Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dobra. Zmiana. – czerwiec 2024

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.01.2025 11:20

Dziękuję za kolejne morskie opowieści 8). Jak zwykle ciekawe, ale tym razem z mojego ulubionego :) kraju. Ciekawe, jaki grecki region wyspiarski planujecie na ten rok?
:papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.01.2025 13:38

majkik75 napisał(a):Dziękuję za jak zwykle bardzo fajną relację :proszedzieki:
Czyli wnioskuję, że jak bakcyl Grecji złapany, to za jakiś czas pojawi się kolejna relacja z tego kraju? :chytry:
Mam taką nadzieję :serduszka:

pozdrawiam, Michał

Będzie będzie ale nie od razu :chytry: . Chwilę odpoczniemy od Grecji :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.01.2025 13:50

"piekara114"]To ja tak jestem znużona pływaniem statkami....patrzenie się w taflę morza nudzi mnie po kilkunastu minutach....

Pływanie statkiem też mnie nudzi :lol: Dlatego nienawidzę pływać na silniku :lol: Co innego gdy żeglujemy - wtedy nie ma czasu na nudę. Ster, kontrolowanie kursu, wiatru, ciągła obserwacja wszystkiego dokoła - naprawdę jest co robić :tak:

Zaskoczył mi ten wpis o droższej podróży.... Od Was do Chorwacji, nocleg w trasie, parkowanie to ok 1500-1800 zł. Po ile kupiłaś loty, że lot wyszedł Cię drożej?

Do Chorwacji nawet mamy bez noclegu - wiec w 1500 spokojnie się wyrobimy.
Lot do Grecji z jednym bagażem to był koszt 2933 zł, do tego paliwo do Krakowa i na powrót oraz parking - jak nie będę liczyć wyjdzie dwukrotnie drożej.

Wiedziałam, że w Grecji przepadniesz. Stąd już dawno Ci pisałam, abyś spróbowała zmiany...

Też tak czułam od dawna. I po pierwszym dniu na greckiej ziemi wiedziałam już, że znalazłam swój drugi dom :hearts: :hearts: :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.01.2025 13:52

Trajgul napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Tak samo jak nie dla nas długie wędrówki po mieście i oglądanie każdego budynku czy kamienia.
To ja tak jestem znużona pływaniem statkami....patrzenie się w taflę morza nudzi mnie po kilkunastu minutach.....

A ja jednym i drugim, przyroda wygrywa ;) A i wieczorne siedzenie w tawernach może być sporą atrakcją dla wielu ;)

Nam z mężem siedzenie w knajpie niestety od razu kojarzy się z pracą - zbyt często mamy takie wyjścia więc w wakacje po prostu odpoczywamy od tego typu atrakcji :lol: Co człowiek to opinia - i bardzo dobrze że świat jest taki różny :oczko:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.01.2025 13:54

dangol napisał(a):Dziękuję za kolejne morskie opowieści 8). Jak zwykle ciekawe, ale tym razem z mojego ulubionego :) kraju. Ciekawe, jaki grecki region wyspiarski planujecie na ten rok?
:papa:

To ja dziękuję za wspólny rejs Danusiu :cmok:
Nie odpowiem dokąd popłyniemy, niedługo sama się przekonasz. Jutro zaś zapraszam Cię na przerwę od Grecji w dobrze znane Ci miejsce :hearts:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 22.01.2025 14:35

Kapitańska Baba napisał(a):Do Chorwacji nawet mamy bez noclegu - wiec w 1500 spokojnie się wyrobimy.
Lot do Grecji z jednym bagażem to był koszt 2933 zł, do tego paliwo do Krakowa i na powrót oraz parking - jak nie będę liczyć wyjdzie dwukrotnie drożej.

Zgadza się, nasz dolot do Grecji dla czwórki to 3,4k z walizką, plus dojazd i parking, czyli 0,6k, a jak tam wypożyczysz auto na tydzień to dodatkowo 2k. Razem 6000 zł to same koszty samolotów i auta.

Kapitańska Baba napisał(a):Nam z mężem siedzenie w knajpie niestety od razu kojarzy się z pracą - zbyt często mamy takie wyjścia więc w wakacje po prostu odpoczywamy od tego typu atrakcji

Pozadrościć. U nas taka grecka (włoska czy kiedyś chorwacka) kolacja to niemal swoisty rytuał.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.01.2025 15:54

Kapitańska Baba napisał(a):Lot do Grecji z jednym bagażem to był koszt 2933 zł, do tego paliwo do Krakowa i na powrót oraz parking - jak nie będę liczyć wyjdzie dwukrotnie drożej.
Zakładałam, że przed sezonem bilety były w lepszych cenach, a tu ceny mocno sezonowe....

Trajgul napisał(a):Zgadza się, nasz dolot do Grecji dla czwórki to 3,4k z walizką, plus dojazd i parking, czyli 0,6k, a jak tam wypożyczysz auto na tydzień to dodatkowo 2k. Razem 6000 zł to same koszty samolotów i auta.
Dlatego ja zawsze w sezonie, czyli długi wyjazd tylko samochodem - spokojnie się w 2500 zł zamykam z noclegiem w trasie i to nieważne czy jak teraz w dwójkę czy jeszcze wcześniej z synem. Dopóki sił starczy i odległość rozdąsana* to będzie auto , no chyba, że trafię loty z bagażem za 500 zł to mocno przemyślę sprawę :mg:

*dla mnie Grecja północna to jeszcze rozsądna odległość
Poprzednia strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα