za 5 zł
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.06.2024 10:26

Zago napisał(a):
Nie jestem agentem ubezpieczeniowym. Napisałem to jako ostrzeżenie i dobrą radę. Naprawdę trzeba być the billem, żeby porównać zgon na wakacjach i związane z tym problemy do zapalenia gardła i czopki za 5 zł

To teraz powiedz mi jak często na wakacjach zdarza się zgon i transport zwłok do kraju, a jak często przeziębieni, zapalenie gardła i tym podobne drobiazgi, które spokojnie pokrywa EKUZ?

Ja również dokupuję dodatkowe ubezpieczenie w razie (odpukać) czegoś poważnego, ale EKUZ również zawsze mam ze sobą. I - na szczęście - ogromnej większości z nas EKUZ przydaje się o wiele częściej niż to ubezpieczenie. Tak więc twoje twierdzenie, że EKUZ do kosza, nie ma żadnego pokrycia w rzeczywistości.

Chociaż oczywiście najlepiej, żeby nie przydało się ani jedno, ani drugie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.06.2024 10:50

EKUZ się przydaje. Swego czasu w austrii na nartach miałem upadek i powieźli mnie do szpitala do Zell am See. Na prześwietlenie. Gdybym miał ekuz a akurat nie miałam, musiałem zapłacić 208 ojro, odzyskane w Polsce od Warty. Gdybym miał ekuz, rtg byłby za darmo.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 22.06.2024 14:00

Ja biore karte EKUZ i dobieram uezpieczenie za 200000 tys z oc .Jestesmy w europie wiec wielkich kwot gwarancyjnych nie potrzeba inaczej ma sie sprawa jak jestesmy np w Egipcie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.06.2024 14:33

200 000 zł to nie tak dużo, nawet w Europie.
Przykład jedno USG w Grecji kosztowało mnie 385 EUR, a było to w 2019 r. (Generali pokryło koszt).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.06.2024 18:47

Marlowe1994 napisał(a):Gdybym miał ekuz a akurat nie miałam, musiałem zapłacić 208 ojro, odzyskane w Polsce od Warty. Gdybym miał ekuz, rtg byłby za darmo.

Tak, warto mieć Ekuz i Ubezp. Turystyczne bez względu na płeć :lol: , niekoniecznie w Warcie.
A jeszcze lepiej nie musieć korzystać ;)
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.06.2024 18:52

nenek napisał(a):dobieram uezpieczenie za 200000 tys z oc .J

Czyli za 200 mln? ;)
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.06.2024 19:59

stachan napisał(a):
Uważam, że przy wyjeździe na kilka dni ryzyko jakiegoś dramatu medycznego, którego koszty leczenia byłyby większe niż 200.000 złotych jest relatywnie niskie. Ubezpieczanie się na pół miliona przy 7-dniowym urlopie to... wyjątkowa ostrożność :niepowiem:

W kraju wspólnotowym jak mamy EKUZ to faktycznie wszystkie drogie procedury będą sfinansowane w ramach ubezpieczenia zdrowotnego danego kraju. Ale już poza UE na przykład udar czy zawał albo zakres neurochirurgii - to procedury inwazyjne i wcześniejsza diagnostyka potrafią naprawdę sporo kosztować. Tutaj minimum to 100 tys. Euro sumy ubezpieczenia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne