Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dobra Trasa ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Klaka
Plażowicz
Dobra Trasa ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klaka » 14.07.2010 13:05

Witam

Proszę mi odpowiedzieć czy wyznaczona prze zemnie trasa jest dobra ?
Zależy mi żeby jechać przez wsch. Węgry ?
Trochę zahaczam o Słowenię - należy winety za ten odcinek wykupić ?

Dziękuje z góry za rady i odpowiedzi

http://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&gl= ... 1f6a892bcd
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 14.07.2010 13:11

Klaka napisał(a):Witam

Proszę mi odpowiedzieć czy wyznaczona prze zemnie trasa jest dobra ?
Zależy mi żeby jechać przez wsch. Węgry ?
Trochę zahaczam o Słowenię - należy winety za ten odcinek wykupić ?

Dziękuje z góry za rady i odpowiedzi

http://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&gl= ... 1f6a892bcd

Witam. Trasa prosta jak " świński ogon ", w sumie bardzo dobra. Nie jedziesz w tej wersji przez Słowenię. Pozdrawiam gb
Klaka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klaka » 14.07.2010 13:18

Żeby nie zaśmiecać forum, chciałem zapytać jak jest Rijek ? czy warto ? jakie ceny pokoi ? co warto w okolicy zobaczyć ?

W tamtym roku byłem w okolicach Makarskiej (za pokój 2os. za wynajęcie 12Euro od os.) - ogólnie super.
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 14.07.2010 13:29

Klaka napisał(a):Żeby nie zaśmiecać forum, chciałem zapytać jak jest Rijek ? czy warto ? jakie ceny pokoi ? co warto w okolicy zobaczyć ?

W tamtym roku byłem w okolicach Makarskiej (za pokój 2os. za wynajęcie 12Euro od os.) - ogólnie super.

Mimo wszystko chyba będziesz zawiedziony Rijeką. Typowe portowe miasto niczym Gdynia. Obok masz Opatije piękne miasteczko, można pojechać do Puli ( kolejne portowe miasto ) i zobaczyć trochę starożytnosci, skoczyć na wyspy Brjuni..ale to już dalej. Są okoliczne wyspy, góra Ućka.
Klaka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klaka » 14.07.2010 13:31

A co być polecał tak aby nie było drogo z noclegami, bo chce się tam zatrzymać na parę dni (4?), a potem na tydzień do Makarkiej jak co ?
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 14.07.2010 13:41

Klaka napisał(a):A co być polecał tak aby nie było drogo z noclegami, bo chce się tam zatrzymać na parę dni (4?), a potem na tydzień do Makarkiej jak co ?

Rijekę " zrobiłem " w wersji obajzdowej będąc na Istrii. Moje subiektywne odczucie było raczej na nie...jesli chodzi o kilkudniowy pobyt stały. Bardziej polecałbym miasteczka za Rijeką i wyspą Krk...lub ewentualnie samą wyspę. a stamtąd , już bliżej do Dalmacji. Sam zaczynałem zwiedzanie Chorwacji od ośrodak Kanegra w Umag , będącego 10 km od granicy ze Słowenią...a póżniej coraz niżej...i było coraz lepiej :D
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 14.07.2010 14:08

Witam.
Gwoli ścisłości to jest trasa przez zach Węgry :)
Winietki słoweńskiej nie musisz kupować ponieważ w tym wariancie omijasz Słowenie.
A swoja drogą nadrabiasz nieżle kilometrów ,lepiej zrobisz jadąc dalej ''86'' do Kormend i tu odbijasz na Zalaegerszeg, też mijasz Słowenie ale kilosów mniej. :) .
Ja natomiast jadę do końca ''86'' i w Lendavie też omijam płatną drogę ,
Ja ruszam za 11 dni.
pozdr.
Klaka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klaka » 14.07.2010 14:22

Tak zgadza się wschodnie Węgry :)
A gdzie się udajecie ? Jedzie w ciemno ?
Klaka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klaka » 14.07.2010 15:25

Przez ten upał :))) zachodnie :)
Jedziecie w ciemno, czy macie załatwione z biura ?
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 14.07.2010 16:12

Jdziemy do Mimic koło Omisia.
Apartamenty Lara . :D
A rezerwowalem w... listopadzie. :D
ewa.krakuska
Croentuzjasta
a kiedy jedziesz??

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 14.07.2010 20:18

ja także jadę przez zachodnie Węgry ( z Krakowa). w ubiegłym roku pierwszy raz pojechalam tą trasą i byłam bardzo zadowlona. JA przekraczam granicę SLO/CRO w Redics. Juz chyba nie pojadę nigdy przez Czechy, Austrię.

Ja wyjeżdżam w sobotę 17.07 :) do Srimy
Klaka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Klaka » 14.07.2010 20:48

i jak trasa ? jakie drogi ?
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 14.07.2010 21:14

trasa:
Kraków-Chyżne - bez komentarza :?
Chyżne-Zilina - trochę podobna do poprzedniej
Zilina -Bratysława- Rajka ( przejście SŁO/HU) - super
Rajka- Redics- wąska droga z ograniczeniami i miejscowosciach ( nawet do 30) ale o wiele mimo wszystko byłam zadowolona. jechalam w nocy więc ruch niewielki. przez Węgry przejechałam w 2.5 godz.
Rajka- Mursko Sredisce ( przejście SLO/CRO) , króciótki odcinek drogi z pominieciem autostrady słoweńskiej ( jest na forum dokładny opis jak nie wjechać na płatne drogi)
W Cro droga cudna, w miejscowości Cakovec lub Varażdin wjeżdzam na autostradę i nią jadę do Srimy.

Można jechać tzw " starą" drogą, widoki niezapomniane, taniej :) , tylko że czas jazdy znacznie się wydłuża
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 14.07.2010 21:27

jeździłam przez Czechy, Austrię, Słowenię

Słowację, Węgry ( wzdłuż Balatonu)

nawet przez Bośnię ( w 2003 roku gdy wypadek w Plitwicach sparaliżował ruch na drodze)

dla mnie najlepsza jest 86 przez Węgry

choć zdaję sobie sprawę że wiele osób nie lubi tej drogi

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone