Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.06.2019 14:02

Ktoś śledził ten temat w tym roku, aktualizował stawki ?. Zastanawiam się czy szukać nowego czy po prostu brać to samo jak co roku.
raven66
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) raven66 » 10.06.2019 14:44

yzedef napisał(a):Ktoś śledził ten temat w tym roku, aktualizował stawki ?. Zastanawiam się czy szukać nowego czy po prostu brać to samo jak co roku.

Podbijam pytanie. Jadę z 2 małych dzieci i chcę mieć możliwość umówienia wizyty - jeśli coś się zdarzy - normalnej, tj. "pierwszego kontaktu", bez wkładu własnego. Lokalizacja to Zadar, więc nie przewiduję problemów z dostępnością. 2 albo 3 lata temu brałem w Generali i oni mieli właśnie taką opcję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2019 15:50

Napiszę coś na bazie swojego doświadzenia odnośnie dwóch firm ubezpieczeniowych. W ubiegłym roku wykupiliśmy ubezpieczenie zdrowotne i assistance na auto w Link4 będąc już na miejscu w Chorwacji (wyjazd na ostatnią chwilę). Kilka dni później nasz syn (2,5) potrzebował wizyty lekarskiej. Po zgłoszeniu w ciągu 30-40 minut do naszej kwatery przyjechał lekarz, na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Po powrocie otrzymaliśmy zwrot pieniędzy za lekarstwa na podstawie rachunku z apteki.
Kilka lat wcześniej, gdy moja żona była jeszcze w ciąży ubezpieczaliśmy sie w Generali. Wtedy gdy potrzebowaliśmy pomocy, przez kilkadziesiąt minut nie można się było dodzwonić na infolinię ubezpieczyciela, a gdy już udało się skontaktować pojawiły się kolejne utrudnienia. Pojechaliśmy w końcu do szpitala w Makarskiej i przyjęli nas na podstawie kart EKUZ.
Zwróćcie uwagę na karencję ubezpieczenia tzn. po jakim czasie od zakupu zaczyna obowiązywać.
Zrobię rekonensans w ciagu kilku tygodni i postaram się polecić coś na bieżący rok.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2019 17:22

Polisa jest dobra na wszystko ale przydaje się naprawdę w najgorszych wypadkach, wiecie o czym piszę. Allianz zapewnia nielimitowane kwoty transportu... :|
kaliszanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliszanka » 18.06.2019 13:43

Witajcie,odgrzewam wątek. Otóż wybieramy się do Chorwacji. Mamy ubezpieczenia prywatne w PZU i Compensa. Przypuszczam że tak raczej nie będą ważne. Wyrobiłam karty EKUZ z NFZ. Na auto mamy pakiet assistance. Czy warto wykupić jeszcze jakiej dodatkowe ubezpieczenie?
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.06.2019 19:17

Na wakacje ze granicą musisz mieć ubezpieczenie podróżne - ja kupiłem w Warcie
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.06.2019 19:31

kaliszanka napisał(a):Mamy ubezpieczenia prywatne w PZU i Compensa. Przypuszczam że tak raczej nie będą ważne. Wyrobiłam karty EKUZ z NFZ. Na auto mamy pakiet assistance. Czy warto wykupić jeszcze jakiej dodatkowe ubezpieczenie?

Wyrobienie i posiadanie EKUZ to raczej podstawa ubezpieczenia zdrowotnego w EU.
Nie wiadomo co obejmuje Twoje "ubezpieczenie prywatne"? Tylko Polskę? Warto sprawdzić.
Jakie obstawiasz ryzyko wizyty u lekarza za granicą? Może to dziwne pytanie, ale niektórzy bywają bardziej "chorowici" lub podatni na inne nieszczęśliwe zdarzenia losowe, a niektórzy mniej.
Jak ktoś miałby nie spać po nocach z tego powodu to warto wykupić dodatkowe.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 18.06.2019 19:38

nenek napisał(a):
KajaCz napisał(a):Czy ktoś może polecić ubezpieczenie turystyczne na wyjazd do Chorwacji? Kompletnie się na tym nie znam. Na co zwrócić uwagę?

PZU, Warta na co zwrocic uwage ciezko stwierdzic musisz to przemyslec co ci trzeba. Jedyne co moge doradzic to zeby nie brac jakies duzej sumy ubezpieczeniowej nie ma sensu przepłacac jak sie ma karte EKUZ. Chorwacja to nie Afryka.

W zasadzie każda firma ubezpieczeniowa ma w ofercie ma ubezpieczenia podróżne. Nie ma jedynego słusznego mistrza

Trzeba porównywać warunki/zakres/ stawki

Warto mieć dobre OC (znam przypadek zalania przez turystów apartamentu). Chorwacja to UE, więc można brać pośrednie warianty, najniższe nie bo EKUZ to podstawowa opieka, natomiast za nagłe wypadki, transport do kraju, za hospitalizację można słono zapłacić.

Warto sprawdzić swoje konto w banku albo kartę kredytową, bo często oferują ubezpieczenia turystyczne za darmo w ramach usługi. Tak jest np. przy koncie przekorzystnym w Pekao SA.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.06.2019 19:59

arturescu napisał(a):Warto mieć dobre OC (znam przypadek zalania przez turystów apartamentu). Chorwacja to UE więc można brać pośrednie warianty, najniższe nie bo EKUZ to podstawowa opieka, natomiast za nagłe wypadki, transport do kraju, hospitalizację można słono zapłacić.

Jak wiadomo EKUZ w innym kraju gwarantuje takie świadczenia jak tamtejszemu obywatelowi.
Oczywiste jest więc, że nie gwarantuje transportu do Polski.
W hospitalizacji Chorwaci partycypują w kosztach.
Natomiast "nagłe wypadki" dotyczą również Chorwatów (nie myślę o jakiś ekstremalnych przypadkach) - więc Polaków również.

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne jednak zalecane.
O OC to nie ten wątek. Aczkolwiek zgadzam się, że warto posiadać.
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 18.06.2019 20:09

romuald22 napisał(a):
arturescu napisał(a):Warto mieć dobre OC (znam przypadek zalania przez turystów apartamentu). Chorwacja to UE więc można brać pośrednie warianty, najniższe nie bo EKUZ to podstawowa opieka, natomiast za nagłe wypadki, transport do kraju, hospitalizację można słono zapłacić.

EKUZ w innym kraju gwarantuje takie świadczenia jak tamtejszemu obywatelowi.
Oczywiste jest więc, że nie gwarantuje transportu do Polski.
W hospitalizacji Chorwaci partycypują w kosztach.
Natomiast "nagłe wypadki" dotyczą również Chorwatów (nie myślę o jakiś ekstremalnych przypadkach) - więc Polaków również.

Dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne jednak zalecane.
O OC to nie ten wątek. Aczkolwiek zgadzam się, że warto posiadać.

Ubezpieczenie turystyczne to także OC, właśnie z po to aby nie płacić za wyrządzone szkody..

Także pomoc prawnika, utrata bagażu, leczenie dentystyczne itd...
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 19.06.2019 21:56

Cze!
...nie partycypuje w kosztach, tylko albo wysyłają do NFZ -u fakturę za wykonaną usługę medyczną, albo płaci się ją na miejscu, a następnie po powrocie do kraju ubiega o zwrot poniesionych kosztów.
...warto zajrzeć czasami do szuflady i przejrzeć papiery z polis i innych tego typu umów, papierów z założenia konta bankowego i ewentualnych kart bankomatowych....
...bo np. może się okazać iż mamy kartę Mastercard i wraz z nią otrzymaliśmy ubezpieczenie podróżne (jeśli spełnimy warunki umowy posiadania takiej karty czyli ponad 50 % kosztów podróży pokryliśmy korzystając z tej karty, albo tak jak ja mam polisę na życie i wraz z polisą mam OC.
A jak już przebrniemy przez stosy papierzysk to dobrze jest je jeszcze przeczytać...
bo np.
-pomoc prawna to nie, że adwokat w naszej sprawie będzie się w jakikolwiek sposób udzielał, udzieli Ci/Wam ewentualnej porady prawnej ale już za jakiekolwiek np. pismo adwokackie trzeba będzie zapłacić
-nie leczenie dentystyczne tylko doraźna pomoc stomatologiczna np. na wypadek złamanego czy ukruszonego zęba opatrunek itd.
-utrata bagażu...to z reguły jakaś kwota na zakup niezbędnych środków higienicznych i kilku ciuchów, ograniczona kwota wymieniona w umowie, nikt nie deklarował na granicy iż ma ze sobą dajmy na to najnowszą walizkę GUCCI za kilka tysięcy euro więc nie otrzyma tego typu rekompensaty, no chyba że ma tą walizkę dodatkowo ubezpieczoną.
W przypadku podróży z dziećmi (a i tak ogólnie) dobrze jest mieć Ubezpieczenie Dziecka czy coś w tym rodzaju,...ja sobie chwalę...pokryło mi awaryjne otwieranie dzrzwi do klatki schodowej i koszt naprawy zamka systemowego.
pozdro
fly
pawel496
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel496 » 20.06.2019 00:11

Ci co zastanawiają się, czy warto kupić dodatkowe ubezpieczenie i na jaką sumę, powinni pamiętać, że EKUZ nie pokrywa m.in. dwóch rzeczy:
1. akcja poszukiwawcza na morzu - przy zaangażowaniu np. helikopterów - sky is the limit
2. transport medyczny do Polski - kilkadziesiąt tysięcy PLN, przy czym w skomplikowanych przypadkach to będzie bliżej 100k niż 10k

Do tego dochodzi trzecia rzecz, która co prawda nie będzie dotyczyła samego zainteresowanego, tylko rodziny, to transport zwłok.

I jeszcze jedna rzecz, na którą nacinają się centusie, a potem jest płacz w mediach - choroby przewlekłe. Tutaj trzeba doczytać OWU kupowanego ubezpieczenia, ale bardzo często jest to szeroko interpretowane przez ubezpieczyciela i regularne przyjmowanie leków na jakieś schorzenie lub hospitalizacja w ostatnich X latach jest równoznaczne z chorobą przewlekłą.
AdamLodz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamLodz » 21.06.2019 17:42

Dodam, że nasz NFZ jeśli posiadasz kartę EKUZ zwraca tyle ile dany zabieg kosztuje u nas w kraju. Dla przykładu jeśli coś się stanie i w CRO za dany zabieg liczą sobie 6000 PLN a u nas NFZ za to samo płaci 2000 PLN to różnicę, czyli 4000 PLN musimy pokryć z własnej kieszeni :-( Poza tym powrót osoby chorej do kraju NFZ zapewnia tylko na kołach (karetką). Problem się robi w przypadku śpiączki pacjenta bo takiego można transportować tylko specjalistycznym transportem lotniczym - sanitarnym, który meeeega kosztuje a nie jest refundowany przez NFZ.
Dodatkowo podpowiem Wam, że lepiej nie korzystać z internetowych porównywarek ubezpieczeń turystycznych bo jest dużo drożej. Przykład z dzisiejszego dnia: porównywarka w necie kwota około 450 zł a za ten sam wariant ubezpieczenia u multi-agenta zapłaciłem 250 zł. Ja brałem akurat w CUK'u ale myślę, że oferta u innych będzie zbliżona. Tak więc karta EKUZ jako podstawa + dodatkowe ubezpieczenie = bezstresowe wakacje
yanek37
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yanek37 » 21.06.2019 18:08

Witam,
A jak to się ma gdy mamy EKUZ i prywatne ubezpieczenie.
I jakby coś się stanie ubezpieczyciel "wszystko załatwi" to mogę od NFZ-tu domagać się "jakiś pieniędzy" ?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.06.2019 18:20

Poczytaj OWU tego prywatnego ubezpieczenia. Jak czytała kilka z nich to oryginały dokumentacji trzeba im wysłać, NFZ tego samego zażąda i rachunku, a jeśli Twój prywatny to załatwia i Ty nie płacisz to nie będziesz mieć rachunków...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne