Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dobre łoki-toki do samochodu - czy możecie coś polecić?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.06.2009 20:26

Czy możecie polecić jakieś dobre walkie-talkie (łoki-toki) :?:
Jadę na 2 samochody ze znajomymi w dłuższą trasę na południe i przydałyby mi się dobre krótkofalówki do komunikacji pomiędzy samochodami w czasie jazdy żeby nie bulić chorych opłat roamingowych.

Moje dotychczasowe łoki-toki wielokrotnie się sprawdziły ale niestety odeszły do lamusa bo mój pies zjadł jedną słuchawkę a z drugą pozostałą niewiele da się zdziałać :?
Więc pora kupić nowe, tylko jakie?
Ważne żeby miały zasięg umożliwiający komunikację pomiędzy samochodami podczas jazdy (odległość do 100 metrów).
Jeśli ktoś zna jakiś sprawdzony model to niechaj się podzieli wieściami :wink:
moduscreati
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) moduscreati » 17.06.2009 21:05

niezawodny napisał(a):Czy możecie polecić jakieś dobre walkie-talkie (łoki-toki) :?:
Jadę na 2 samochody ze znajomymi w dłuższą trasę na południe i przydałyby mi się dobre krótkofalówki do komunikacji pomiędzy samochodami w czasie jazdy żeby nie bulić chorych opłat roamingowych.

Moje dotychczasowe łoki-toki wielokrotnie się sprawdziły ale niestety odeszły do lamusa bo mój pies zjadł jedną słuchawkę a z drugą pozostałą niewiele da się zdziałać :?
Więc pora kupić nowe, tylko jakie?
Ważne żeby miały zasięg umożliwiający komunikację pomiędzy samochodami podczas jazdy (odległość do 100 metrów).
Jeśli ktoś zna jakiś sprawdzony model to niechaj się podzieli wieściami :wink:

Tak CB Radio + Antena max wszystko za 300 zł kanal 28 za granicą i 19 w Polsce zwraca się po misiącu używania zasięg do 10 km
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.06.2009 21:24

moduscreati napisał(a):Tak CB Radio + Antena max wszystko za 300 zł kanal 28 za granicą i 19 w Polsce zwraca się po misiącu używania zasięg do 10 km

A po cholere mi CB Radio z wsiową anteną na 2 metry?
Potrzebuje mały, przenośny system na 1 wyjazd i tyle. Na co dzień w Polsce do niczego mi to nie jest potrzebne.
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 17.06.2009 21:34

Poczytaj ten watek:

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23068

A jak go przeczytasz to dowiesz sie, ze ze wzgledu na specyfike walkie-talkie do samochodow one sie nie nadaja. Za duze tlumienie.
Chcialbym sie mylic co do powyzszego, ale zycze sukcesow w poszukiwaniach.
moduscreati
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) moduscreati » 17.06.2009 21:38

niezawodny napisał(a):
moduscreati napisał(a):Tak CB Radio + Antena max wszystko za 300 zł kanal 28 za granicą i 19 w Polsce zwraca się po misiącu używania zasięg do 10 km

A po cholere mi CB Radio z wsiową anteną na 2 metry?
Potrzebuje mały, przenośny system na 1 wyjazd i tyle. Na co dzień w Polsce do niczego mi to nie jest potrzebne.

Wsiowa antena to do 20 km ,antena którą prponuje to 20 cm (mnijesz niż od radia) i zasieg do 10 km ,w Polsce też się\przydaje - a jak nie wiesz do czego to Twój problem....
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.06.2009 22:02

niezawodny napisał(a):A po cholere mi CB Radio z wsiową anteną na 2 metry?

Do samochodu zdecydowanie CB, choć do 100 metrów takie łoki-toki też stykną, ale jak się pogubicie i odległość będzie większa to zostanie Ci telefon. Jak chcesz to Ci pożyczę 2 sztuki takich łoki-toki. Pobawisz się i sam zobaczysz co to warte, a jak uznasz, że to Ci pasuje to sobie je zabierzesz i oddasz mi po wakacjach. Na jeden wyjazd szkoda kupować. Napisz do mnie, albo zadzwoń.

pozdrav K
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 17.06.2009 22:11

A ja jeszcze dopowiem o problemach z zasilaniem.
CB radio jest zasilane z gniazda zapalniczki. Natomiast walkie-talkie sa zasilane pradem z akumulatorow, ktorych zywotnosc jest ograniczona. Koledzy sie skarzyli, ze walkie-talkie wysiadaly im w okolicach granicy z Chorwacja.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 17.06.2009 22:23

tgniw napisał(a):A ja jeszcze dopowiem o problemach z zasilaniem.
CB radio jest zasilane z gniazda zapalniczki. Natomiast walkie-talkie sa zasilane pradem z akumulatorow, ktorych zywotnosc jest ograniczona. Koledzy sie skarzyli, ze walkie-talkie wysiadaly im w okolicach granicy z Chorwacja.

To muszę potwierdzić. Doświadczyłem tego rok temu na tych pożyczonych. Doładowywałem je ładowarką stacjonarną, która była na 12V - więc była podłączona do zapalniczki... oczywiście to rozwiązanie bardzo alo to bardzo niewygodne.
Dlatego szukając dla siebie w tym roku założyłem dwa obowiązkowe kryteria: ładowarki samochodowe (bardzo malutko modeli ma w komplecie) oraz zestawy słuchawkowe. Dlatego wybrałem te Motorole T7.
Dalej twierdzę, że niesparwiedliwym jest na tym forum bezpodstawne zaniżanie zasięgu walkie-talkie.

moduscreati napisał(a):Tak CB Radio + Antena max wszystko za 300 zł kanal 28 za granicą i 19 w Polsce zwraca się po miesiącu używania zasięg do 10 km

Bardzo mnie to zainteresowało. Czy mógłbyś rozwinąć w jaki sposób to się w ogóle zwraca, a tym bardziej w miesiąc????!!
[jeżeli wytłumaczeniem jest to o czym myślę, to wysyłaj mi zawsze sms'a jak wsiadasz za kierownicę, abym mógł się gdzieś w bezpiecznym miejscu schować :D :twisted: ]
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 18.06.2009 07:36

Mariusz_M Bardzo prosto, chwila zapomnienia i przejazd przez teren zabudowany z prędkością 80km/h np "7" w Miejscowości Antolka lub Cisia Wola pomiędzy Miechowem a Książem Wielkim i masz 300zł i 8 punktów Tylko nie mów mi, że jesteś idealnym kierowcą i że jeździsz zgodnie z przepisami :wink:
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 18.06.2009 07:56

tgniw napisał(a):A ja jeszcze dopowiem o problemach z zasilaniem.

No to jest taki mały minus walkie-talkie ale można kupić ładowarkę do akumulatorów pod gniazdo zapalniczki, tylko z drugiej strony patrząc może się troszkę kabelków za dużo pojawić, navi, akumulatory ew tel. ale da sie to wszystko wytrzymać :wink:
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 18.06.2009 08:02

Oczywiście, że nie. Prawie nie. Jeżdżę nie za dużo nie za mało >=30 000km rocznie i jakoś od lat nie dostałem mandatu. Z wiekiem człowiek nabywa pokory i trzyma się w miarę ograniczeń. Gdy jeżdżę po Polsce to w miarę zgodnie z ograniczeniami: czyli powiedzmy 100-110 @ 90, 80 @70 60@50. Wtedy jestem w stanie zareagować na zauważony (foto) radar czy inną niebezpieczną sytuację. Kiedyś (jak człowiek był młody i głupi) to czasami traktowało sie drogę jak tor wyścigowy, ale gdy raz trasę 160km jechałem w jedną stronę jak wariat w 2 godziny, a z powrotem na luzaka w 2h15" to aż nie mogłem wyjść ze zdumienia jak taka niebezpieczna jazda mało daje. A i spalanie było niższe o ponad 1,5litra na 100km. Naprawdę jadąc przez nasze Polskie wioski i miasteczka spróbuj raz wolniej - świat za oknem pięknieszy, i człowiek za kierownicą czuje sie bezpieczniejszy i spokojniejszy.
Jadąc do Chorwacji też święty nie jestem - ale staram się trzymać z grupą. Więc jak przez Austrię wszystkie auta jadą te 140-150-160 to nie wyrózniam się 170 czy 190 wszystkich wyprzedzając (choć na Chorwackiej autostradzie i takie prędkości się zdarzały, tak jakoś samo :twisted:).
Podsumowując - święty nie jestem. Ale z drugiej strony miesiąc w miesiąc dostawać mandaty to już nie jest dobrze z przepisami.
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 18.06.2009 08:35

Mariusz_M osobiście jeżdżę podobnie ja Ty i mam podobną teorię. Ale to że ktoś np. Ja używam CB to nie znaczy że jeżdżę jak szalony i niebezpiecznie bo tak nie jest.
CB daje możliwości słuchania informacji o korkach, znalezienia miejsca w mieście , robotach na drogach itp. Jak Ci opisałem poprzednim poście sytuację być pewien że byś tam zapłacił jak byś jechał sam i by było akurat pusto na drodze. Ja znam tą drogę i wiem że tam co dzień stoją. Czasami jest że jedziesz pierwszy lub jeden na drodze i wtedy się przydaje. Ktoś z przeciwka zawsze coś podrzuci jak się zapytasz.
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 18.06.2009 08:45

a wracając do tematu...
moge polecić dwie marki (sprawdzone podczas jazdy samochodem, biegów po lesie, wyjazdów na narty, spacery po mieście, i pływanie pontonem i wycieczek rowerowych) zasięg od 500 do 3 km spoko słychać. Rekord na płaskim terenie to 6km w lini prostej
1) TwinTop 400
2) MaxCom
Jak potrzebujesz szczegłów pytaj
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 18.06.2009 08:50

Oczywiście, ale "ja piłem" do tej pewności wynikającej z tamtego postu, że w miesiąc się zwróci. Mandat każdemu może się zdarzyć... każdemu. Ale jak trzeba jeździć, by być pewnym, że w miesiąc się zwróci? Ja opierając się na mojej historii jako kierowcy - muszę założyć, że w najbliższych latach by się to nie zwróciło w ogóle.
Po drugie CB też wcale takie skuteczne nie jest - bo oglądając Uwaga Pirat na TVN Turbo - można zauważyż, że z 50% zatrzymywanych przez nich ma antenę. Więc można wysnuć ryzykowny wmiosek, że nawet cb może Cię wpędzić w gorsze tarapaty. No bo dostajesz info, że pusto - albo, nikt nie mówi, że suszą więc wierząc w skuteczność CB jedziesz szybciej niż można. I zonk. Więc można nie dość, że wydać na CB to potem na więszy mandat niż normalnie.
Można i na CB "zarobić" ale i "stracić" (jak nie mandat, to antenkę albo szybę przez amatora cudzej własności).
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 18.06.2009 09:06

Oczywiście ż masz rację ze skutecznością CB, dość często spotykałem się z tymi sytuacjami, ale jeżdżąc rozważnie jak opisałeś + posiadanie CB znacznie zmniejsza ryzyko otrzymanie mandatu.
Ale tematem są krótkofalówki, i osobiście polecam zamiast ich kupno CB w zestawie Alan109+antena o długości 100cm za 208zł z przesyłką jest lepszym moim zdaniem rozwiązaniem. Po powrocie z Cro można sprzęt wyciągnąć i położyć na półkę i wyciągać tylko na dłuższe wyjazdy. Montaż trwa 5 minut.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone