brzo1985 napisał(a):Co masz na myśli- pisząc "długa procedura"?
W małych miastach-powiatach idziesz do Starostwa wypisujesz druk, przedstawiasz ZUS RMUA i otrzymujesz kartę od ręki...
Nie siej fermentu, tylko rusz cztery litery- karta sama do Ciebie nie przyjdzie.
caliberka napisał(a):brzo1985 napisał(a):Co masz na myśli- pisząc "długa procedura"?
W małych miastach-powiatach idziesz do Starostwa wypisujesz druk, przedstawiasz ZUS RMUA i otrzymujesz kartę od ręki...
Nie siej fermentu, tylko rusz cztery litery- karta sama do Ciebie nie przyjdzie.
Ja nie sieję fermentu Po prostu jest to niestety dłuższa procedura dla tych co prowadza działalność
Osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą musi przedstawić aktualne zaświadczenia z ZUS o niezaleganiu w opłacaniu składek, dowód wpłaty;
Żeby dostać takie zaświadczenie u mnie w ZUS-ie to jest to okres ok 2-3 tyg
W związku z tym zamówię ubezpieczenie przez neta w Mbanku i nie muszę szanowny kolego ruszać 4 liter nawet z domu
brzo1985 napisał(a):Ja też dziś wykupiłem polisę w mBanku dla 2. osób, zgodnie z poleceniem osoby z cro-forum.
Niestety po fakcie wpisałem w google "mdirect podróżnik opinie" i mam nadzieję, że nie będę musiał korzystać z tego ubezpieczenia, bo ponoć jest nic nie warte.
Zachowałem się irracjonalnie- bo wszystkie ubezpieczenia mam w PZU... Nie chciało mi się ruszyć czterech liter To teraz ożeniłem się z mDirect...
jaazoo napisał(a):Tak w zasadzie to polecałbym przed wyborem porównanie ofert ubezpieczycieli. Można to fajnie i szybko przez neta zrobić, na http://ipolisa.pl/
caliberka napisał(a):Abramsik napisał(a):ania77 napisał(a):Abramsik napisał(a): (...) sama EKUZ to raczej troche słabo. (...)
EKUZ jest tylko na UE.
Święta prawda ale do Cro jedziemy niezależnie od trasy przez kraje EU a i sama EKUZ może (odpukać) nie wystarczyć.
A czy ta polisa z EKUZ jest konieczna ? bo ja raczej się o nią nie będę starała wolę tą z MBanku ,bo zdecydowanie szybciej ja się otrzymuje W NFZ zbyt długa procedura niestety
bl napisał(a):caliberka napisał(a):Abramsik napisał(a):ania77 napisał(a):Abramsik napisał(a): (...) sama EKUZ to raczej troche słabo. (...)
EKUZ jest tylko na UE.
Święta prawda ale do Cro jedziemy niezależnie od trasy przez kraje EU a i sama EKUZ może (odpukać) nie wystarczyć.
A czy ta polisa z EKUZ jest konieczna ? bo ja raczej się o nią nie będę starała wolę tą z MBanku ,bo zdecydowanie szybciej ja się otrzymuje W NFZ zbyt długa procedura niestety
Jasne. Piętnaście minut w mazowieckim NFZ. Łącznie z czekaniem w kolejce do okienka. To strasznie długa procedura.
Joan65 napisał(a):EKUZ bezwzględnie też zawsze załatwiam. 10 minut w tyskim NFZ.
W myśl zasady "Lapiej dmuchać na zimne".
Dla niektórych widocznie nawet te 15-10 minut to problem a potem "jak trwoga to do ....
Amikol napisał(a):EKUZ "działa" tylko w UE i nie jest obowiązkowy
- jedni się ubezpieczają inni nie , na szczęście większość nie musi korzystać z "dobrodziejstwa" ubezpieczeń czy to komunikacyjnych czy zdrowotnych
- sama musisz zdecydować czy wykupić polisę na wyjazd
caliberka napisał(a):Joan65 napisał(a):EKUZ bezwzględnie też zawsze załatwiam. 10 minut w tyskim NFZ.
Dla niektórych widocznie nawet te 15-10 minut to problem a potem "jak trwoga to do ....
Może i tak ale ja nie zamierzam tłumaczyć wszystkim po kolei ,ze dla osób prowadzących działalność Nie Jest To 15 min Gdybym wiedziała wcześniej ,ze są takie procedury to zapewne bym załatwiła ,ale co nieco się zgapiłam i już raczej za póżno ,bo w 15 min to ja nie dostanę świstka o nie zaleganiu ZUS tak szybko niestety nie działa Poza tym zadałam pytanie czy ten EKUZ jest jakoś obowiązkowy czy nie ? a widzę ,że łapiecie mnie za słówka i wypisujecie złośliwości i po co ??? Pytam tylko czy dowolne ubezpieczenie w dowolnej firmie wystarczy i tyle
krispinus napisał(a):caliberka napisał(a):Joan65 napisał(a):EKUZ bezwzględnie też zawsze załatwiam. 10 minut w tyskim NFZ.
Może i tak ale ja nie zamierzam tłumaczyć wszystkim po kolei ,ze dla osób prowadzących działalność Nie Jest To 15 min Gdybym wiedziała wcześniej ,ze są takie procedury to zapewne bym załatwiła ,ale co nieco się zgapiłam i już raczej za póżno ,bo w 15 min to ja nie dostanę świstka o nie zaleganiu ZUS tak szybko niestety nie działa Poza tym zadałam pytanie czy ten EKUZ jest jakoś obowiązkowy czy nie ? a widzę ,że łapiecie mnie za słówka i wypisujecie złośliwości i po co ??? Pytam tylko czy dowolne ubezpieczenie w dowolnej firmie wystarczy i tyle
Jaki świstek o niezaleganiu..?
Prowadzisz dział. dosp. to wydrukuj sobie wpłatę na konto '52' do ZUSu i z takim papierkim w 10min. w NFZ-cie dostajesz EKUZ.
Osoby zatrudnione potrzebują RMUA(chyba tak się to nazywa) z zakładu pracy i po sprawie.
Żadnej roli ZUSu tu nie widzę.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne