Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 15:59

MRK napisał(a):Fajnie...wszyscy wymienili wszystkie możliwe modele i...tyle:). (poza Fuxem i Idziolem, którzy konkretnie podeszli do tematu:)). Panowie, ja znam modele. Szukam info odnośnie użytkowania. Wiadomo, że fury za mnie nie kupicie, ale w temacie Suvów jestem trochę zielony i liczyłem na opinie tych, którzy jeżdżą bądź jeździli:).

No to Ci napisałem, czego szukać.
DIV jeżdżę od 2 lat i jest git.
Mam ten sam typ silnika, co jest w DIII.
Spalanie do 150km/h na autostradzie około 9-10l
W RP poza miastem bez wciskania pedału i hamulca co chwilę na max. to ca. 9l
Miasto będzie koło 11l
Auto waży 2,6t :wink:

Podejdziesz poważnie do tematu, to dam Ci namiary na zaprzyjaźnionego dealera LR.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.06.2012 16:20

No to przeciez podkreśliłem, że konkretne info było z Twojej strony. Dzięki za info.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 16:29

Jeszcze jedno.
Auto jest zdecydowanie cichsze, niż BMW, MERC, OOOO w podobnych klasach.
130 czy 180 żadna różnica.
Po 12h jazdy wysiadam rześki.

W gratisie większość kierowników LR RR odpozdrawia innych użytkowników marek podniesioną dłonią. :wink:
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 21.06.2012 16:52

Ja od dwóch lat mam VW Tiguana w tym roku po raz 3 pojadę nim do Chorwacji poprzednie 3 wyprawy VW Jetta. Fajnie się nim jeździ ma wiele bajerów ale dla 4 osób to bagażnik trochę ciasny, trzeba uważać na mocny wiatr na wiaduktach i mostach po potrafi nieźle rzucić, spalanie jak nie przekroczę 180 ok 7,5 litra oleju. W porównaniu z Jettą to lepiej widać bardziej elastyczny no i w Polsce nie martwię się o krawężniki, w zimie zaspy i muldy przy poboczu to pestka ale trzeba mieć wersje terenowa i napęd na 4 koła.
piti-ski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piti-ski » 21.06.2012 18:01

Zaproponuję coś bardzo oryginalnego. Toyota Highlander Hybrid 3,3 218 KM AWD. Miałem takie cudo 3 lata temu i jak do tej pory nic się z nią nie równa. Średnie spalanie na poziomie 8l/100km. Jak na gabaryty i moc auta to naprawdę niewiele. Poza tym stały napęd na 4 koła i bardzo obszerne 7-mio osobowe wnętrze. Jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem tego typu auta to Highlandera naprawdę polecam. W innym wypadku jak dla mnie to tylko i wyłącznie Foresterek. Może i trochę ciasny w środku, ale wersja 2,5 XT naprawdę daje dużo frajdy z jazdy :D poza spalaniem oczywiście.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 19:07

kup sobie

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 19:08

:roll:
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 21.06.2012 19:26

Polecam Mitsubishi Outlander.
Super autko....
Mam za sobą kilka lat jazdy Rav4... i złego słowa nie powiem... bardzo fajne autko... ale tak jak to Toyoty bez bajerów...
Auto ma jeździć i być niezawodne. :)
Misiek... no po prostu miłość od pierwszego.... taaaa... kontaktu ... :lol: 8)
goszka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 19:43

MRK napisał(a):Ma być w miarę cicho, spalanie znośne, nie trzepać niemiłosiernie, wygodnie. Bagażnik większy tez się przyda:).

A Scenic to suv? no bo jeśli tak, to jest w miarę cicho, spalanie 7,5 benzyny na autostradzie (130-150), miękki, wygodny, bagażnik 470 l jeśli dobrze pamiętam. chyba ze granda chcesz to większy :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.06.2012 19:49

piti-ski napisał(a):Zaproponuję coś bardzo oryginalnego. Toyota Highlander Hybrid 3,3 218 KM AWD. Miałem takie cudo 3 lata temu i jak do tej pory nic się z nią nie równa. Średnie spalanie na poziomie 8l/100km. Jak na gabaryty i moc auta to naprawdę niewiele. Poza tym stały napęd na 4 koła i bardzo obszerne 7-mio osobowe wnętrze. Jeśli ktoś się zastanawia nad zakupem tego typu auta to Highlandera naprawdę polecam. W innym wypadku jak dla mnie to tylko i wyłącznie Foresterek. Może i trochę ciasny w środku, ale wersja 2,5 XT naprawdę daje dużo frajdy z jazdy :D poza spalaniem oczywiście.

Toś mnie chłopie teraz zaintrygował tą Toyotą :lol: . Sam jeżdżę tą marką od 5 lat, w których to włożyłem w ten samochód jakiś 1 200zł (gumy drążka stabilizatora, świece, dysze spryskiwacza, cewka cylindryczna), czyli de facto same rzeczy, które po jakimś czasie się wymienia (dysze spryskiwacza sam uszkodziłem:)). Złego słowa nie powiem na tą markę...gdzieś tam jeszcze Prius mi kiedyś chodził po głowie...i tą Toyotką narobiłeś mi zamieszania w głowie:). Muszę obadać bliżej temat. Na razie widzę, że raczej nie ma ich za dużo do kupienia:).

ps. zebik, co to?:)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.06.2012 19:53

arturac napisał(a):
MRK napisał(a):Ma być w miarę cicho, spalanie znośne, nie trzepać niemiłosiernie, wygodnie. Bagażnik większy tez się przyda:).

A Scenic to suv? no bo jeśli tak, to jest w miarę cicho, spalanie 7,5 benzyny na autostradzie (130-150), miękki, wygodny, bagażnik 470 l jeśli dobrze pamiętam. chyba ze granda chcesz to większy :)

Scenik nie, bo:

- jest brzydki
- to Renault, nie chcę, nie lubię, bardzo złe doświadczenia, osobisty uraz:)
- jest brzydki:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2012 19:55

MRK napisał(a):
arturac napisał(a):

Scenik nie, bo:

- jest brzydki
- to Renault, nie chcę, nie lubię, bardzo złe doświadczenia, osobisty uraz:)
- jest brzydki:)

myślałem, że ma myć wg wytycznych merytorycznych a nie urody:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2012 19:56

Jeździłem kilka dni avensisem.
Jeżeli ravka jest w podobnych klymatach, to serdecznie dziękuję...
Szukaj DIII lub DIV.
To jest inny wymiar.
Przejedź się u jakiegoś dealera i innego auta nie będziesz chciał.
Nawet land cruiser wysiada plastikowością wewnątrz.
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 21.06.2012 20:11

Mam honde CRV 2.0 beznyna. jestem baaardzo zadowolony. Przejechane 80 tys km. Pali 7-8 litrów Pb95 w trasie oraz 11-12 litrów w mieście. LPG pali 10 litrów w trasie, 12-13 w mieście. O kupnie suva u nas zdecydował wyadek jaki mielismy. Uderzył w nas hudnay pony, my jechalismy corsą. Wiemy,że nastepnym samochodem tez bedzie SUV:). Marzeniem jest Infiniti Fx 5.0....
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 21.06.2012 20:17

MRK napisał(a):Wiadomo, że ciszy to raczej nie osiągnę:)...chyba, że kupię RX350:). Jeździłem takim. Malina:).

W Outlanderze cholernie głośno jest? Tak przy maks. 170km/h?

Powiem tak rzadko podróżuję z takimi prędkościami, generalnie do miasta używam 120-130,przy takich prędkościach nie ma problemu a i moment w granicach 400 niutonów też daje świetnie radę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone