Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dobra. Zmiana. – czerwiec 2024

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.12.2024 17:32

"piotrf"]
Dołączam do Gosi w tym pytaniu , planowaliśmy koniec roku gdzieś w Grecji , jednak zbyt luźne to plany były . . . :oczko:

W Lefkadzie była burza z gradem ale za to w Atenach 18 stopni, pełne słońce, żyć nie umierać :verryhappy:

Chętnie zawładnąłbym miejscem z Twojego zdjęcia . . .
. . . jest klif , plaża pod klifem i jaskinia po prawej stronie :spoko:

Idealnie na Twojego SUPa Piotrze, polecam miejscówki :tak:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.12.2024 17:37

Że też Wam się chciało z Aten jechać na jedną noc na Lefkade... Był jakiś konkretny powód tego kierunku? W okolicy Aten tyle pięknych miejsc do odwiedzenia (także wyspy) i nie trzeba tyle czasu na transfer stracić przy w sumie krótkim dniu....
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.12.2024 10:25

piekara114 napisał(a):Że też Wam się chciało z Aten jechać na jedną noc na Lefkade... Był jakiś konkretny powód tego kierunku? W okolicy Aten tyle pięknych miejsc do odwiedzenia (także wyspy) i nie trzeba tyle czasu na transfer stracić przy w sumie krótkim dniu....

Tak, był. To nie był wyjazd turystyczny po prostu. I wcale bym o nim nie wspomniała gdyby nie fakt, że był do mojej kochanej Grecji :hearts:
rafcik76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafcik76 » 16.12.2024 10:26

Witam Szanowną Autorkę tej relacji. Przepraszam za ogromne spóźnienie, ale jakoś tak wyszło z braku czasu. Od kilku lat śledziłem relacje (jedna z moich najbardziej ulubionych autorek :tak: ) w zasadzie na bieżąco, bez ujawniania się, aż do teraz, ponieważ również zdradziłem Chorwację na rzecz Grecji. Lipiec między innymi Korfu, samochodem. Nadrabiam szybciutko zaległości.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.12.2024 10:42

rafcik76 napisał(a):Witam Szanowną Autorkę tej relacji. Przepraszam za ogromne spóźnienie, ale jakoś tak wyszło z braku czasu. Od kilku lat śledziłem relacje (jedna z moich najbardziej ulubionych autorek :tak: ) w zasadzie na bieżąco, bez ujawniania się, aż do teraz, ponieważ również zdradziłem Chorwację na rzecz Grecji. Lipiec między innymi Korfu, samochodem. Nadrabiam szybciutko zaległości.

Miło, że Grecja skłoniła Cię do ujawnienia się :proszedzieki:
Witam i zapraszam do śledzenia naszych greckich wędrówek :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.12.2024 10:54

Tutaj ciekawa skałka – prawie cała pod wodą.

Przy fali nie da się jej zobaczyć.

DSC_5159.JPG

20240605_132649.jpg

Chwilowo płyniemy na silniku – wiatr odmówił nam współpracy.

20240605_132654.jpg

Zbliżamy się do naturalnego skalnego mostu.

20240605_132701.jpg

20240605_132724.jpg

20240605_132746.jpg

Szkoda, że nie widzimy go od drugiej strony – stamtąd efekt jest zdecydowanie bardziej spektakularny.

Ale to nic, czy z mostem czy bez na widoki nie możemy narzekać.

20240605_132752.jpg

DSC_5160.JPG

DSC_5161.JPG

DSC_5162.JPG

DSC_5163.JPG

DSC_5164.JPG

DSC_5165.JPG

Kolejny napotkany przez nas wiatrak.

DSC_5167.JPG

Brzeg Paxos jest bardzo niedostępny.

W razie pogorszenia pogody nie ma tu szans na ucieczkę.

DSC_5168.JPG

Fajne sosny.

DSC_5169.JPG

DSC_5170.JPG

DSC_5171.JPG

DSC_5172.JPG

DSC_5173.JPG

DSC_5174.JPG

DSC_5175.JPG

DSC_5176.JPG

DSC_5177.JPG

DSC_5178.JPG

DSC_5180.JPG

Opłynęliśmy prawie całe Paxos dokoła.

DSC_5181.JPG

DSC_5182.JPG

DSC_5183.JPG

Ale na tej wyspie nie kończymy absolutnie dnia.

Po minięciu cypla kierujemy się w stronę Antipaxos – wyspy oddalonej o około 2 mile od Paxos.

W Chorwacji ciągle spotykaliśmy znaki z zakazem kotwiczenia.

Tutaj, w Grecji – jak widać jest odwrotnie.

DSC_5185.JPG

DSC_5186.JPG

DSC_5187.JPG

DSC_5188.JPG

DSC_5189.JPG

Na Antipaxos chcemy zatrzymać się na kąpiel i tylko w tym celu tutaj przypłynęliśmy.

20240605_135433.jpg

20240605_135439.jpg

DSC_5190.JPG

DSC_5191.JPG

DSC_5192.JPG

DSC_5193.JPG

DSC_5195.JPG

pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 16.12.2024 15:03

Gęstwiny jak w dżungli na tym Antipaxos. :D
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 16.12.2024 19:38

Kapitańska Baba napisał(a):Na Antipaxos chcemy zatrzymać się na kąpiel i tylko w tym celu tutaj przypłynęliśmy.

Kąpiel w tej błękitnej i przejrzystej wodzie jest niesamowita, pomimo tego, że gdy się tam kapałam, to woda zbyt ciepła nie była.
Ale temperatura wody nie zniechęciła mnie, bo nie mogłam sobie odmówić przyjemności pływania w tym miejscu.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.12.2024 08:57

pomorzanka zachodnia napisał(a):Gęstwiny jak w dżungli na tym Antipaxos. :D

Jak przeczytałam Twój komentarz i spojrzałam na zdjęcia to rzeczywiście - dżungla :verryhappy: Dzięki za super skojarzenie :proszedzieki:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.12.2024 09:00

megidh napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Na Antipaxos chcemy zatrzymać się na kąpiel i tylko w tym celu tutaj przypłynęliśmy.

Kąpiel w tej błękitnej i przejrzystej wodzie jest niesamowita, pomimo tego, że gdy się tam kapałam, to woda zbyt ciepła nie była.
Ale temperatura wody nie zniechęciła mnie, bo nie mogłam sobie odmówić przyjemności pływania w tym miejscu.

Pełna zgoda Gosiu :tak:
Początkiem czerwca temperatura wody też nie powalała jeszcze na kolana ale jak nie wskoczyc do tych lazurów? No nie da się :rotfl:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.12.2024 09:15

Jesteśmy na greckich Karaibach – tak nazywane są leżące obok siebie trzy zatoki.

I właśnie jedna z tych zatok – jeszcze nie wiemy która – jest celem naszej wizyty na Antipaxos.

DSC_5196.JPG

DSC_5197.JPG

Pierwszą zatokę mijamy, w trzeciej widzimy kilka łódek więc decydujemy, że staniemy w środkowej.

Woda blisko zatok jest płytka, nie wpływamy jakoś głęboko i rzucamy kotwicę.

Wiatr jest dość silny więc Kapitan decyduje się zostać na pokładzie i pilnować Pauli.

My we trzy znowu wskakujemy do pontonu – tym razem już z silnikiem i płyniemy na plażę.

Nad plażą spaceruje starsze małżeństwo i to jedyne napotkane przez nas osoby.

Sama plaża jest dość szeroka, cała wysypana różnej wielkości białymi otoczakami.

Kamyczki są mniej więcej do wody sięgającej ud.

Głębiej pod nogami jest mięciutki bialutki piasek.

Cudowne miejsce.

Dziewczyny pływają, ja też zanurzona w wodzie podpływam sobie trochę.

Nad nami fruwają mewy.

Dziewczynki popłynęły bliżej skał i znalazły kilka szarych mewich podlotów.

Wróciły zachwycone maluchami do których mogły zbliżyć się prawie na wyciągnięcie ręki.

Oczywiście nie dotykały maleństw, tylko je oglądały.

Na płytszej wodzie pływają ryby, kilkukrotnie widzimy małe płaskie ryby maskujące się w piachu.

Rajskie miejsce.

Kapitan siedzi na pokładzie więc też ogląda plażę – tyle że z innej perspektywy.

DJI_0113.JPG

DJI_0114.JPG

DJI_0115.JPG

DJI_0117.JPG

Mimo, że jest niewiele słońca woda i tak zachwyca.

Musimy tu kiedyś wrócić w pełnym słońcu.

To nasza plaża z góry.

DJI_0120.JPG

DJI_0122.JPG

DJI_0123.JPG

DJI_0125.JPG

DJI_0132.JPG

To nasza Paula.

DJI_0133.JPG

DJI_0136.JPG

Za wzgórzem na plaży robi się ciemno.

Patrzymy z dziewczynami na tę chmurę i decydujemy, że wracamy na pokład.

Tym bardziej, że na plażę przypłynęły właśnie jakieś dwa wycieczkowe stateczki i dowiozły trochę za dużo ludzi jak na nasz gust.

Wracamy.

Ja pontonem, córy wpław.

Ewa ma płetwy więc Jej łatwo.

Ania nie lubi w płetwach więc płynie bez wspomagaczy.

Przepłynęła kawał drogi.

Niestety za cyplem, już blisko jachtu pojawiły się większe fale, nie było Ani zbyt wygodnie i lekko płynąć.

Podholowałam Ją kilkanaście metrów pontonem.

Kiedy wpadła pod ochronę jachtu sama dopłynęła już do rufy.

Wyciągamy ponton i słyszymy krzyk człowieka po czym głuche uderzenie.

Co się stało?

Jacht uderzył w rufę katamaranu.

W prawie pustej zatoce.

Czy sternik się zagapił czy stało się coś innego – nie mamy pojęcia.

Ale uderzenie było głośne.

Dobrze, że nie w nas.

Podnosimy kotwicę i odpływamy.

DSC_5199.JPG

DSC_5200.JPG

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.12.2024 10:21

Kapitańska Baba napisał(a):Jesteśmy na greckich Karaibach – tak nazywane są leżące obok siebie trzy zatoki.

:lol: :lol: O tych Karaibach nie słyszałam, ale już o tych Vai na Krecie to tak :lol: A osobiście odwiedziłam "Karaiby" na Lefkadzie (raz i wystarczy) i na Chalkidiki (kilka razy, i najczęściej o tym półwyspie spotykam takie porównanie) :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.12.2024 16:42

piekara114 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Jesteśmy na greckich Karaibach – tak nazywane są leżące obok siebie trzy zatoki.

:lol: :lol: O tych Karaibach nie słyszałam, ale już o tych Vai na Krecie to tak :lol: A osobiście odwiedziłam "Karaiby" na Lefkadzie (raz i wystarczy) i na Chalkidiki (kilka razy, i najczęściej o tym półwyspie spotykam takie porównanie) :mg:

To znaczy że jeszcze wiele razy zakotwiczymy na różnych greckich Karaibach :lol: Mi pasuje :lol:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.12.2024 16:46

Kapitańska Baba napisał(a):
piekara114 napisał(a):

To znaczy że jeszcze wiele razy zakotwiczymy na różnych greckich Karaibach :lol: Mi pasuje :lol:

Tych mniejszych nie liczę , ale Leukada , Paxos i Antypaxos , Półwysep Chalkidiki i najbardziej Karaiby przypominająca Vai Palm Beach na wschodniej Krecie - w Grecji jest więcej Karaibów niż na Karaibach . :mg:
Nie czekajmy , odwiedzajmy Grecję póki czas , bo jeszcze trochę i trzeba ją będzie szukać gdzieś na Martynice , Jamajce , czy innej Kubie . . . :cmok:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.12.2024 20:12

Kapitańska Baba napisał(a):Pierwszą zatokę mijamy, w trzeciej widzimy kilka łódek więc decydujemy, że staniemy w środkowej.

Czyli kąpałyśmy się w tej samej zatoczce :verryhappy:, tylko ja niecałe trzy tygodnie po Was. Wtedy już było wspaniałe słońce, ale woda pomimo upału nie zdążyła się nagrzać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Dobra. Zmiana. – czerwiec 2024 - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone