Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dodatkowe 40 km autostrady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 13.12.2008 11:30

alessandro1977 napisał(a):Któregoś dnia na forum pochwaliłem prace prowadzone koło Bolesławca...chyba jednak przedwcześnie :twisted:

Wg komentujacych, ten artykul jest nieaktualny.Swoja droga czekalismy tyle lat, to wytrzymamy te kilka miesiecy wiecej ;).

Jesli zas chodzi o autostrade w Cro, to co nam da dojazd do miejscowosci Ravce? Czy z tej miejscowosci bedzie jakis zjazd na wybrzeze?
Ostatnio edytowano 13.12.2008 16:51 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
porto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 13.12.2008 15:55

Prawdę mówiąc na razie dodatkowe 40 km nic nam nie da. Liczy sie tempo prac przy budowaniu autostrady w kierunku Dubrownika. Jadąc do Gradac w tym roku - od zjazdu z autostrady w Sestanovac do kwatery miałem 70 km. Tylko, że musiałem jechać po kolei przez wszystkie miejscowości i stać w korkach... Teraz będę mógł do Gradac dojechać od strony Ploce - nadrobię 15 km, ale 40 km przejadę autostradą, a kolejne 45 km zwykłą drogą . Będzie możliwość wyboru trasy. :wink:

Pozdrawiam.
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 13.12.2008 16:26

Lada dzień otwarcie odc. Sestanovac - Ravca:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-% ... fault.aspx
Dojazd na Riwierę Makarską ułatwi dopiero oddanie tunelu pod Biokovem - będzie on wychodził na wysokości Baskiej Vody. Mo on być gotowy do czerwca 2010 r.
Natomiast kończony obecnie odcinek Sestanovac - Ravca jak najbardziej będzie przydatny dla jadących dalej na południe. Razem z nim przez świętami ma być oddana 10 km drogi ekspresowej od planowanego węzła autostradowego Ploce do portu Ploce. Odcinek autostrady Ravca - węzeł Ploce ma być oddany do końca przyszłego roku.
Zatem w przyszłe wakacje po zjeździe w Ravcy trzeba będzie dojechac przez Vrgorac do węzła Ploce, a następnie drogą ekpresową do Jadranki w okolicach Ploce. Mimo wszystko usprawni do przejazd w stronę Dubrownika, gdyż uda się ominąć korki w Makarskiej i okolicach.
Zjazd w Ravcy będzie też bardzo wygodny dla udających się do Hercegowiny - za Vrgorac jest przejście graniczne w kierunku na Ljubuski i dalej Mostar albo np. wodospad Kravica i Pocitelj.
A jak widać i w BiH coś się rusza:
http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tab ... fault.aspx
Ostatnio edytowano 14.12.2008 15:11 przez Dr Seselj, łącznie edytowano 8 razy
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 13.12.2008 16:44

Czyli oddany niebawem nowy odcinek autostrady z miejscowosci Sestanovac do Ravca, ulatwi podroz jadacym na poludnie.Zmierzajacy na riviere Makarska nadal powinni zjezdzac z autostrady w Sestanovac.
Ostatnio edytowano 13.12.2008 16:53 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 13.12.2008 16:47

Generalnie tak, chyba że ktoś jedzie na sam koniec riwiery. Wówczas może się opłacać jechac autostradą do Ravcy i zjechac do Ploca.
Natomiast biorąć pod uwagę korki w szczycie sezonu, również jadący w okolice Makarskiej mogliby rozważyć wariant autostradą do Ravcy, a później drogą nr 512 na wybrzeże.
Ostatnio edytowano 14.12.2008 15:07 przez Dr Seselj, łącznie edytowano 1 raz
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 14.12.2008 14:56

http://www.ezadar.hr/clanak/autoceste-v ... m-do-ploca
Artykuł co prawda z sierpnia, ale kompleksowo podsumowuje stan zaawansowania prac w całej Chorwacji.
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 15.12.2008 07:55

Z powyższego artykułu wynika ,że tunele MK i SR maja mieć otwartą 2 nitkę w czerwcu 2009. Czy ktoś to moze potwierdzić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2008 08:49

lubelski napisał(a):a już myślałem Marcin że choć w Twoich stronach coś się ruszyło a tu okazuje się że na zachodzie też bez zmian......

No niestety...wczoraj nawet specjalnie tamtędy się przejechałem w kierunku Zielonej Góry i nic się nie dzieje...zjazd tylko uporządkowali i to wszystko...a już myslałem, że wszytko rusza...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2008 08:53

Lubuszanin napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Któregoś dnia na forum pochwaliłem prace prowadzone koło Bolesławca...chyba jednak przedwcześnie :twisted:

Wg komentujacych, ten artykul jest nieaktualny.Swoja droga czekalismy tyle lat, to wytrzymamy te kilka miesiecy wiecej ;).

Jesli zas chodzi o autostrade w Cro, to co nam da dojazd do miejscowosci Ravce? Czy z tej miejscowosci bedzie jakis zjazd na wybrzeze?

Niestety Lubuszanin...wczoraj przekonałem się na własne oczy, że to co piszą jest aktualne...nie chcąc krytykować Polaków...w tym samym czasie mniej więcej Niemcy robili odcinek z samego Zgorzela..teraz nie wjeżdżasz już do Zgorzelca, tylko na rondo odbijasz w prawo i suniesz autostradą przez całe Niemcy nawet i jadąc do Cro...oddali ten odcinek już dawno a nasz tutaj stoi nieruchomy...coś tutaj nie gra...
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 15.12.2008 13:42

Wielokrotnie pojawiały się informacje, łącznie z tablicami przed tunelami, że drugie nitki mają być otwarte przed sezonem letnim 2009. Można więc uznać, że jeśli nic nieprzewidzianego się nie wydarzy, prace zostaną skończone na czas.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.12.2008 13:59

Obie nitki były już kilka lat temu wykonane , pod tunelem Sveti Rok druga "tuba" służyła do obsługi pierwszej.
Zdecydowano się ma otwarcie drugi tub po ich przystosowaniu do ruchu , bo ostatnimi laty jedna "tuba" w obu tunelach blokowała , głównie w weekendy płynny ruch turystów nad morze i z powrotem.

Jak będzie z płynnością ruchu po otwarciu drugich "tub" , przekonamy się w lipcu :lol:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 15.12.2008 15:41

A4 w zasadzie gotowa. sam jechałem "nielegalnie" odcinkiem od węzła Golnice do połączenia z A18 i nie ma żadnych problemów. policji też jeszcze nie bo po co. Strabag mówi, że może oddać do świąt, ale chcą 18 mln E za przyspieszenie i poszerzenie zakresu prac. GDDiA nie zgadza się i TYLKO z tego powodu czwórka jeszcze przed świętami nie ruszy.

Z kolei Strabag zapowiada, że zażąda odszkodowania za zbyt późne oddanie terenu budowy i to też może wyjść te 18 mln euro. Więc lepiej płacić odszkodowanie i trzymać pustą A4 niż dogadać się z wykonawcą. Takie cyrki to tylko w PL.

Dodam, że na tym pustym nie wykorzystywanym odcinku trzeba będzie utrzymać ochronę bo okoliczne chłopy mają spore zapotrzebowanie na słupki, blachę i inne elementy.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2008 16:41

Ja też jechałem ale nie każdy będzie ryzykował...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 15.12.2008 16:54

To ile tej autostrady jest wybudowanej na odcinku Zgorzelec-Boleslawiec-Krzywe?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.12.2008 17:19

ciekawy jestem ile mnie spotka niespodzianek i utrudnień w Święta na autostradzie Stryków -Poznań ??? wie ktoś może??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

dodatkowe 40 km autostrady - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone