Re: Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiednik
napisał(a) Łukasz789 » 16.03.2015 10:01
Źle się wyraziłem .
My podróżujemy zwykle w cztery osoby i tak uśredniając wszyscy 185cm wzrostu i 120kg wagi więc dla takiego kalibru trochę miejsca trzeba. Ja sam siadając sam za sobą w ASX nie maiłem zbyt bogato miejsca .Może trasę do 100km bym zniósł ale nic więcej .Ale tak optymalnie 40-60km .dodatkowo dochodzi bagażnik , który z bogaty nie jest .Ja nie widziałem szans aby spakowały się tam cztery osoby u mnie dochodzi jeszcze sprzęt wędkarski dla min 3 osób . Ja ( i nie tylko w mojej rodzinie) na dodatek nie lubię siedzieć klasycznie tylko lubię lekko ,,rozwalić się „ przesuwając miejsce gdzie plecy kończą swoja szlachetną nazwę do przodu a co za tym Idzie potrzeba więcej miejsca na nogi.
Tutaj lekka dygresja oznacza to ,że np. auto testowane na autocentrum w teście dwumetrowca za dwumetrowcem jest dla mnie idealne. Taka moja fanaberia.
Dodatkowy aspekt o którym nie napisałem może to kompleks ale z powodu poczucia bezpieczeństwa wole większe samochody .Oczywiście przy wypadku z ciężarówką lub Dodgem RAM-em nic mnie nie uratuje. Ale jakoś psychicznie lepiej się czuje.
Mamy w rodzinie Mitsubishi colta z 2007 r. (przed liftingiem) auto bardzo fajne , prowadzi się świetnie. Z przodu sporo miejsca , ale jak ja z tatą zasiądziemy z przodu z tyłu miejsca niewiele.
Dla mnie jest to idealne auto do miasta dla czterech osób , ale na wakacje tylko dla dwóch .Z powodu tego ,że zdecydowanie brak komfortu z tyłu a dwa mały bagażnik i walizki wrzuca się na tylna kanapę .Takie same wrażenia mam po ASX .Faktycznie dla dwóch osób jest idealny ale to 0,5 potrzebuje jednak prawie zawsze zabrać ze sobą sporo bagażu , nie tylko wózek ale i pieluszki , kosmetyki (oliwki , pudry). Ubranka an przebranie . Sam nie posiadam ale wiem jak to wygląda u znajomych .Potrzebuje to więcej bagażu niż dorosły człowiek.
Nowa RAV4 jest na płycie Avensisa , w środku bardzo dużo miejsca bagażnik jest zszokował bo spodziewałem się sporo mniejszego. Tylko cen bardzo wysoka podobnie jak za ix 35 .
Ale wbijacie mnie ćwieka bo teraz porównuje wymiary wszystkich czterech (ASX, Outlander , Rav4 i ix35) i teoretycznie powinno być wszystko to samo a moim zdaniem nie jest. Rav4 w mojej opinii jest największa : ma najwięcej miejsca w środku i największy bagażnik .
Ix35 dla mnie bardzo fajne auto w środku z tyłu mniej miejsca dla pasażerów ale tragedii brak , tylko bagażnik trochę mały.
Szczerze Outlandera nie oglądałem odkąd zmienili w nim ten przód czyli chyba od2010 .Po prostu wygląd tego auta mnie odrzuca.
Zresztą są testy Tych aut na YT więc można porównać. I chyba co do miejsca w RAv4 to nie jest mój wymysł bo widać dokładnie ,ze np. pomiędzy Rav4 a ix 35 jest różnica.
Pozdrawiam