Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ravel
Croentuzjasta
Re: Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiednik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravel » 04.01.2015 20:45

Na forum są sportage z tym silnikiem które jeżdzą już 2 lata na takich ustwieniach i nic się na razie nie dzieje. Nie męczę jej za bardzo, moment przydaje się przede wszystkim przy wyprzedzaniu.
A może jeszcze coś o spalaniu, po przejechaniu 16 tys z wyliczen motostat 6,86l/100km w tym 40% miasto.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 04.01.2015 21:48

ravel napisał(a):Na forum są sportage z tym silnikiem które jeżdzą już 2 lata na takich ustwieniach i nic się na razie nie dzieje. Nie męczę jej za bardzo, moment przydaje się przede wszystkim przy wyprzedzaniu.
A może jeszcze coś o spalaniu, po przejechaniu 16 tys z wyliczen motostat 6,86l/100km w tym 40% miasto.

Spalanie po hamowni nie zmieniło się(8,5) :D ,sprzęgło padło po 100tys. a turbina dosłownie miesiąc temu po 206.000 też myślałem o zmianie na coś koreańskiego lecz mierzyłem bardziej w ix55 w 3.0diesel lecz ceny takie że łeb urywają.Spalanie miewałem i dziesięć litrów w trasie do Chorwacji lecz ciągnąłem wtedy przyczepkę jednoosiową z dość dużym motorem
WP_20130718_004.jpg
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 02.02.2015 19:54

Z napisał(a):(...) nigdy nie jest to dobrą opcją dla silnika i osprzętu z 1.7 wycisnąłeś 350 niutonów to oby nie trzeba było niedługo zmieniać sprzęgła i sprężarki, ja już wiem czym to pachnie (...)

Mam 1.6 i fabrycznie 320Nm, 105KM WGT (wersja VGT ma 120KM) :lol:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 11.03.2015 23:50

Czołem,

Trochę to trwało, ale w styczniu w końcu się udało... przy czym... trochę się zawirowało. Wziąłem się intensywnie za szukanie i... poddałem się po pewnym czasie. Sprawdzałem najpierw po numerze vin, bo w większości marek mam takie możliwości i 80% samochodów odpadało. To jakaś masakra. Dzwonię do sprzedającego, pytam jak stan, ten mi mówi, że nic tylko wsiadać i jeździć, proszę o vin i za kilkanaście minut mam informację, że np. 2 lata temu miał przejechane 150 000km, a teraz ma 120 000km wg licznika. Jak ktoryś wyglądał nieźle na zdjęciach, w rzeczywistości już była tragedia, czasem mniejsza, czasem większa. Kur.ica mnie już brała. W pewnym momencie stwierdziłem, że chyba się poddam, bo przecież moja Toyka jeszcze bardzo dobrze się trzyma...ale jakoś stwierdziłem, że w ciekawości zerknę, ile kosztują może trochę mniejsze, ale nowe samochody... No i w ten sposób, po burzliwych negocjacjach, dokładając trochę do planowanego budżetu, stałem się posiadaczem samochodu, którego w ogóle nie planowałem, a wygląda tak:

Obrazek3

No! To czekam na joby, że dałem dupy, bo miał być większy i w ogóle "po co mędziłeś?" :mrgreen: Wątek może się przyda dla następnych chętnych...a i może dla mnie za kilka lat.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 11.03.2015 23:56

Przecież fajne auto. Jeszcze było w styczniu '15, również do kupienia pod marką Citroen. Cena za 2WD i 1.6 benzyna była bardzo dobra.

darek1 napisał(a):MRK, a może kupisz nową Suzuki Grand Vitarę. Nowy model, silnik bardzo oszczędny 1,6, Moc 120 KM - Dostępny w Polsce w I półroczu 2015.

NOWA Vitara nie ma nic wspólnego z dotychczasowym modelem Grand Vitara. Nadwozie całkowicie samonośne, silnik poprzecznie, wielkość jak i masa porównywalne do SX4 Cross. Masa własna: Masa własna 1075, 1160kg, kiedy "stara" Grand ~1600.
Ostatnio edytowano 12.03.2015 00:02 przez Rafal_X, łącznie edytowano 2 razy
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.03.2015 00:00

Gratulacje :-), będzie jeździło no i masz 5 lat gwarancji :-)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.03.2015 00:00

Rafal_X napisał(a):Przecież fajne auto. Jeszcze było w styczniu '15 do kupienia pod marką Citroen. Cena za 2WD i 1.6 benzyna była bardzo dobra.

Odebrałem pod koniec stycznia. Cenowo uważam, że bardzo dobrze. Poza tym, trochę gratisów wytargałem.

Ale z tym...
Rafal_X napisał(a):... pod marką Citroen....

...to mnie zainteresowałeś. Jest jakiś odpowiednik Citroena dla tego ASX?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.03.2015 00:02

yzedef napisał(a):Gratulacje :-), będzie jeździło no i masz 5 lat gwarancji :-)

Ano właśnie... gwarancja była zachęcająca, biorąc poprawkę, że obejmuje wszystko.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 12.03.2015 00:06

MRK napisał(a):Ale z tym...

AirCross. Peugeot też to markował, ale nie pamiętam za cholerę nazwy. Z Citroenów zostały w wyprzedaży jakieś najdroższe wersje po ~80k zł. To zupełnie ta sama historia, co JAPOŃSKA Suzuki SX4 Classic - produkowana na Węgrzech razem z Fiatem. Suzuki SX4 Classic jest u mnie w mieście zatrzęsienie, bo to Panie japoński samochód jest. A ludzie jeżdżą serwisować do Fiata, bo tam 3x taniej na niektóre części (Sedici) :lol:

MRK napisał(a):(...) bo miał być większy (...)

Masz powód, aby wynaleźć belki i box'a na dach :)
Ostatnio edytowano 12.03.2015 00:09 przez Rafal_X, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.03.2015 00:06

MRK napisał(a):No! To czekam na joby, że dałem dupy, bo miał być większy i w ogóle "po co mędziłeś?" :mrgreen:

Węgiel chciałeś wozić?

Z mojej strony gratulacje - całkiem fajne autko :wink: Choć avensis też niczego sobie, no ale co nowy, to nowy :)

No i Japończyk... zawsze to inaczej wygląda, niż jakiś Francuz :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 12.03.2015 00:07

Robię takim 600 km tygodniowo jako służbowym. 44000 km. przebiegu. Porównywać ze swoim prywatnym nie będę. Natomiast mam zastrzeżenia do głośnego zawieszenia. Szczególnie z tyłu, przy nieobciążonym aucie. Poza tym nie ma się specjalnie do czego doczepić. Piątkę można wrzucić już przy 50 km/h co w trasie, przy 100 km/h i przy paru redukcjach przy wyprzedzaniu daje wynik na kompie od 6,1 l/100 km. W mieście, bez szaleństw, pokazywał 7,6. Gratuluję.

1.6 Pb 95
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.03.2015 00:09

MRK napisał(a):
Rafal_X napisał(a):Przecież fajne auto. Jeszcze było w styczniu '15 do kupienia pod marką Citroen. Cena za 2WD i 1.6 benzyna była bardzo dobra.

Odebrałem pod koniec stycznia. Cenowo uważam, że bardzo dobrze. Poza tym, trochę gratisów wytargałem.

Ale z tym...

Tak, Mitsu i grupa PSA od dawna współpracują, w Pełgocie masz odpowiednik model 4008 a w cytrynie masz C4 Aircross.
Tak samo jest w elektrykach, mitsu ma iMiEV-a a cytryna C-Zero.

Samochody te same, franuzy w pewnym czasie dawali od siebie silnik reszta to japońska, fajna była sprawa np. z Outlanderem, był on robiony w Holandii w Nedcar a odpowiednik Citroena C-Crosser w japoni :)
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 12.03.2015 00:17

No i była jeszcze przygoda w postaci 2.0 TDI PD w Mitsubishi Outlander.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.03.2015 00:17

Rafal_X napisał(a):To zupełnie ta sama historia, co JAPOŃSKA Suzuki SX4 Classic - produkowana na Węgrzech razem z Fiatem. Suzuki SX4 Classic jest u mnie w mieście zatrzęsienie, bo to Panie japoński samochód jest. A ludzie jeżdżą serwisować do Fiata, bo tam 3x taniej na niektóre części (Sedici) :lol:

A Sedici się bardzo słabo sprzedawało/sprzedaje i weź to wytłumacz :), fajne są te zależności i jest ich dużo więcej, te samo auto inny znaczek, trochę inna cena i zdecydowanie inna sprzedaż :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 12.03.2015 00:21

Rafal_X napisał(a):No i była jeszcze przygoda w postaci 2.0 TDI PD w Mitsubishi Outlander.

Niezbyt udana ;-) ten silnik zostawiał wiele do życzenia... a niby VW i powinien być taki super...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone