Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.06.2012 13:50

Przymierzam się wolniutko do zmiany samochodu. Na mój obecny złego słowa nie powiem, ale w przyszłym roku stuknie mu 10 lat i pewno jakieś 300 000 przejechanych km. Chodzi mi po głowie coś wyższego...w sensie usadowienia mego tyłu:). Mam zgryz, bo:

- "daj spokój - głośne to to przy większej prędkości"
- "Ty wiesz, ile to żre paliwa?"
- "Ta...przejedziesz przez parę wertepów i Ci żołądek wyskoczy"

...czyli szukam perpetuum mobile:). Co możecie Panie/Panowie polecić, aby zniwelować powyższe objawy? Kaszkaje itp nie wchodzą w gre. Zamierzam na ten cel przeznaczyć MAX. 60 000zł, ale to już MAX nad MAXY:). Gustuję w samochodach z krajów azjatyckich i myślałem o Ravce, ale bardzo szybko mi ją wybili z głowy. Może CX7? A może jakaś Kia, Hyundai? Może Nissan, Mitsubishi?? Dużo Was tutaj, więc stwierdziłem, ze zapytam:).
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.06.2012 13:54

może CRV?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 13:56

Szukaj subaru forestera.
Mogę dać namiar na sprawdzonego importera. Poważnie!
Spoko gość.

CRV to także dobra propozycja. - to brak stałego napędu na 4 koła.
W dieslu bajka.
Ostatnio edytowano 21.06.2012 13:57 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.06.2012 13:56

A jak się mają powyższe "walory" w tym wozie?

ps. Aha, byleby spalanie nie dobijało. Do 10 litrów w cyklu miejskim przeżyję:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 13:58

Ale o co pytasz?

Aaaa.
Ok.

Przy +150 robi się głośniej.
Spalanie koło 10l/100 do 130km/h
Wybieranie nierówności w Forku bezkonkurencyjne.

Jeszcze jedno auto proponuję.
Subaru OBK.

Wejdź na www.forum-subaru.pl

Kontakt z forumowiczem Piter_35

http://www.22b.eu/
Ostatnio edytowano 21.06.2012 14:05 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 21.06.2012 14:02

Osobiście polecam Nissan Qashqaia, mam go już 2 lata i zero problemów, zero awarii, tylko przeglądy i wymiana tego co się zużyje. Napęd 4x4,2.0dci, szklany dach, odpalanie bez kluczyka, otwieranie drzwi przyciskiem na klamce itd, spalanie po trasie przy prędkości 100km/h 5.6l na 100km, średnio przy normalnej jeździe po trasie mniej niż 6.5-7l, w mieście 7.5-8.5l kupiłem go 2 lata temu jako powystawowy z salonu Nissana miał 20tys przebiegu teraz ma 50tys i jak mówiłem 0 problemów. Teraz na allegro od 40 tys zł.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.06.2012 14:04

Huk przy dużych prędkościach, paliwożerność i zawieszenie? A odnośnie Subaru...jak z serwisem? Widzę, że mam jeden pod nosem właściwie. Nie mam zielonego pojęcia odnośnie Subaru:).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 14:05

MRK napisał(a):Huk przy dużych prędkościach, paliwożerność i zawieszenie? A odnośnie Subaru...jak z serwisem? Widzę, że mam jeden pod nosem właściwie. Nie mam zielonego pojęcia odnośnie Subaru:).

A skąd jesteś?

Odpisałem wyżej.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.06.2012 14:07

Idziol napisał(a):Osobiście polecam Nissan Qashqaia, mam go już 2 lata i zero problemów, zero awarii, tylko przeglądy i wymiana tego co się zużyje. Napęd 4x4,2.0dci, szklany dach, odpalanie bez kluczyka, otwieranie drzwi przyciskiem na klamce itd, spalanie po trasie przy prędkości 100km/h 5.6l na 100km, średnio przy normalnej jeździe po trasie mniej niż 6.5-7l, w mieście 7.5-8.5l kupiłem go 2 lata temu jako powystawowy z salonu Nissana miał 20tys przebiegu teraz ma 50tys i jak mówiłem 0 problemów. Teraz na allegro od 40 tys zł.

Wszystko rozumiem i wszystko ok, ale...ten samochód jest mały :lol: . Kolega ma, usiadłem i po prostu było mi niewygodnie. Dość duży jestem, nie dość, że wysoki, to jeszcze i mięsień piwny wyhodowałem:).
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.06.2012 14:08

FUX napisał(a):
MRK napisał(a):Huk przy dużych prędkościach, paliwożerność i zawieszenie? A odnośnie Subaru...jak z serwisem? Widzę, że mam jeden pod nosem właściwie. Nie mam zielonego pojęcia odnośnie Subaru:).

A skąd jesteś?

Odpisałem wyżej.

Widziałem.

Ze Śląskiego.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.06.2012 14:15

MRK napisał(a):... Aha, byleby spalanie nie dobijało. Do 10 litrów w cyklu miejskim przeżyję:)

Jeżeli ma być napęd 4x4 to na takie spalanie nie ma co liczyć. 12-13 l benzyny po mieście takie auto (bez względu na markę) łyknie spokojnie.

Jeżeli diesel wchodzi w grę i sporo jeździsz po mieście uwaga na dpf (znaczy, żeby go nie było :wink: ).

W moim prywatnym rankingu zwycięża crv, ewentualnie mazda cx-5, ale ten ostatni to nowy model, więc za 60 tysięcy nie ma szans go kupić.

Pzdr
Ostatnio edytowano 21.06.2012 14:17 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 21.06.2012 14:15

MRK napisał(a):
Idziol napisał(a):Osobiście polecam Nissan Qashqaia, mam go już 2 lata i zero problemów, zero awarii, tylko przeglądy i wymiana tego co się zużyje. Napęd 4x4,2.0dci, szklany dach, odpalanie bez kluczyka, otwieranie drzwi przyciskiem na klamce itd, spalanie po trasie przy prędkości 100km/h 5.6l na 100km, średnio przy normalnej jeździe po trasie mniej niż 6.5-7l, w mieście 7.5-8.5l kupiłem go 2 lata temu jako powystawowy z salonu Nissana miał 20tys przebiegu teraz ma 50tys i jak mówiłem 0 problemów. Teraz na allegro od 40 tys zł.

Wszystko rozumiem i wszystko ok, ale...ten samochód jest mały :lol: . Kolega ma, usiadłem i po prostu było mi niewygodnie. Dość duży jestem, nie dość, że wysoki, to jeszcze i mięsień piwny wyhodowałem:).

Widocznie tak miał siedzenie ustawione :) jest regulacja przód tył i góra dół, mam 184 cm i 100 kg i uwierz jest wystarczająco duży, ale jak wsiadam po swojej narzeczonej to ledwo się mieszczę bo tak wysoko siedzenie podciąga do góry
Za jakieś pół roku będę wymieniał na coś innego w narazie biorę pod uwagę Jeep Compass, Kia Sportage, Mercedes GLK, może właśnie CX-7, cx-5 tez fajne, ASX też spoko, znajomy właśnie kupił ix35 z salonu ale jeszcze go nie widziałem
deste77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) deste77 » 21.06.2012 14:24

Grand Cherokee
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 14:29

Jeżeli jesteś kawał chłopa, to większość wymienionych odpada poza CRV.
W przypadku, gdy za Tobą ma jeszcze ktoś siedzieć pow. 150 cm wzrostu, to nie odsuniesz fotela na maxa.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2012 14:35

Rafał K napisał(a):...ewentualnie mazda cx-5, ale ten ostatni to nowy model, więc za 60 tysięcy nie ma szans go kupić.

Cudny, tylko ... mały ;)
Jeżeli już, to CX-7, ale to nieziemskie budżety trzeba by było mieć :)

I kilka razy słyszałem, że komputer strasznie czuły na paliwo :/

A ja bym polecił Koreańczyków: Santa, w wersji II, IX35 lub Kia Sportage (to jest to samo, tylko w różnych karoseriach) już można kupić używane, w niezłym stanie.
Ogólnie, jeżeli nie masz potrzeby jazdy w terenie, to to takie kanapowe "terenówki".

Ja mam Santę jedynkę, diesla, kupionego specjalnie na autostrady, chorwackie szutry i warszawskie jezdnie - tzw. król krawężników.
Mimo, że najwięcej jeżdżę na krótkie trasy - 2 x dziennie ok. 10 km + kilka razy w roku na dłuższe trasy - różnie: autostrady i bezdroża, to przeciętne spalanie od kilku lat (spritmonitor.de) trzyma mi się na poziomie 9,5 litra.

Napęd - przód - dzięki temu mam ze 250 kilo mniej, lepszy zryw w mieście, mniejsze spalanie, prędkości na autostradzie ... znośne ;)

Nowych diesli bym nie polecał. Zdaje się, że chodzi o to, co Rafał pisał. W ogóle - czułe na paliwo, a byle gadżet elektroniczny kosztuje fortunę.

Z innych, które znam: CRV, benzyna, mniej więcej w wieku mojego - spalanie w mieście ok. 17 litrów - przynajmniej ten, którym jeździ kumpel.
X-trail - w dieslu bym polecił, pierwszy model, całkiem fajny, w benzynie niespecjalnie - zarówno poprzedni model, jaki ten obecny, najnowszy - spalanie w mieście koło 14-16 litrów, 12 w trasie.

Skoda robi fajnego, miejskiego SUV-a. On jest opartu na VW, Tuareg to się nazywa, czy jakoś tak, ale ten od Skody, chyba Yeti, jest większy, tańszy i ma lepsze wyposażenie i opinie :)

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone