Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Włoch przez Przełęcz Świętego Gotarda

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.10.2017 21:45

Warto wejść dla samego faktu, że to TA :!: wieża. Bo Piza z góry nie robi jakiegoś oszałamiającego wrażenia.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.10.2017 22:00

marze_na napisał(a):Warto wejść dla samego faktu, że to TA :!: wieża. Bo Piza z góry nie robi jakiegoś oszałamiającego wrażenia.

Mam identyczne odczucia...
Byliście w Baptysterium?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 19.10.2017 22:27

marze_na napisał(a):Warto wejść dla samego faktu, że to TA :!: wieża. Bo Piza z góry nie robi jakiegoś oszałamiającego wrażenia.

Dokładnie tak, jak napisałem wcześniej.
Wyjątkowość tej wieży (+ wymienione okoliczności :D ) sprawiły, że zdecydowaliśmy się wejść. Ta wieża jest nie tylko cudem architektonicznym. Cudem jest w ogóle to, że ona stoi. Przeciwwaga, która została zastosowana podczas operacji prostowania budowli, stanowi niecałe 7% całkowitej wagi wieży, a nachylenie zostało zmniejszone o 45 cm. Błąd pierwszych konstruktorów zamienił się w cud. :)
piekara114 napisał(a):

Mam identyczne odczucia...
Byliście w Baptysterium?

Nie, nie byliśmy.
Ze względu na fakt, że dysponujemy ograniczonym budżetem oraz czasem, każda taka wycieczka, to dokonywanie wyborów i pewne kompromisy. :roll:
W tym przypadku nawet nie chodziło o kolejny bilet za 5 euro. Chodziło o czas i ten czas wykorzystaliśmy na spacer w kierunku Arno. :wink:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.10.2017 07:11

Super, bardzo fajnie że zdecydowaliście się wejść na wieżę :idea:
Przyznam, że po raz pierwszy widzę widoki z góry...
Może nie są one powalające, a cena dość jednak zaporowa :roll: , to i tak warto bo miejsce jest jednak dość wyjątkowe :) .
Chętnych jak widać nie brakuje.
A z góry fajnie widać, że Campo to tak na pizańskich przedmieściach właściwie leży :cool:

Co do cen i rozterek z nimi związanych to przypomniało mi się jedno zdarzenie sprzed niespełna miesiąca. Będąc w Grecji zajechaliśmy pod pewne popularne stanowisko archeologiczne do którego wstęp to obecnie 12 euro. Też nie tak mało, ostatnimi czasy zwiedzanie zabytków starożytności bardzo w GR podrożało. Pojawiła się serbska wycieczka z przewodniczką, miała ona jak sądzę złe informacje i sądziła, że w weekendy wstęp jest za darmo :roll: (bo jest, ale zdaje się w miesiącach zimowych, tak zrozumiałem z krótkiej dyskusji). Ludzie z niezbyt zamożnego kraju byli nieco rozczarowani że muszą zapłacić i dość długo zastanawiali się czy wysupłać tę kwotę czy może odpuścić. Mniej więcej 90% jednak bilety kupiło, reszta - kilku panów z brzuszkami :wink: wolała wydać na wypite w tym czasie w jednej z pobliskich knajpek piwo :D .
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.10.2017 09:14

kulka53 napisał(a):Może nie są one powalające, ...

To pewnie również "zasługa" fotografa. :mrgreen:
kulka53 napisał(a):Chętnych jak widać nie brakuje.

Z relacji wiem, że w szczycie sezonu kolejki są bardzo długie. We wrześniu był tam jednak luz w porównaniu z Florencją. :evil:
kulka53 napisał(a):A z góry fajnie widać, że Campo to tak na pizańskich przedmieściach właściwie leży :cool:

Administracyjnie to tak prawie pośrodku północnej części miasta.
Piza nie jest duża, od placu katedralnego do rzeki Arno, która przecina miasto mniej więcej w połowie, jest dobry kilometr. :)
W sam raz na spacer. :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.10.2017 09:17

walp napisał(a):
Piza nie jest duża, od placu katedralnego do rzeki Arno, która przecina miasto mniej więcej w połowie, jest dobry kilometr. :)
No to idźmy już tam :oczko_usmiech: ,
a na wieży nie byłam, ale u Ciebie nadrobiłam ... for free :smo:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 20.10.2017 09:34

mysza73 napisał(a):
walp napisał(a):
No to idźmy już tam :oczko_usmiech: ,
a na wieży nie byłam, ale u Ciebie nadrobiłam ... for free :smo:

Popieram, idźmy na ten spacer :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.10.2017 09:55

mysza73 napisał(a):a na wieży nie byłam, ale u Ciebie nadrobiłam ... for free :smo:

Ktoś się musiał poświęcić. :oczko_usmiech:
mysza73 napisał(a):
walp napisał(a):
No to idźmy już tam :oczko_usmiech:

Beata W. napisał(a):Popieram, idźmy na ten spacer :papa:

Uno momento, Signore e Signori. :wink: Musimy przecież zajrzeć chociaż na chwilę do Santa Maria Assunta. To przecież ten budynek był i jest tutaj najważniejszy. :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.10.2017 10:04

walp napisał(a):Uno momento, Signore e Signori. :wink: Musimy przecież zajrzeć chociaż na chwilę do Santa Maria Assunta. To przecież ten budynek był i jest tutaj najważniejszy. :)

Eeeeee tam :oczko_usmiech: , ja już się z włoskich kościołów "wyleczyłam" 8O , wszystkie tak samo ładne :smo: ,
no dobra, "z wierzchu" jeszcze te kościoły oglądam, bo zawsze jakaś rozetka się trafi albo inne "cosie" :oczko_usmiech:
wolę jakieś uliczki, palazza albo inne widoczki :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.10.2017 10:05

walp napisał(a):Uno momento, Signore e Signori. :wink: Musimy przecież zajrzeć chociaż na chwilę do Santa Maria Assunta. To przecież ten budynek był i jest tutaj najważniejszy. :)

A potem będą jeszcze lody :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 20.10.2017 12:52

Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 20.10.2017 13:06

mysza73 napisał(a):Właśnie w tv mówili ... :? :roll:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... encji.html

Żeby drewniana była ta katedra to bym powiedziała, że tak miało być ale tak to miał facet pecha :(
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.10.2017 13:52

mysza73 napisał(a):Eeeeee tam :oczko_usmiech: , ja już się z włoskich kościołów "wyleczyłam" 8O , wszystkie tak samo ładne :smo: ,

To prawda, a duomo są szczególnie piękne. :)
mysza73 napisał(a):wolę jakieś uliczki, palazza albo inne widoczki :wink:

Spoko, nasza "konstelacja" pięknych miejsc to nie tylko kościoły. :D
piekara114 napisał(a):A potem będą jeszcze lody :mrgreen:

Niestety, nie przepadam za fotografią kulinarną. :oczko_usmiech:
mysza73 napisał(a):Właśnie w tv mówili ... :? :roll:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... encji.html

Przykry wypadek. :(
Na plac św. Krzyża we Florencji, przy którym stoi ten kościół też dotrzemy. :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 20.10.2017 17:31

walp napisał(a):Włoskie autostrady nie są tanie :( można przyjąć średnią cenę ok. 7,8 euro/100 km.

To niestety jedna z nielicznych rzeczy, która mnie wkurza w Italii....

Ładnie wygląda ten basenik na campie Il Gineprino

Campo dei Miracoli to mimo ilości turystów ALWAYS, jedno z moich najukochańszych miejsc w Italii - bylismy tam dwa razy w 2010 i 2014 roku, jedna cena wejścia na wieżę mocno odstraszała już wtedy....

W kafejce przy Via Santa Maria też jedliśmy lody :)

Ładnie wyglądaja kopułki z Torre Pendente

Jestem już na bieżąco! :)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.10.2017 11:51

Widziałem wieżę z tej perspektywy...

Obrazek

Obrazek

...a teraz dodatkowo byłem nawet na górze... :wink:

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Do Włoch przez Przełęcz Świętego Gotarda - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies