marze_na napisał(a):Nareszcie ruszyliśmy dalej
Witam stałych bywalców jak i tych, którzy zajżeli tu po raz pierwszy.
marze_na napisał(a):Kalkulowałeś czy opłaca się Wam zakup RomaPas? Bo komunikacją trochę się najeździliście z Anagnina.
piekara114 napisał(a):Właśnie, mieliście Romapass?
Tak, brałem pod uwagę te karty. Do dyspozycji mamy dwie: ROMA-PASS 48 hours za 28 euro oraz ROMA-PASS 72 hours za 38,50 euro. Karty są użyteczne, jeśli planujemy intensywnie korzystać z komunikacji miejskiej (min. 4 przejazdy dziennie).
Starałem się tak ułozyć plan zwiedzania, aby przejazdy zredukować do minimum. I tak, na trzy dni zwiedzania, przejazdy były zaplanowane do centrum i z powrotem (metro + tramwaj bądź autobus, zależy co lepiej pasowało). Tu korzystaliśmy z biletów BIT (czasowy 100 minut za 1,5 euro). Jednego dnia, w którym punkty były rozrzucone, bo zwiedzaliśmy "za murami", korzystaliśmy z biletów ROMA 24 za 7 euro.
Pozostałych korzyści ze zniżek dla nas nie widziałem, bowiem muzeów państwowych nie zwiedzaliśmy, a Muzea Watykańskie są wyłączone z udogodnień Roma Pass.
Karty Roma Pass nam się nie kalkulowały. O transporcie w Rzymie, biletach, rozkładach itp. jeszcze napiszę.
piekara114 napisał(a):Koloseum w deszczu to jeszcze na tym forum chyba nie było....
Chociaż czymś się wyróżniam.
piekara114 napisał(a): Rome dalej przed nami, jakoś nie możemy tam dolecieć...
Zawsze można dojechać.
anakin napisał(a):Takie miejsce w deszczu?
Współczuję Waldek..
No cóż ... współczułem rodzince, bo ja już tu kiedyś byłem w palącym sierpniowym słońcu.
maxredaktor napisał(a):Bardzo niefajnie. Mam nadzieję, że kolejnych dni Jowisz aż tak bardzo nie zepsuł.
Oj wściekły byłem na niego. Kolejnych dni nie będę uprzedzał.
Buber napisał(a):Pech paskudny ... że takie ulewy ... na południu.
Ale mapka świetna - na pewno wykorzystam.
Miło mi, że zajrzałeś.
Fajnie, że znajdujesz coś dla siebie.