Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Re: Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiednik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.12.2014 13:25

Oto ranking najbardziej niezawodnych pojazdów z segmentu SUV:

W wieku do trzech lat:

- Toyota RAV4 (rok modelowy od 2006)
ocena za niezawodność: 89%
- Nissan X-Trail (rok modelowy od 2007)
ocena za niezawodność: 89%
- Kia Sportage (rok modelowy 2005-2010)
ocena za niezawodność: 88%
- Ford Kuga (rok modelowy od 2008)
ocena za niezawodność: 88%
- Mitsubishi Outlander (rok modelowy od 2007)
ocena za niezawodność: 87%

Oraz w wieku od czterech do ośmiu lat:

- BMW X3 (rok modelowy 2004-2010)
ocena za niezawodność: 82%
- Toyota RAV4 (rok modelowy od 2004)
- Honda CR-V (rok modelowy 2001-2007)
- Lexus RX (rok modelowy 2003-2009)
ocena za niezawodność: 80%
- Subaru Forester (rok modelowy 2002-2008)
ocena za niezawodność: 79%

Bez wątpienia jednym z najbardziej docenianych aut z segmentu SUV jest Toyota RAV 4, która została również uznana w raporcie niezawodności TUV 2011. W kategorii wiekowej samochodów 8-9 letnich Toyota uplasowała się na trzecim miejscu otrzymując wynik 10,2 (średni wynik wynosił: 21,4).

Dodatkowo wśród aut 10-11 letnich Toyota znalazła się na drugim miejscu otrzymując notę niezawodności: 10,5 (średni wynik wynosił: 26).

Ranking najbardziej niezawodnych SUV-ów, pierwsze miejsce zajęła Toyota RAV4
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 20.12.2014 15:53

MRK napisał(a):Kaszkaje itp nie wchodzą w gre.

A to poczemu :?:
W rodzinie jest takowy. 2.0 w benzynie i śmiga że hej. Ponadto przyrównując jego wyposażenie i wygląd w środku do podobnego BMW ( nie pamiętam modelu) to duża różnica na korzyść "kaskaja". Jedyny minus to ma apetyt na paliwo. Na trasie chce około 8,0 - po mieście to lepiej nie pisać. Istny nałogowiec ale z tego co wiem to tego typu "karoserie" tak mają.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 20.12.2014 16:54

woka napisał(a): Na trasie chce około 8,0

Chyba na pusto i max 100km/h ;)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 20.12.2014 17:56

ołowiany napisał(a):Od 2 lat mam Kugę. Zerknij na ten samochód. Za ok. 60 tys. możesz kupić4-6 letni pojazd z polskiej dystrybucji.

Za ok. 60 tyś, to mam 3-4 letniego Outlandera, 5- letnią CRV albo RAV4....i wg mnie, każdy z tych samochodów jest lepszym wyborem niż Kuga. Ponadto...samochody te są większe do Kugi. I jeszcze raz "ponadto"...nie jestem zainteresowany dieslem... a tak w ogóle, to:
MRK napisał(a):To ja może coś napiszę...

Zastanawiałem się równiez nad samochodami mniejszymi. Mam tu na myśli Nissan QQ, Hyundai ix35, Kia Sportage, Mitsubishi ASX... Potem zerknąłem na ceny. Różnice znaczące sa przy kupnie nowych wozów. Z używanymi już jsytuacja jest ciut inna. Za te pieniądze, które planuje wydać, de facto mogę mieć te samochody tylko o rok młodsze. Jak ustrzelę okazję, to może o dwa lata, a to i tak w zależności od porównywanych modeli. Kolejna rzecz... spalanie... Mniejsze SUV-y z silnikiem 1,6l potrafi spalić może ciut mniej, co większy z silnikiem 2,0l (różnica 1l). Mniejsze SUV-y z silnikiem 2,0l spalają praktycznie tak samo. Nie jest tak, że np CRV zeżre 17 litrów (oczywiście, kwestia nogi). Średnie spalanie w cyklu miejskim to jakieś 10-11l, trasa 8-9l, a i można zejść do 7l. Wszystko do sprawdzenia, raportów od groma na sieci. Kolejna kwestia - bagażnik. Tutaj chyba sprawa jasna. Porównując tylko litraż bagażnika, można mieć trochę mylne wrażenie (niektóre mniejsze SUV-y mają litrażowo większą przestrzeń niż te większe), ponieważ jeszcze dochodzi do tego kwestia ergonomiczności tego bagażnika i bajdurzenia producenta w folderach.

Jasne, są VAN-y, ale...zwyczajnie mi się nie podobają:). Takie minibusiki z niektórych z nich, śmigające na trasie Dworzec - Lotnisko:). Uważam, że wizualnie nie ma nic ciekawego w tym segmencie, a we francuskie samochody nie celuję, więc mój wybór i tak zostaje ograniczony (Dodge Journey?).

Co więc ma przemawiać na korzyść mniejszych SUV-ów? Może ciut niższe ubezpieczenie, albo cena ogumienia? Nie widzę jakichś dratystycznych argumentów za kupnem mniejszego. Silniki 1,6l mnie praktycznie nie interesują. Jeżdżę takim i wiem, że potrzebuje więcej. Jasne...2,0l w krowie może być zbliżone do 1,6l w cielaku, jeśli mowa o odczuwalnej mocy, jednakże jeżdżąc kilkoma krowami poczułem różnicę. Nie chcę śmigać 180km/h po autostradzie, chcę tyko mieć pewność, że jak depnę, to poczuję to (kwestie wyprzedzania, uciekania itp).

Ja to widzę tak. Jak się mylę, to mnie poprawcie :-).

Dla mnie Kuga należy do tej właśnie kategorii.

woka napisał(a):
MRK napisał(a):Kaszkaje itp nie wchodzą w gre.

A to poczemu :?:
W rodzinie jest takowy. 2.0 w benzynie i śmiga że hej. Ponadto przyrównując jego wyposażenie i wygląd w środku do podobnego BMW ( nie pamiętam modelu) to duża różnica na korzyść "kaskaja". Jedyny minus to ma apetyt na paliwo. Na trasie chce około 8,0 - po mieście to lepiej nie pisać. Istny nałogowiec ale z tego co wiem to tego typu "karoserie" tak mają.

Patrz mój cytowany powyżej tekst :mrgreen: .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.12.2014 18:58

MRK napisał(a):Za ok. 60 tyś, to mam 3-4 letniego Outlandera
A te citroeny na tej licencji też tyle kosztują? Mz zastanów się nad Outlanderem. Wielkość jest przyzwoita i nie przysporzy ci kłopotów przy parkowaniu - bo to największy mankament SUVa - a jednocześnie wygląda na spory we wnętrzu.
Minusem jest otwierana do góry klapa, bo dla kobiet to lekki kłopot, zwłaszcza, jak się robi chłodno i amortyzatory zaczynają głupieć, ale wydaje mi się, że jest dzielona, więc może nie jest tak źle. Pod tym względem Honda zrobiła lepiej, otwierając klapę na bok, aczkolwiek ja mam otwieraną tylną szybę, co jest jeszcze lepszym rozwiązaniem.
Sprawdź, gdzie jest koło zapasowe, bo jak w bagażniku, to to jest głupie rozwiązanie. Nie dość, że wielkie i trzeba się namordować, żeby je wyjąć/schować, to jeszcze trzeba bagaże w razie czego rozładowywać :)
No i sprawdź składanie tylnej kanapy. W CXach masz zoomzooma, który to robi za ciebie, a w innych jest różnie. Raz może być kłopotliwe, innym razem proste, tylko okazuje się, że już choinki albo paneli boazeryjnych nie włożysz :)

Outlandera o ile dobrze pamiętam Wojtek Franz przetestował na wiele sposobów, łącznie z jazdą po wertepach i po autostradach, więc to niezła rekomendacja. W każdym razie zawsze możesz się podpytać u źródła :)

No właśnie, masz jeszcze CX-7 (9 jest ładniejsza, ale koszmarnie wielka :)) ale spotkałem się z komentarzami, że komputer jest bardzo czuły na jakość paliwa i potrafi odmówić współpracy, więc ludzie jeżdżą stale na 98.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 20.12.2014 19:13

weldon napisał(a):A te citroeny na tej licencji też tyle kosztują?

Tańsze, ale ciężko ustrzelić benzynę.

weldon napisał(a):Minusem jest otwierana do góry klapa, bo dla kobiet to lekki kłopot, zwłaszcza, jak się robi chłodno i amortyzatory zaczynają głupieć, ale wydaje mi się, że jest dzielona, więc może nie jest tak źle. Pod tym względem Honda zrobiła lepiej, otwierając klapę na bok, aczkolwiek ja mam otwieraną tylną szybę, co jest jeszcze lepszym rozwiązaniem.

Honda też ma do góry. RAV4 ma klapę otwieraną na bok.

weldon napisał(a):Sprawdź, gdzie jest koło zapasowe, bo jak w bagażniku, to to jest głupie rozwiązanie. Nie dość, że wielkie i trzeba się namordować, żeby je wyjąć/schować, to jeszcze trzeba bagaże w razie czego rozładowywać :)

Koło na tylnej klapie w większości mają RAV'ki. Reszta w bagażniku, jak w osobówkach.

weldon napisał(a):Outlandera o ile dobrze pamiętam Wojtek Franz przetestował na wiele sposobów, łącznie z jazdą po wertepach i po autostradach, więc to niezła rekomendacja. W każdym razie zawsze możesz się podpytać u źródła :)

Z tego, co widziałem, to na bank pomykał Subaru Foresterem. Outlandera nie kojarzę. Może tu wpadnie i się wypowie:). A odnośnie wertepów...podobnież z tych trzech najlepiej radzi sobie właśnie Outlander, najgorzej CRV. W Outlanderze wystrój i plastiki trochę odrzucają. Szału nie ma w porównaniu do CRV, czy RAV4, ale fakt...Outlander jest największy.

weldon napisał(a):No właśnie, masz jeszcze CX-7 (9 jest ładniejsza, ale koszmarnie wielka :)) ale spotkałem się z komentarzami, że komputer jest bardzo czuły na jakość paliwa i potrafi odmówić współpracy, więc ludzie jeżdżą stale na 98.

To raz, a dwa - CX7 i CX9 potrafią sporo zassać paliwa.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.12.2014 19:54

weldon napisał(a):Minusem jest otwierana do góry klapa, bo dla kobiet to lekki kłopot, zwłaszcza, jak się robi chłodno i amortyzatory zaczynają głupieć,

W Nissanie QQ pierwszej generacji jak masz powyżej 175cm wzrostu to jest dopiero kłopot , walisz ( i to dosłownie) czołem w klapę bagażnika bo tak nisko się otwiera. Ileż to z mojej strony leciało ku... ( ja raczej nie przeklinam) na ten cholerny bagażnik , głowę o niego obiłem już sobie wiele razy. :(
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.12.2014 20:00

Mój wybór to jednak Rav4, nastę pnie Suzuki Grand Vitara, Honda CRV, Kia Sportage. Pozostałe pseudo SUVy i szpanerskie auta mnie nie interesują.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2014 20:25

Oczywiście, że Kuga należy do mniejszych suv-ów. Nie czytałem dokładnie całego wątku więc umknęło mi, że nie chcesz diesla i chcesz dużego suv-a.
Outlander-a przetestowałem i przeszukałem internet w poszukiwaniu opinii. Nie jest to samochód lepszy od Kugi, tak to określę.
Crv, Grand Vitara, Rav4 są nie tylko słabsze /gorsze przyspieszenie/ od Kugi, ale i poziom prowadzenia, trzymania się drogi przechyłów na zakrętach są na niższym poziomie. Na marginesie dodam, że teraz są benzynowe Kugi ze 184-o konnym silnikiem turbo. Nie znam tych nowych silników więc się nie wypowiadam.
W cenie sugerowanej przez Ciebie można stać się posiadaczem Dustera z napędem na jedną oś. Ma nieco większy bagażnik. Tylko te1,5 Dci...I ten wygląd...
Osobiście celuję w przyszłym roku w Cherokee...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 20.12.2014 22:00

Lechoo napisał(a):
woka napisał(a): Na trasie chce około 8,0

Chyba na pusto i max 100km/h ;)

Otóż nie.
Był w tym roku w Chorwacji. średnia prędkości a autostradzie to w większości 150-160 km/h. Czasami było wolniej, czasami szybciej ( ale nie 200 ). W środku 2+1. Bagaż - jak to na wczasy ( bielizna, buty, materac, ...) bez żadnego jedzenia.
Po podliczeniu ilość km i tankowań - wyszło około 8 l/100 km. ( z błędem: nie więcej niż 8,2)
Zapomniałem: skrzynia w automacie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 20.12.2014 22:11

MRK napisał(a):Patrz mój cytowany powyżej tekst :mrgreen: .

Patrzę ..... i patrzę ( w Twój wyżej cytowany tekst ) i określenia "kaszkaja" lub innych słów sugerujących,że masz na myśli ten automobil - tam nie widzę. :P :mrgreen:
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 20.12.2014 22:32

Outlandera mam ja lecz w klekocie więc koło jest pod spodem mocowane siedzenia otwiera się przyciskami umieszczonymi w bagażniku dla każdej strony oddzielnie(elektryczne) i co na plus dla niego to jako chyba jedyny ma rozkładany dół klapy bagażnika(aby można było dupsko posadzić),nie bardzo orientuję się jak reszta lecz bagażnik w nim jest dość okazały(szyba jest bardziej w pionie) no i co zapewne też na plus to dodatkowe dwa mini siedzenia(których ja tylko raz używałem).
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 20.12.2014 22:36

woka napisał(a):
MRK napisał(a):Patrz mój cytowany powyżej tekst :mrgreen: .

Patrzę ..... i patrzę ( w Twój wyżej cytowany tekst ) i określenia "kaszkaja" lub innych słów sugerujących,że masz na myśli ten automobil - tam nie widzę. :P :mrgreen:

MRK napisał(a):To ja może coś napiszę...

Zastanawiałem się równiez nad samochodami mniejszymi. Mam tu na myśli Nissan QQ, Hyundai ix35, Kia Sportage, Mitsubishi ASX... Potem zerknąłem na ceny. Różnice znaczące sa przy kupnie nowych wozów. Z używanymi już jsytuacja jest ciut inna. Za te pieniądze, które planuje wydać, de facto mogę mieć te samochody tylko o rok młodsze. Jak ustrzelę okazję, to może o dwa lata, a to i tak w zależności od porównywanych modeli. Kolejna rzecz... spalanie... Mniejsze SUV-y z silnikiem 1,6l potrafi spalić może ciut mniej, co większy z silnikiem 2,0l (różnica 1l). Mniejsze SUV-y z silnikiem 2,0l spalają praktycznie tak samo. Nie jest tak, że np CRV zeżre 17 litrów (oczywiście, kwestia nogi). Średnie spalanie w cyklu miejskim to jakieś 10-11l, trasa 8-9l, a i można zejść do 7l. Wszystko do sprawdzenia, raportów od groma na sieci. Kolejna kwestia - bagażnik. Tutaj chyba sprawa jasna. Porównując tylko litraż bagażnika, można mieć trochę mylne wrażenie (niektóre mniejsze SUV-y mają litrażowo większą przestrzeń niż te większe), ponieważ jeszcze dochodzi do tego kwestia ergonomiczności tego bagażnika i bajdurzenia producenta w folderach.

Jasne, są VAN-y, ale...zwyczajnie mi się nie podobają:). Takie minibusiki z niektórych z nich, śmigające na trasie Dworzec - Lotnisko:). Uważam, że wizualnie nie ma nic ciekawego w tym segmencie, a we francuskie samochody nie celuję, więc mój wybór i tak zostaje ograniczony (Dodge Journey?).

Co więc ma przemawiać na korzyść mniejszych SUV-ów? Może ciut niższe ubezpieczenie, albo cena ogumienia? Nie widzę jakichś dratystycznych argumentów za kupnem mniejszego. Silniki 1,6l mnie praktycznie nie interesują. Jeżdżę takim i wiem, że potrzebuje więcej. Jasne...2,0l w krowie może być zbliżone do 1,6l w cielaku, jeśli mowa o odczuwalnej mocy, jednakże jeżdżąc kilkoma krowami poczułem różnicę. Nie chcę śmigać 180km/h po autostradzie, chcę tyko mieć pewność, że jak depnę, to poczuję to (kwestie wyprzedzania, uciekania itp).

Ja to widzę tak. Jak się mylę, to mnie poprawcie :-).

A teraz?:)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.12.2014 09:56

MRK napisał(a):A teraz?:)

Qashqai to QQ :?: 8O jeżeli to jest slogan - to nie słyszałem i nie czytałem. Czytając QQ myślałem że to jakiś inny produkt Nissana. Nie śledzę kto i co produkuje.

To QQ to Twojego autorstwa :?: Niezły skrót. :wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 21.12.2014 10:44

woka napisał(a):Qashqai to QQ :?: 8O jeżeli to jest slogan - to nie słyszałem i nie czytałem.

Młody jesteś to o wielu rzeczach mogłeś jeszcze nie słyszeć, :D QQ to forma używana na forach internetowych TU możesz sobie o tym przeczytać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone