Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak
Re: Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiednik

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.03.2015 11:52

MRK napisał(a):
yzedef napisał(a):... każdy producent ma takie auto w swej ofercie ...

No właśnie nie każdy. Toyota nie ma. Jeśliby miała, to wybór padł by na nią.

Przecież masz RAV4, jej bliżej do ASX-a niż do Outlandera przecież, ta nowa jakaś taka mniejsza się wydaje.
Jak dany producent tego segmentu nie ma w swojej ofercie to sam rezygnuje z łakomego kąska bo tego trochę się sprzedaje.
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 13.03.2015 11:54

Niech będzie 189/190.

btw, jaka jest forumowa procedura donosu i wniosku o zabanowanie usera w związku z obraźliwymi wypowiedziami? o odpowiedź proszę doświadczonych w donosach :D
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.03.2015 11:59

Janusz Bajcer napisał(a):
bluesman napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Widocznie wtopek ma jakieś wyjątkowe długie nogi :roll: .... lub w szpilkach damskich siedzi za kierownicą :oczko_usmiech:

Wstydź się Janusz :mrgreen:

Nie mam czego :wink:
Dziwię się jak można mieć takie długie nogi :roll:

Słuchaj, u kobiet to zaleta takie długie nogi :), może wtopek jest jak modelka ?:-)
wtopek to taki głupi żart, sorki :-)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 13.03.2015 12:20

yzedef napisał(a):Przecież masz RAV4, jej bliżej do ASX-a niż do Outlandera przecież, ta nowa jakaś taka mniejsza się wydaje.
Jak dany producent tego segmentu nie ma w swojej ofercie to sam rezygnuje z łakomego kąska bo tego trochę się sprzedaje.

Ta nowa w środku ma miejsca dość dużo, mimo iż z zewnątrz nie wydaje sie. Siedziałem, jechałem... Duża. RAV4 jednak podciagam pod suva. No i jeszcze kwestia ceny...

wtopek napisał(a):Niech będzie 189/190.

btw, jaka jest forumowa procedura donosu i wniosku o zabanowanie usera w związku z obraźliwymi wypowiedziami? o odpowiedź proszę doświadczonych w donosach :D

To nie wiem, jak siedziales, że haczyles :-). Może po jakiejś kobiecie wsiadles :-).

Odnośnie BTW... Tutaj nikt nie donosi :-). Jak juz, to są to same dobre uczynki, czyszczące to jakże przyjazne forum z niepozadanej tkanki społecznej :-). Pisz pw do admina, albo obadaj dział techniczny. Tam chyba jest jakiś wątek.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.03.2015 12:53

MRK napisał(a):
bluesman napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Widocznie wtopek ma jakieś wyjątkowe długie nogi :roll: .... lub w szpilkach damskich siedzi za kierownicą :oczko_usmiech:

Bluesman, bo ja Ci esej w jednym wątku napisałem i czekam na jakąś polemikę, tudzież zgodę z moimi słowami, a Ty się po innych wątkach szlajasz :-).

Też czekałem :mrgreen: Muszę się przygotować :papa:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 13.03.2015 12:59

bluesman napisał(a):
MRK napisał(a):
bluesman napisał(a):

Bluesman, bo ja Ci esej w jednym wątku napisałem i czekam na jakąś polemikę, tudzież zgodę z moimi słowami, a Ty się po innych wątkach szlajasz :-).

Też czekałem :mrgreen: Muszę się przygotować :papa:

Aaaaaaa... Panial ja
:mrgreen:
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 14.03.2015 02:10

jara napisał(a):
MRK napisał(a):
jara napisał(a):Robię takim 600 km tygodniowo jako służbowym. 44000 km. przebiegu. Porównywać ze swoim prywatnym nie będę. Natomiast mam zastrzeżenia do głośnego zawieszenia. Szczególnie z tyłu, przy nieobciążonym aucie. Poza tym nie ma się specjalnie do czego doczepić. Piątkę można wrzucić już przy 50 km/h co w trasie, przy 100 km/h i przy paru redukcjach przy wyprzedzaniu daje wynik na kompie od 6,1 l/100 km. W mieście, bez szaleństw, pokazywał 7,6. Gratuluję.

1.6 Pb 95

Wiadomo, że nie ma startu do Twojego prywatnego, bo to nie ta liga:). A który rocznik? Skoro robisz 600 km tygodniowo, to zakładam, że nie 2014. Od 2014r. Japończycy wyciszyli bardziej ASX. Fakt, Toyota jest cichsza, ale nie ma jakiejś drastycznej różnicy. Spalanie jak piszesz, a ostatnio nawet zeszłem niżej. Piątka i 70-80km/h i wyszło 5,2l, ale... tak nie ma gdzie jeździć za bardzo. Przeważnie albo powyżej 120km/h, albo okolice 50-60km/h.

Auto jest 2010 rok. Użytkowała je żona bossa, a od niedawna ja na zmianę z Avensisem 2012. Dzisiaj tankowałem. 620 km. na 38 litrach. Z tym, że 120 km po Łodzi. Czyli spalanie ok.
Przy 120 km/h ASX ma 3000 obr/min.

Mój przy 120 ma ok.2200 :lol:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.03.2015 08:02

Ten sam silnik?
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 14.03.2015 15:12

jara napisał(a):Ten sam silnik?

Sorki.Nie sprecyzowałem. Inne auto. :lol:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.03.2015 15:22

Miril napisał(a):
jara napisał(a):Ten sam silnik?

Sorki.Nie sprecyzowałem. Inne auto. :lol:

To pogadalim. :lol: :smo:
Łukasz789
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz789 » 16.03.2015 10:01

Źle się wyraziłem .
My podróżujemy zwykle w cztery osoby i tak uśredniając wszyscy 185cm wzrostu i 120kg wagi więc dla takiego kalibru trochę miejsca trzeba. Ja sam siadając sam za sobą w ASX nie maiłem zbyt bogato miejsca .Może trasę do 100km bym zniósł ale nic więcej .Ale tak optymalnie 40-60km .dodatkowo dochodzi bagażnik , który z bogaty nie jest .Ja nie widziałem szans aby spakowały się tam cztery osoby u mnie dochodzi jeszcze sprzęt wędkarski dla min 3 osób . Ja ( i nie tylko w mojej rodzinie) na dodatek nie lubię siedzieć klasycznie tylko lubię lekko ,,rozwalić się „ przesuwając miejsce gdzie plecy kończą swoja szlachetną nazwę do przodu a co za tym Idzie potrzeba więcej miejsca na nogi.
Tutaj lekka dygresja oznacza to ,że np. auto testowane na autocentrum w teście dwumetrowca za dwumetrowcem jest dla mnie idealne. Taka moja fanaberia.
Dodatkowy aspekt o którym nie napisałem może to kompleks ale z powodu poczucia bezpieczeństwa wole większe samochody .Oczywiście przy wypadku z ciężarówką lub Dodgem RAM-em nic mnie nie uratuje. Ale jakoś psychicznie lepiej się czuje.
Mamy w rodzinie Mitsubishi colta z 2007 r. (przed liftingiem) auto bardzo fajne , prowadzi się świetnie. Z przodu sporo miejsca , ale jak ja z tatą zasiądziemy z przodu z tyłu miejsca niewiele.
Dla mnie jest to idealne auto do miasta dla czterech osób , ale na wakacje tylko dla dwóch .Z powodu tego ,że zdecydowanie brak komfortu z tyłu a dwa mały bagażnik i walizki wrzuca się na tylna kanapę .Takie same wrażenia mam po ASX .Faktycznie dla dwóch osób jest idealny ale to 0,5 potrzebuje jednak prawie zawsze zabrać ze sobą sporo bagażu , nie tylko wózek ale i pieluszki , kosmetyki (oliwki , pudry). Ubranka an przebranie . Sam nie posiadam ale wiem jak to wygląda u znajomych .Potrzebuje to więcej bagażu niż dorosły człowiek.
Nowa RAV4 jest na płycie Avensisa , w środku bardzo dużo miejsca bagażnik jest zszokował bo spodziewałem się sporo mniejszego. Tylko cen bardzo wysoka podobnie jak za ix 35 .
Ale wbijacie mnie ćwieka bo teraz porównuje wymiary wszystkich czterech (ASX, Outlander , Rav4 i ix35) i teoretycznie powinno być wszystko to samo a moim zdaniem nie jest. Rav4 w mojej opinii jest największa : ma najwięcej miejsca w środku i największy bagażnik .
Ix35 dla mnie bardzo fajne auto w środku z tyłu mniej miejsca dla pasażerów ale tragedii brak , tylko bagażnik trochę mały.
Szczerze Outlandera nie oglądałem odkąd zmienili w nim ten przód czyli chyba od2010 .Po prostu wygląd tego auta mnie odrzuca.
Zresztą są testy Tych aut na YT więc można porównać. I chyba co do miejsca w RAv4 to nie jest mój wymysł bo widać dokładnie ,ze np. pomiędzy Rav4 a ix 35 jest różnica.
Pozdrawiam
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 16.03.2015 13:21

Łukasz789 napisał(a):Źle się wyraziłem .
My podróżujemy zwykle w cztery osoby i tak uśredniając wszyscy 185cm wzrostu i 120kg wagi więc dla takiego kalibru trochę miejsca trzeba. Ja sam siadając sam za sobą w ASX nie maiłem zbyt bogato miejsca .Może trasę do 100km bym zniósł ale nic więcej .Ale tak optymalnie 40-60km .dodatkowo dochodzi bagażnik , który z bogaty nie jest .Ja nie widziałem szans aby spakowały się tam cztery osoby u mnie dochodzi jeszcze sprzęt wędkarski dla min 3 osób . Ja ( i nie tylko w mojej rodzinie) na dodatek nie lubię siedzieć klasycznie tylko lubię lekko ,,rozwalić się „ przesuwając miejsce gdzie plecy kończą swoja szlachetną nazwę do przodu a co za tym Idzie potrzeba więcej miejsca na nogi.
Tutaj lekka dygresja oznacza to ,że np. auto testowane na autocentrum w teście dwumetrowca za dwumetrowcem jest dla mnie idealne. Taka moja fanaberia.
Dodatkowy aspekt o którym nie napisałem może to kompleks ale z powodu poczucia bezpieczeństwa wole większe samochody .Oczywiście przy wypadku z ciężarówką lub Dodgem RAM-em nic mnie nie uratuje. Ale jakoś psychicznie lepiej się czuje.
Mamy w rodzinie Mitsubishi colta z 2007 r. (przed liftingiem) auto bardzo fajne , prowadzi się świetnie. Z przodu sporo miejsca , ale jak ja z tatą zasiądziemy z przodu z tyłu miejsca niewiele.
Dla mnie jest to idealne auto do miasta dla czterech osób , ale na wakacje tylko dla dwóch .Z powodu tego ,że zdecydowanie brak komfortu z tyłu a dwa mały bagażnik i walizki wrzuca się na tylna kanapę .Takie same wrażenia mam po ASX .Faktycznie dla dwóch osób jest idealny ale to 0,5 potrzebuje jednak prawie zawsze zabrać ze sobą sporo bagażu , nie tylko wózek ale i pieluszki , kosmetyki (oliwki , pudry). Ubranka an przebranie . Sam nie posiadam ale wiem jak to wygląda u znajomych .Potrzebuje to więcej bagażu niż dorosły człowiek.
Nowa RAV4 jest na płycie Avensisa , w środku bardzo dużo miejsca bagażnik jest zszokował bo spodziewałem się sporo mniejszego. Tylko cen bardzo wysoka podobnie jak za ix 35 .
Ale wbijacie mnie ćwieka bo teraz porównuje wymiary wszystkich czterech (ASX, Outlander , Rav4 i ix35) i teoretycznie powinno być wszystko to samo a moim zdaniem nie jest. Rav4 w mojej opinii jest największa : ma najwięcej miejsca w środku i największy bagażnik .
Ix35 dla mnie bardzo fajne auto w środku z tyłu mniej miejsca dla pasażerów ale tragedii brak , tylko bagażnik trochę mały.
Szczerze Outlandera nie oglądałem odkąd zmienili w nim ten przód czyli chyba od2010 .Po prostu wygląd tego auta mnie odrzuca.
Zresztą są testy Tych aut na YT więc można porównać. I chyba co do miejsca w RAv4 to nie jest mój wymysł bo widać dokładnie ,ze np. pomiędzy Rav4 a ix 35 jest różnica.
Pozdrawiam

rav4, outlander, cr-v, kuga czy forester gabarytowo to wieksze samochody niż asx albo kaszkaj

największy gagażnik ma cr-v - 590 litrów przy złozonych normalnie siedzeniach, ix35 tylko 465 litrów

ix35 albo sportage lokują gdzieś po środku (także cenowo), zresztą to chyba ta sama płyta i wspólne mnóstwo podzespołów

o gustach się nie dyskutuje, ale poprzedni outlander prezentowal się nieźle, najnowszy to tragedia, krowa na kółkach
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone