Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiednik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 17.12.2014 18:35

Bocian napisał(a):
MRK napisał(a): Kia Sportage,

Jeśli chodzi o teren to u nas nadspodziewanie dobrze spisuje się Kia Sorento. Pomijam resztę tematu jak wykonanie czy wygląd :)

Nowa buda Sorento jest, wg mnie, świetna. Podoba mi się, no ale to już kobyła konkretna.

W sobotę oglądam pierwsze wozy, tak więc zobaczymy, czy coś się urodzi... choć przyznaję, że mam taki burdel w głowie, że ręce opadają. Kupno samochodu teraz to makabra.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 17.12.2014 18:43

Dziadek Maciek napisał(a):Suzuki Grand Vitarę miałem...

Bagażnik wg mnie trochę mały, fotele oczywiście rozkładane, ale dużo więcej miejsca nie robi się. Na "nasze" 2 osoby wystarczało.

Yhy... Trochę przestrzeni potrzebuję. Muszę obadać.
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 17.12.2014 19:01

Ten powinien być całkiem odpowiedni ;) :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 19:09

MRK napisał(a):
Nowa buda Sorento jest, wg mnie, świetna. Podoba mi się, no ale to już kobyła konkretna.

My mamy w starej. Choć nie wiem nawet czy jeszcze u nas stoi. Mamy teraz nowe Land Cruisery i T5 :) To jest na topie :lol:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.12.2014 10:14

SgwdYrEira napisał(a):Ten powinien być całkiem odpowiedni ;) :mrgreen:

W sumie gdyby gaz założyć... :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.12.2014 10:59

MRK napisał(a): Hyundai ix35
To następca Tucsona. Straszne maleństwo, w zasadzie bez bagażnika. Dobre dla kobiety odbierającej dziecko z przedszkola, ale rodziny na zakupy tym nie weźmiesz :/
MRK napisał(a): Kia Sportage
Od kilku lat to w zasadzie to samo, co ix35, więc kwestia znaczka, bo producent ten sam. Ten sam minus co przy 35 - do wygodnej jazdy konieczna jest trumienka na dachu.
Jeśli chcesz mieć coś wygodnego z dużym bagażnikiem, to lepszy jest Santa Fe, który po liftingu wygląda całkiem fajnie (aczkolwiek ja wolę klasyczną, pierwszą wersję).
Swoją drogą to pierwsza wersja z silnikiem 3 litry, amerykańska, z pełnym wyposażeniem będzie kosztowała o niebo mniej, niż druga bez wyposażenia, a komfort jazdy, wielkość i przyjemność porównywalna, a może i większa.
Minusem jest rok produkcji - max 2005.
Mój się sprawdził i na budowie kanalizacji i wodociągów, które zmasakrowały mi drogi w okolicy na kilka lat i na szutrach w Cro i w górach Bośni, gdzie zdarzyło mi się pojeździć górskimi ścieżkami i na autostradach, więc młodsze powinny też cię zadowolić.

Sorento jak pamiętam z podobnych roczników co mój, odrzuciłem ze względu na dużą awaryjność i spalanie, jakie podawali użytkownicy. Nie jeździłem, więc opieram się tylko na opiniach innych.

W terenie i na trasie Leszkowi świetnie spisywał się Terracan - taki odpowiednik Pajero produkowany przez Hyundaia. Nawet nieźle jeździł i niedużo palił, ale to bardzo stary model. Aczkolwiek wygodny. Sztywna rama pozwalała na szaleństwa w terenie.
Gorzej z naprawami. Jak nie masz znajomego mechanika, który zna się na zamiennikach, to może cię zeżreć. W ogóle w SUVach mechanik może strasznie zeżreć w kosztach. Firmowe salony zdzierają z ciebie koszmarne pieniądze za cokolwiek, inni wmawiają ci, że robota przy nich i części różnią się czymś od osobówek :)
Zazwyczaj to nieprawda, bo dzięki lepszemu dostępowi często mogą naprawić go taniej i szybciej, niż w ciasnym osobowym, ale kto to wie? ;)
Sam byłem świadkiem, jak mechanik facetowi silnik rozebrał żeby wymienić mu wtryski :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.12.2014 11:05

Bocian napisał(a):Ten u nas dawał radę, bierz takiego ;)

Bocian, przesiadłeś się? :)

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... automotive
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.12.2014 14:20

weldon napisał(a):..................

Min z tych powodów odrzuciłem te samochody. O innych pisałem wcześniej.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.12.2014 16:45

weldon napisał(a):
Bocian napisał(a):Ten u nas dawał radę, bierz takiego ;)

Bocian, przesiadłeś się? :)

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... automotive

Przesiadł się ale do państwowego :D Z pensyjki to co najwyżej na koła mu starczy i to nie bardzo bo za coś musi żyć. :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.12.2014 17:06

Tłumaczenie dla niepełnosprytnych. Pisząc w tym wątku u nas, nasze, mieliśmy itp oczywistym jest , że piszę o samochodach służbowych czyli jak to mówią państwowych. Moim zdaniem nawet IQ<80 pozwala to zrozumieć.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.12.2014 17:09

Bocian napisał(a):Tłumaczenie dla niepełnosprytnych. Pisząc w tym wątku u nas, nasze, mieliśmy itp oczywistym jest , że piszę o samochodach służbowych czyli jak to mówią państwowych. Moim zdaniem nawet IQ<80 pozwala to zrozumieć.

No bo na cóż więcej Ciebie stać - tylko na służbowy. Służbowy czyli wszystkich mój, Twój i babci na bazarku też.
Sztuka to kupić za swoje i jeżdzić za swoje Cfaniaczku.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 18.12.2014 18:50

a co myślicie o Hyundai-u ix55 kiedyś miałem apetyt na takiego lecz niestety sporadycznie spotykany
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.12.2014 20:23

Z napisał(a):a co myślicie o Hyundai-u ix55
To samo, co o wszystkich - im większy, tym ... większy kłopot :D

Z napisał(a):niestety sporadycznie spotykany
Poszukaj pod Veracruz. To jego oficjalna nazwa.
On był konstruowany konkretnie na amerykański rynek i dlatego mało go w Europie.
Jeśli już, to właśnie ta amerykańska wersja się trafia.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 20.12.2014 06:39

Co wybrać Toyotę Avensis czy Rav4. Wygodę, przestronność, niższe koszty utrzymania czy drożej, modnie ale z małym bagażnikiem. To jest pytanie, a jaka odpowiedż ?.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2014 11:20

MRK napisał(a):Przymierzam się wolniutko do zmiany samochodu. Na mój obecny złego słowa nie powiem, ale w przyszłym roku stuknie mu 10 lat i pewno jakieś 300 000 przejechanych km. Chodzi mi po głowie coś wyższego...w sensie usadowienia mego tyłu:). Mam zgryz, bo:

- "daj spokój - głośne to to przy większej prędkości"
- "Ty wiesz, ile to żre paliwa?"
- "Ta...przejedziesz przez parę wertepów i Ci żołądek wyskoczy"

...czyli szukam perpetuum mobile:). Co możecie Panie/Panowie polecić, aby zniwelować powyższe objawy? Kaszkaje itp nie wchodzą w gre. Zamierzam na ten cel przeznaczyć MAX. 60 000zł, ale to już MAX nad MAXY:). Gustuję w samochodach z krajów azjatyckich i myślałem o Ravce, ale bardzo szybko mi ją wybili z głowy. Może CX7? A może jakaś Kia, Hyundai? Może Nissan, Mitsubishi?? Dużo Was tutaj, więc stwierdziłem, ze zapytam:).

Od 2 lat mam Kugę. Zerknij na ten samochód. Za ok. 60 tys. możesz kupić4-6 letni pojazd z polskiej dystrybucji. Nowy możesz wyrwać od 115 tys. /mam na myśli napęd 4x4, bo na 1 oś w tego rodzaju samochodach szkoda pieniędzy/.
Nie wiem jak liczną masz "załogę". Nam nawet na dłuższe wyjazdy bagażnik wystarcza /2+1/, choć wolałbym większy. Mam box, ale do tej pory nie musiałem zakładać. Polecił bym silnik 163 KM w dieslu. Sam mam 140 KM, bo taki był...Spalanie średnie ok. 7,6 /roczne/. Szybkość do 175 /realnie, max. moooże trochę więcej/. Prowadzenie jak na suv-a świetne /jeździłem wieloma/.
Mnie suv był potrzebny. Tzn. był takim uśrednieniem potrzeb, bo musiał być wyżej zawieszony i mieć ten napęd, choćby dołączany. Stricte terenowy nie jest za to zbyt przydatny do szybkiego przemieszczania się normalnymi drogami.
Dodatkowym plusem jest "wybieranie" nierówności na drogach. Jeździ się wygodniej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone