napisał(a) Kristov » 26.03.2006 18:04
Witam serdecznie wszystkich.
Na przelomie lipca i sierpnia wybieram sie pierwszy raz do Cro autkiem (golf II) wraz ze znajomymi. Mamy juz zalatwiona kwatere na wyspie Ciovo (obok trgiru), jestesmy pelni zapalu i nadziei, ze wszystko bedzie ok. Mam jednak prosbe do wszystkich chetnych w udzielaniu pomocy, informacji, aby pomogli mi troszke w doborze najlepszej trasy z Warszawy do Trogiru. Jestem raczej malo doswiadczonym w wycieczkach po Europie kierowca, tak wiec kazda rada bedzie mi przydatna. Jezeli jest to mozliwe prosze rowniez o podanie orjetacyjnych oplat za autostrady na wskazanej drodze oraz ewentualne przestrogi, badz niedogodnosci jakie mogo mnie spotkac na trasie.
Witam! Oto stronka, na której znajdziesz aktualną wysokość opłat za przejazd chorwackimi autostradami
http://www.hac.hr/modules.php?r=cestarina&c=1-2
Kieruj się albo trasą tańszą=nieco gorszą do przejścia granicznego Chyżne dalej do Sahy-Parasspusta, Budapeszt, autostradą M7 w kierunku Balatonu. Dalej do przejścia granicznego Letenye- Gorican. Następnie w kierunku Varazdina, dalej na Zagreb i stąd już autostradą na Split.
Możesz wybrać droższą opcję(głównie ze względu na ceny paliwa w Austrii). Najpierw do przejścia granicznego w Cieszynie, następnie przez Czechy do przejscia Mikulov-Drasenhofen. Dalej na Wiedeń, Graz, do słoweńskiej granicy. Tutaj na Maribor do przejscia Macelj, na Krapine i dalej Zagreb i dalej już wiesz jak.
Jeżeli chcesz trochę zaoszczędzić za opłaty w Chorwacji, to możesz za Zagrebem ok.50km w Karlovcu zjechac na droge krajową w kierunku Jezior Plitvickich icały czas nią jechać( jest to droga prowadząca kiedyś z Zagreba nad Adriatyk, zanim zbudowano autostrade)
Pozdrav!