Kupiłem kilka lat temu Motorolę (szt 2 oczywiście) o teoretycznym zasięgu 20 km co oczywiście może być prawdą jeśli siądziemy na przeciwległych brzegach jeziora. W normalnym terenie na drodze z auta zasięg mają w okolicach 2 - 3 kilometrów jak "się widzą" i około 1 kilometra np na Jadrance kiedy jedziemy zasłonięci skałą. Do podróży w 2 auta moim zdaniem wystarcza w zupełności. Nawet dojeżdżając do Mostaru wywołałem kumpla siedzącego na starym mieście w knajpie (jechali wcześniej) z pytaniem gdzie są i też na oko z około 2 kilometrów łączność była oki.
Plusy które widzę:
- nic nie szuszczy jak nie rozmawiam,
- załoga auta nie musi słuchać na wywoławczym 19 (CB) "kurwa mać jak jedziesz debilu z żółtej Renówki" albo "nie wiecie gdzie na dojeździe do Opola stoją automaty do lodów",
- mam ten zestaw mobilny więc mogą go zabrać na spacer po mieście i nie musimy się ściśle pilnować zwiedzając np w 2 rodziny,
- jest funkcja aktywacji głosem (elektroniczna niania) więc jak wychodzę z pokoju to nie muszę nasłuchiwać czy dziecko się nie obudziło bo jak zapłacze albo zawoła "mama" to usłyszę to w drugim pudełku całkiem wyraźnie (ta funkcja już jest rzadziej używana bo mała trochę podrosła)
- jak nie potrzebuję używać wrzucam do schowka i mi nie przeszkadzają ani raczej nikt szyby mi z powodu 150 zł nie wybije,
- fajnie się słucha cudzych rozmów telefonicznych nawet z dość daleka. Nie mam pojęcia dlaczego i skąd ten sygnał się bierze
Minusy:
- rozmawiam tylko z tym kto ma 2 pudełko (to zarówno plus i minus)
- nie mogę pytać o drogę, korki, suszarki itp (słucham w radiu bo co 1/2 h nadają)
- mam zdecydowanie mniejszy zasięg