Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dobre rady...

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
prazek
Croentuzjasta
Dobre rady...

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 21.06.2006 11:32

Jadę do Chorwacji pierwszy raz . Systematycznie czytając to forum zastanawiam się czy będzie to miły, beztroski wyjazdy, czy nerwówka?

1) Po przekroczeniu granicy kupię winietkę lub nie - może nie być. Może bedą 10 dniowe, a może będę musiała kupić miesięczną, dobrze jak znajdę od razy, powinnam nastawić się na poszukiwania.
2) Jeśli nie trafię na korki to dobrze, ale mogę mieć pecha i stać w korkach. Często też mogę trafić na roboty drogowe.
3) Częsty komentarz - wolę zarezerwować, bo nie chcę zaczynać urlopu od nerwowego szukania kwatery. Czy jest tak źle, że stacę nadzieję na znalezienie noclegu i wpadnę w popłoch?

Jestem świadoma i pozytywnie nastawiona do wyjazu w ciemno, ale niektóre komentarze troszeczkę mnie niepokoją.
bobi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobi » 21.06.2006 12:16

Spokojnie kazdy normalny człowiek odczuwa niepokój przed nieznanym.
Jesli troche sie przyłożysz do przygotowan (samochód , ubezp,kaska itd) .Bedzie Ok .
Najgorsze pierwszych 10 lat , potem juz wszystko jedno ... :lol: :lol:
A tak w ogole to kiedy wyjezdzacie bo ja z Ostrołeki 2 lub 3 lipca
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 21.06.2006 12:17

Z winietami nie ma żadnego problemu więc wyluzuj. Jeżeli jakimś cudem (jak w zeszłym roku na słowacji) okaże sie ze nie ma winiet dla osobówek to zamiast panikowac kupujesz winiete dla busa i wszystko.
Co do korków - też mi wielka rzecz, powiedz mi gdzie ich nie ma. Ja w zeszłym roku w drodze do Cro stałem w 3 korkach (granica slo-cro kilka godzin), przed tunelem na autostradzie (ok 1,5-2 godzin) i juz na riwierze przd Omisiem (ok 1,5 godziny) i jakoś przeżyłem - zapewniam ze w razie czego i Ty przeżyjesz.
Co do kwaterw ciemno - ja nie jade bo straszny ze mnie cykor, a po za tym udało mi sie znaleźć kwaterke w cenie którą miałem zamiar wydać nawet jadąc w ciemno. Co do dostepności to nie ma zadnego problemu żeby nic nie znaleźć - w zeszłym roku w połowie sierpnia przed Makarską, Omisiem, Tucepi było mnóstwo "naganiaczy" tylko czekających zebyś się przy nich zatrzymał i spytał o pokój. Wyluzuj.
PS myśle ze obawy przed pierwszym wyjazdem to zupełnie normalna rzecz i wątpie aby był ktoś kto naprawde przed swoją pierwszą taką podóżą choc troszke sie nie denerwował. Pozdrawiam.
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 21.06.2006 22:52

bobi napisał(a):Spokojnie kazdy normalny człowiek odczuwa niepokój przed nieznanym.
Jesli troche sie przyłożysz do przygotowan (samochód , ubezp,kaska itd) .Bedzie Ok .
Najgorsze pierwszych 10 lat , potem juz wszystko jedno ... :lol: :lol:
A tak w ogole to kiedy wyjezdzacie bo ja z Ostrołeki 2 lub 3 lipca

My wyjeżdżamy tydzień później, między 8 a 10 lipca .
Dziękuję za słowa otuchy. Myślę, że wszystko się uda. Niektóre wypowiedzi sieją grozę i stąd wątpliwości.
Teraz wiem że nie taki diabeł straszny...
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 22.06.2006 07:55

Witam, my jedziemy 09.07 z Krakowa i tez mamy obawy tak to jest z tym pierwszym razem ;) a gdzie jedziecie? moze pojedziemy razem? ;)
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 22.06.2006 07:56

prazek napisał(a):(...)Teraz wiem że nie taki diabeł straszny...

Hmmm....
Chorwacja to cywilizowany kraj (podobnie jak większość krajów tranzytowych), bardziej cywilizowany niż Polska. Widać to od samego początku, np. stan dróg, a także w czasie pobytu, np. czystość plaż, ulic, BEZPIECZEŃSTWO.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 22.06.2006 08:02

krzysiekrz napisał(a):

Hmmm....
Chorwacja to cywilizowany kraj (podobnie jak większość krajów tranzytowych), bardziej cywilizowany niż Polska. Widać to od samego początku, np. stan dróg, a także w czasie pobytu, np. czystość plaż, ulic, BEZPIECZEŃSTWO.

...zgadzam się, Polska 60 lat po wojnie nie potrafi się podnieść, a Chorwaci zrobili ze swego kraju raj turystyczny w 10 lat...uczyć się rządząca ciemna maso!!!...
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 22.06.2006 09:59

krzysiekrz napisał(a):

Hmmm....

Nie mam obaw o bezpieczeństwo, nie zrozumieliśmy się. Moje wątpliwości dotyczą problemów jakimi straszy się debiutantów.
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 22.06.2006 10:03

MarChor napisał(a):Witam, my jedziemy 09.07 z Krakowa i tez mamy obawy tak to jest z tym pierwszym razem ;) a gdzie jedziecie? moze pojedziemy razem? ;)

Planujemy jechać tam, gdzie znajdziemy fajną kwaterę. Jedziemy pierwszy raz, więc wszystko będzie ciekawe. Miejcse pobytu to jedna wielka niewiadoma. Nie możemy przesuwać terminu - urlop męża i tu nie ma zmiłuj......
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 22.06.2006 11:27

...naprawdę identyczne problemy mogą spotkać debiutantów jak i starych Crowyjadaczy...rok temu pierwszy raz pojechałem do Chorwacji (chociaż wcześniej po Europie pojeździłem i sam nie wiem czemu dopiero teraz wpadłem na pomysł Chorwacji :roll: , najważniejsze to się niestresować, to mają być wakacje, przygoda a nie zastanawianie się nad tym co się może stać...w tym roku to będzie mój 8 zagraniczny wyjazd za kierownicą i znów mam obawy czy samochód dojedzie, czy będzie pogoda, czy po drodze nic się nie stanie itp...co ma być to będzie :)
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 22.06.2006 17:24

Nie rozumiem tych, którzy straszą, że po dwóch dniach jazdy czeka mnie nocleg pod mostem, itp. Skoro ktoś tak pisze, to chyba to wie.
Dziękuję za wsparcie.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 23.06.2006 07:19

...kto tak pisze?...do piachu z nim :D...
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 23.06.2006 09:12

taaaaaaaaaaa....
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 23.06.2006 19:26

Po powrocie napiszę czy spałam w łóżku, czy pod mostem.

Powrót do Chorwackie ABC

Dobre rady...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone