Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dejanira_1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dejanira_1978 » 18.08.2022 12:03

Witam, proszę dajcie znać czy macie jakieś doświadczenie z ubezpieczeniem turystycznym Viener? Znalazłam ich ofertę na rankomacie i niby mi odpowiadało ale oferta ofertą a mam pytanie czy ktoś korzystał z ich usług ?
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 22.05.2023 19:17

Witam, rozgladam się za ubezpieczeniem turystycznym dla 2+2 jaką ubezpieczalnie polecicie?
Widzę że axa ma naprawdę bogaty pakiet na duże kwoty itd. Tylko nienwiem jak w praktyce.

Z góry dziękuję :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.05.2023 19:19

Z praktyki (operacja i zwrot kosztów w prywatnej klinice) polecam Generali.
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 22.05.2023 21:32

piekara114 napisał(a):Z praktyki (operacja i zwrot kosztów w prywatnej klinice) polecam Generali.

Właśnie gdzieś czytałem zeny brać Generali, bo mają duże doświadczenie itd.

Dzieki za odpowiedź :)
eradicatio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eradicatio » 29.05.2023 13:09

Też polecam Generali, syn w tamtym roku rozciął głowę na plaży, założono mu szwy w szpitalu. Całość obsługi na podstawie EKUZ. Po powrocie złożyłem wniosek do Generali w ramach NNW. Ubezpieczenie zostało wypłacone.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 29.05.2023 15:28

Potwierdzam. Nie chodzi o doświadczenie tylko o bezproblemowy sposób załatwiania spraw i chęć pomocy :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 23.06.2023 13:36

bart123 napisał(a):
yzedef napisał(a):Dla innych.
Kod na ubezpieczenie podróżne w Uniqa

WYPRAWAZUNIQA

Daje nam 20% rabatu

Uwaga, ten kod z zeszłego roku dalej działa i zbija o 20 % cenę w Uniqa.

Kod dalej jest aktywny, właśnie skorzystałem z niego 3 już rok z rzędu.
anemoniq1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anemoniq1 » 18.07.2023 20:39

yzedef napisał(a):
bart123 napisał(a):
yzedef napisał(a):Dla innych.
Kod na ubezpieczenie podróżne w Uniqa

WYPRAWAZUNIQA

Daje nam 20% rabatu

Uwaga, ten kod z zeszłego roku dalej działa i zbija o 20 % cenę w Uniqa.

Kod dalej jest aktywny, właśnie skorzystałem z niego 3 już rok z rzędu.

Dzięki, właśnie skorzystałam z wersji podstawowej. 2 osoby suma ubezp po 50 000 E, zapłaciłam 120 zł...oby się nie przydało :lol:
Martini2000
Croentuzjasta
Ubezpieczenie podróżne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 31.05.2024 17:21

Witam serdecznie

Szukałem wątku o ubezpieczeniach podróżnych ale nic nie znalazłem .

Chciałbym zapytać :
- w jakich firmach wykupujecie ?
- jakie pakiety (sumy KL, Asistance, OC , bagaż itd.)
- czy zdarzyło się Wam skorzystać kiedyś z ubezpieczenia podróżnego ?

Nie mówię o aucie tylko typowo - KL, OC, Assistance w podróży

Ja w zeszłym roku po namowie mojej zaprzyjaźnionej agentki wykupiłem pakiet dla 2+2 (474,00 zł (16 dób))
Kwoty KL 500k , Assistance 500k, NNW 10k, OC 300k , bagaż 1k, kradzież mienia na czas wyjazdy 5 k (nie wiem co to znaczyło) :)

Wcześniej brałem mniejsze pakiety ale namówiła mnie na większy pakiet KL , pytanie do Was czy warto ?????

Pozdrav
Marcin
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Ubezpieczenie podróżne

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 31.05.2024 18:31

dodatkowe-ubezpieczenie-zdrowotne-t36823-480.html?hilit=ubezpieczenie#p2305359

Martini2000 napisał(a):- w jakich firmach wykupujecie ?

ja jakoś tak zwykle w PZU
Martini2000 napisał(a):- jakie pakiety (sumy KL, Asistance, OC , bagaż itd.) pakiet dla 2+2 (474,00 zł (16 dób))

zakup sprzed 3tygodni: 2os, 16dni, choroby przewlekłe, KL, NNW, OC, bagaże itp, pakiet max = ok.100eur
Martini2000 napisał(a):Wcześniej brałem mniejsze pakiety ale namówiła mnie na większy pakiet KL , pytanie do Was czy warto ?????

Pozdrav
Marcin

Oby nie trzeba było się przekonywać czy było warto ;) wykupuję zawsze na zagranicę.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 31.05.2024 18:38

te kiero napisał(a):https://www.cro.pl/dodatkowe-ubezpieczenie-zdrowotne-t36823-480.html?hilit=ubezpieczenie#p2305359

to wyszukiwarka w forum jest słaba :) , bo nie wrzuciła mi tego po słowie "ubezpieczenie" :)

ale ok odświeżamy temat - dzięki za info , a jakie kwoty miałeś ?
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 31.05.2024 21:28

Warto zawsze zapoznać się z ogólnymi warunkami. Same porównywarki tutaj nie pomogą. Cóż z tego, że suma ubezpieczenia wysoka, jak zakres ubogi lub dużo wyłączeń. Na pewno warto zwrócić uwagę na tzw. choroby przewlekłe i ich zaostrzenie, czy jest objęte ubezpieczeniem - o ile ktoś ma historię jakiejkolwiek choroby przewlekłej (np. nadciśnienie gdzieś zdiagnozowane). Dla przykładu - np. udar jest na pewno zdarzeniem nagłym, ale może jednocześnie być potraktowany jako konsekwencja chorób współistniejących np. cukrzycy, nadciśnienia.
Po analizie zakresów ubezpieczenia - są towarzystwa, które w rozsądnej składce mają zawarte następstwa lub zaostrzenie chorób przewlekłych, a są takie, u których wymaga to sporej dopłaty. Z mojej analizy zakresów ubezpieczenia np. Warta ma choroby przewlekłe ujęte w podstawie ubezpieczenia.
Kolejna sprawa likwidacja szkody - tutaj zazwyczaj firmy korzystają z firmy zewnętrznej organizującej pomoc - wizyta lekarza itd. Z moich przypadków było to sprawnie przeprowadzone w PZU, Warcie i Uniqua.
DziadekJanusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DziadekJanusz » 08.06.2024 18:14

Dziwne, bo według moich doświadczeń liczy się jedynie EKUZ. Jak masz EKUZ, jesteś traktowany w całej Unii jak tubylec. W Chorwacji również. Jest to najwygodniejsze, żadnych formalności.

Bo niestety, ale część towarzystw ubezpieczeniowych działa tak, że ty musisz z własnych pieniędzy zapłacić np. za prywatną wizytę u lekarza, wziąć rachunek, a oni ci to po przedstawieniu rachunku zwrócą. Albo nie zwrócą, jak im się coś nie spodoba.
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 19.06.2024 18:25

DziadekJanusz napisał(a):Dziwne, bo według moich doświadczeń liczy się jedynie EKUZ. Jak masz EKUZ, jesteś traktowany w całej Unii jak tubylec. W Chorwacji również. Jest to najwygodniejsze, żadnych formalności.

Bo niestety, ale część towarzystw ubezpieczeniowych działa tak, że ty musisz z własnych pieniędzy zapłacić np. za prywatną wizytę u lekarza, wziąć rachunek, a oni ci to po przedstawieniu rachunku zwrócą. Albo nie zwrócą, jak im się coś nie spodoba.

Różnica jest diametralna. EKUZ uprawnia do świadczeń zdrowotnych w państwie wspólnotowym - ale tych dostępnych w ramach ubezpieczeń powszechnych. Czyli na przykład dostajesz zatrucia pokarmowego - ledwo żywy musisz wyszukać, gdzie jest publiczna poradnia, zapisać się w niej do lekarza, odczekać swoje itd. I liczyć, że cię przyjmą. Czyli jak w Polsce na NFZ.
Mając dobre ubezpieczenie prywatne - zgłaszasz problem, a całą opiekę medyczną organizuje ubezpieczyciel. Lekarz przyjeżdża do hotelu w ciągu kilku godzin, niezależnie czy to niedziela, czy późny wieczór. Według potrzeb kolejne wizyty, ewentualnie badania szpitalne bez kolejek z zapewnionym transportem.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.06.2024 20:07

Z EKUZ jest też tak, że jeśli dana usługa jest częściowo odpłatna dla obywatela (np. 10 EUR czy 50%) to tyle samo zapłaci turysta.

W ubezpieczeniu KL warto sprawdzić czy zapewniają tłumacza i czy pokrywają koszt rodziny jeśli ktoś przebywa w szpitalu w innym mieście.

Ale też nie jest tak, że wszystko da się załatwić prywatnym ubezpieczeniem KL, kartę EKUZ też trzeba mieć ze sobą. One się dobrze uzupełniają.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne