napisał(a) megidh » 25.11.2024 19:21
Kapitańska Baba napisał(a):Chmury zeszły nisko na wyspę.Taki widok kojarzy nam się z daleką północą a nie z Morzem Jońskim.
Szkoda, że te chmury nie pozwoliły Wam na podziwianie wybrzeża Korfu oświetlonego promieniami słońca. My podczas pobytu na Korfu trzy tygodnie później mieliśmy przez cały czas lampę z nieba i niesamowite upały. I nie wiadomo, co jest lepsze. I tak źle, i tak niedobrze.
Kapitańska Baba napisał(a):W oddali płynie jakiś prom.
Zaciekawiła mnie ta jednostka pływająca. Nigdy takiej nie widziałam
I znalazłam o niej
takie informacje. To ECO Catania - włoski statek towarowy typu ro-ro. Jest to hybrydowa jednostka klasy GG5G, wyposażona w systemy oczyszczania spalin w celu zmniejszenia emisji siarki i cząstek stałych. Gdy statek ten cumuje w porcie, to wykorzystuje energię elektryczną zgromadzoną w mega bateriach litowych, które są ładowane podczas nawigacji dzięki generatorom wałowym i 350 m2 paneli słonecznych zainstalowanych na pokładzie, realizując w ten sposób cel „Zero emisji w porcie®”.
Takich jednostek jest więcej i są to: ECO Livorno, ECO Savona, ECO Barcelona, EKC Italia, ECO Malta, ECO Adriatica, ECO Mediterranea, ECO Valencia, o których można przeczytać
tutaj.