Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do wszystkich ludzi dobrej woli:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Filip Wawka
Plażowicz
Do wszystkich ludzi dobrej woli:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Filip Wawka » 22.03.2006 11:58

Witam serdecznie wszystkich.
Na przelomie lipca i sierpnia wybieram sie pierwszy raz do Cro autkiem (golf II) wraz ze znajomymi. Mamy juz zalatwiona kwatere na wyspie Ciovo (obok trgiru), jestesmy pelni zapalu i nadziei, ze wszystko bedzie ok. Mam jednak prosbe do wszystkich chetnych w udzielaniu pomocy, informacji, aby pomogli mi troszke w doborze najlepszej trasy z Warszawy do Trogiru. Jestem raczej malo doswiadczonym w wycieczkach po Europie kierowca, tak wiec kazda rada bedzie mi przydatna. Jezeli jest to mozliwe prosze rowniez o podanie orjetacyjnych oplat za autostrady na wskazanej drodze oraz ewentualne przestrogi, badz niedogodnosci jakie mogo mnie spotkac na trasie.
Dziekuje bardzo za pomoc i mam nadzieje ze odpisywanie na posta takiemu zoltodziobowi jak ja nie sprawi Wam klopotu.
pozdrawiam
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 22.03.2006 12:12

Witaj
Podaj maila to wyśle ci opis mojej drogi do Cro. Na forum zajełoby to za dużo miejsca, a ja dla chętnych mam przygotowany opis w Wordzie żeby nie pisać ciągle to samo(jeżdże z G. Śląska w okolice Splitu, a Trogir jest troche wcześniej.
Pzdr Jacek
Filip Wawka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Filip Wawka » 22.03.2006 12:41

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
dzieki serdeczne
Wy, starzy wyjadacze to musicie miec anielska cerpliwosc do takich posto jak moj :D
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 22.03.2006 13:03

Spoko,ja jeżdze Cieszyn,Olomouc,Brno,Mikulov,Wiedeń,Graz,Maribor,Zagreb,Karlovac i Sibenik.Tam zjeżdzam z autostrady i zostaje tylko kawałek do Trogiru niezłą drogą.Od Cieszyna ok 11-12 godzin.O ile nie jest weekend

Na www.qsl.net/sp9hzx w Travels znajdziesz planery online.Jak masz problem daj znac to ci coś poradzimy mailem
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 23.03.2006 12:08

Na trasę jak powyżej potrzebujesz vinetki na autostrady w Czechach i w Austrii. Jak chcesz mieć problem z głowy to w Automobilklubach kupisz wszystko z wyprzedzeniem - tam też udzielą Ci porad co jest wymagane na drogach w każdym kraju. Jest to droższa wersja. Tańsza wersja jest taka, że na przejściu granicznym w Cieszynie kupisz vinetki za dokładnie tyle kasy ile kosztują http://www.pzm.pl/biuro_podrozy.asp?ID= ... y_drog.asp.
Następna możliwość - to zatrzymać się czy to w Czechach czy w Austrii na jakiejkolwiek stacji benzynowej i tam kupić. Jedynym problemem może być fakt, że będziesz jechał w środku sezonu i może na stacjach akurat nie być tych "najkrótszych" vinet.
Z Cieszyna do Brna jedzie się 3 godzinki. W Brnie zjedziesz na Wiedeń i po prawej stronie będzie Carrefour - tam jest stacja benzynowa na której paliwko było dotychczas zawsze trochę tańsze jak gdzie indziej. Jak wjedziesz do Wiednia, jedź cały czas prosto aż na dużym skrzyżowaniu zobaczysz mały napis "Graz" w prawo. Skręć i wjedziesz na "ślimaki". Zawsze patrz nad którym pasem znajduje się napis "Graz" i tego pasa się trzymaj. Tak ułóż swoją trasę żeby w miarę możliwości nie być w Wiedniu ok 7-8, 12-14, 16-17 (jadą do pracy, jadą na obiad i do domku). W piątki dużo firm pracuje tylko do 12-14 tak więc wczesnym popołudniem ludzie wyjeżdżają na Łyk-endy, w niedzielę od 18 są już raczej totalne korki. Na stacjach przy autostradach jest droższe paliwko niż w miasteczkach obok autostrady (kwestia czasu straconego na szukanie stacji w miasteczku ). Austriacy w wakacje przeprowadzają ogromne remonty dróg - stąd dokładne obliczanie czasu podróży może wziąć w łeb. Droga do granicy ze Słowenią prosta i dobrze oznakowana. Zostaw sobie z 1 E drobne na opłatę za autostradę w Słowenii. W Chorwacji też można zapłacić eurosami za autostradę. Honorują też karty płatnicze. PZM-ot ma troche stare info - ale jedno jest pewne 7,60 Euro choćby nawet E kosztowało 4 zł nie da 44,65 zł :lol: które PZM-ot sobie liczy za vinetkę A - reszta to cena spokoju :wink: , że już ją masz ....
Powodzenia.
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 23.03.2006 15:17

Co do planerów to ja polecam www.viamichelin.com bardzo dokaldnie sobie zaplanowalem trase dzieki niemu (razem z oplatami).... ale co do efektów to dopiero się przekonam w czerwcu :)
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 23.03.2006 15:34

Ja używam niezłych map pod GPS na laptopie i jezdzę z tym od kilku lat.
Nie narzekam.

Ale jak ktoś nie ma map to lepszy planer online niż nic.Pomijając czas to przynajmniej wyznaczy szybko trasę.I tak reszta wychodzi na trasie.

Pozdrawiam
artbor1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) artbor1 » 23.03.2006 17:11

sp9hzx napisał(a):Spoko,ja jeżdze Cieszyn,Olomouc,Brno,Mikulov,Wiedeń,Graz,Maribor,Zagreb,Karlovac i Sibenik.Tam zjeżdzam z autostrady i zostaje tylko kawałek do Trogiru niezłą drogą.Od Cieszyna ok 11-12 godzin.O ile nie jest weekend

Na www.qsl.net/sp9hzx w Travels znajdziesz planery online.Jak masz problem daj znac to ci coś poradzimy mailem

Popieram , w ubiegłym roku podążałem na Ciovo tą samą trasą
Filip Wawka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Filip Wawka » 24.03.2006 17:13

PZM ma faktycznie bardzo dziwny przelicznik walut obcych :D
Dziekuje Wam bardzo za rady i pozdrawiam wszystkich
iwona_73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona_73 » 25.03.2006 17:33

Witam:)
Najtaniej, ale średnio szybko:( wszędzie ograniczenia prędkości i są kontrole radrowe).
Warszawa- Cieszyn, z Cieszyna kierunek Żilina przez Słowacje 300 koron (autostrada do Bratysławy), dalej kierunek Budapeszt na granicę Rajka, z Rajki po ok. 10 km. zjazd na Mosonmagyarowar, dalej drogą 86 przez Csorną do Szombathely, Korment, aż do granicy Węgiersko-Słowenskiej. 10 km. przez Słowenię do Chorwacji (sklep wolnocłowy :twisted: ). Przez Chorwację kierunek Zagrzeb, Karlovac, kier. Split. W miejscowosci Knin kier. Sibenik, dalej na Split, Trogir ok.20 km. przed Splitem. Trasa najtańsza, koszt autostrad ok 15 euro.

Pozdrawiam.
Berni
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berni » 26.03.2006 16:36

To ja też poproszę
pozdrówki
Berni

jacek77 napisał(a):Witaj
Podaj maila to wyśle ci opis mojej drogi do Cro. Na forum zajełoby to za dużo miejsca, a ja dla chętnych mam przygotowany opis w Wordzie żeby nie pisać ciągle to samo(jeżdże z G. Śląska w okolice Splitu, a Trogir jest troche wcześniej.
Pzdr Jacek
Kristov
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kristov » 26.03.2006 18:04

Witam serdecznie wszystkich.
Na przelomie lipca i sierpnia wybieram sie pierwszy raz do Cro autkiem (golf II) wraz ze znajomymi. Mamy juz zalatwiona kwatere na wyspie Ciovo (obok trgiru), jestesmy pelni zapalu i nadziei, ze wszystko bedzie ok. Mam jednak prosbe do wszystkich chetnych w udzielaniu pomocy, informacji, aby pomogli mi troszke w doborze najlepszej trasy z Warszawy do Trogiru. Jestem raczej malo doswiadczonym w wycieczkach po Europie kierowca, tak wiec kazda rada bedzie mi przydatna. Jezeli jest to mozliwe prosze rowniez o podanie orjetacyjnych oplat za autostrady na wskazanej drodze oraz ewentualne przestrogi, badz niedogodnosci jakie mogo mnie spotkac na trasie.

Witam! Oto stronka, na której znajdziesz aktualną wysokość opłat za przejazd chorwackimi autostradami http://www.hac.hr/modules.php?r=cestarina&c=1-2

Kieruj się albo trasą tańszą=nieco gorszą do przejścia granicznego Chyżne dalej do Sahy-Parasspusta, Budapeszt, autostradą M7 w kierunku Balatonu. Dalej do przejścia granicznego Letenye- Gorican. Następnie w kierunku Varazdina, dalej na Zagreb i stąd już autostradą na Split.
Możesz wybrać droższą opcję(głównie ze względu na ceny paliwa w Austrii). Najpierw do przejścia granicznego w Cieszynie, następnie przez Czechy do przejscia Mikulov-Drasenhofen. Dalej na Wiedeń, Graz, do słoweńskiej granicy. Tutaj na Maribor do przejscia Macelj, na Krapine i dalej Zagreb i dalej już wiesz jak.
Jeżeli chcesz trochę zaoszczędzić za opłaty w Chorwacji, to możesz za Zagrebem ok.50km w Karlovcu zjechac na droge krajową w kierunku Jezior Plitvickich icały czas nią jechać( jest to droga prowadząca kiedyś z Zagreba nad Adriatyk, zanim zbudowano autostrade)
Pozdrav! :)
barkley1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) barkley1 » 27.03.2006 11:09

jacek77 napisał(a):Witaj
Pzdr Jacek

pozdrawiam i proszę o emeila też do mnie :D
jarekc
Turysta
odp

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekc » 27.03.2006 11:49

Popieram trase Iwony.
ja jechałem w ubiegłym roku z Płocka przez Wisłę, Zwardoń (nie polecam przez Zywiec - Zwardoń) dalej do Bartysławy (nocleg za 1000 SK dla 3 osób) i dlaej Węgry, ale nie przez Słowenię tylko do przejścia granicznego Wegry - Chorawacja . Słowacja winieta ( nie pamietam ale chyba 7 dniowa) około 150 SKK, Węgry gratis, Chorwacja wg opłat dostepnych cenydr.php - 157 Kuna. Można jechać przez Plitvice, ale szybciej i bezpieczniej jest oczywiście autostradą.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi