Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Re: Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiednik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 09:26

garbowski napisał(a): No i jak popada czy niech się breja za śniegu zrobi na drodze to spróbujcie toto wyhamować..choćby awaryjnie bo pani przed Wami nagle zachciało się wyhamować bo koleżankę zobaczyła...niestety masa robi swoje i trochę moich włosów w podsufitce zostawiłem.

Andrzej, nie mów że stały napęd robi z auta T34 :) Samochody pseudoterenowe takie jak Land Cruiser czy Vitara same z siebie ważą tyle ile ważą, zapewne więcej od Astry czy Golfa. Ale mówi sie tu ogólnie o stałym napędzie i takie auto jak Pasek czy Octavia nie robi sie czołgiem bez hamulców w modelu 4x4 :) Awaryjne hamowanie to raczej sprawa opon, systemów wspomagających i umiejętności kierowcy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 09:31

weldon napisał(a):
Bocian napisał(a):Chyba żartujesz :) Jest wiele samochodów osobowych z takim napędem.
Na jedną oś? Od metra :D

Nie, na obie. Robienie z napędu 4x4 jakiegoś ewenementu jest błędne. Jest wiele modeli w wielu markach z takim napędem i nie są to samochody terenowe. Praktycznie każdy producent ma taki. Inną sprawą że terenowy to może być Defender.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 17.12.2014 09:45

Bocian napisał(a):.....

no patrz..pisałem i posta mi wcięło 8O ..no to wrócimy do tematu...przy okazji :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 09:50

Jest zgoda :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 17.12.2014 11:17

Bocian napisał(a):Samochody pseudoterenowe takie jak Land Cruiser czy Vitara

Tak z ciekawości dlaczego uważasz, ze te akurat model są pseudo terenowe ? Jak rozumiem jeździłeś sporo nimi w terenie i nie spełniły Twoich oczekiwań. Jakie wg Ciebie są nie pseudo terenówki i jakie musza spełniać kryteria ?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.12.2014 12:30

bluesman napisał(a):
Bocian napisał(a):Samochody pseudoterenowe takie jak Land Cruiser czy Vitara

Tak z ciekawości dlaczego uważasz, ze te akurat model są pseudo terenowe ? Jak rozumiem jeździłeś sporo nimi w terenie i nie spełniły Twoich oczekiwań. Jakie wg Ciebie są nie pseudo terenówki i jakie musza spełniać kryteria ?

pseudoterenowe... może myślałeś o Rav4?

swoim bym tak https://www.youtube.com/watch?v=LDWtw5x9pvQalbo tak https://www.youtube.com/watch?v=_EimB5DG9AU nie zrobił, ale może to nie argument?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.12.2014 13:13

Ta dyskusja zaczyna już przypominać dywagacje ze ślepym o kolorach. :mrgreen:

Odpłynęliśmy od tematu.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 17.12.2014 16:08

To ja może coś napiszę...

Zastanawiałem się równiez nad samochodami mniejszymi. Mam tu na myśli Nissan QQ, Hyundai ix35, Kia Sportage, Mitsubishi ASX... Potem zerknąłem na ceny. Różnice znaczące sa przy kupnie nowych wozów. Z używanymi już jsytuacja jest ciut inna. Za te pieniądze, które planuje wydać, de facto mogę mieć te samochody tylko o rok młodsze. Jak ustrzelę okazję, to może o dwa lata, a to i tak w zależności od porównywanych modeli. Kolejna rzecz... spalanie... Mniejsze SUV-y z silnikiem 1,6l potrafi spalić może ciut mniej, co większy z silnikiem 2,0l (różnica 1l). Mniejsze SUV-y z silnikiem 2,0l spalają praktycznie tak samo. Nie jest tak, że np CRV zeżre 17 litrów (oczywiście, kwestia nogi). Średnie spalanie w cyklu miejskim to jakieś 10-11l, trasa 8-9l, a i można zejść do 7l. Wszystko do sprawdzenia, raportów od groma na sieci. Kolejna kwestia - bagażnik. Tutaj chyba sprawa jasna. Porównując tylko litraż bagażnika, można mieć trochę mylne wrażenie (niektóre mniejsze SUV-y mają litrażowo większą przestrzeń niż te większe), ponieważ jeszcze dochodzi do tego kwestia ergonomiczności tego bagażnika i bajdurzenia producenta w folderach.

Jasne, są VAN-y, ale...zwyczajnie mi się nie podobają:). Takie minibusiki z niektórych z nich, śmigające na trasie Dworzec - Lotnisko:). Uważam, że wizualnie nie ma nic ciekawego w tym segmencie, a we francuskie samochody nie celuję, więc mój wybór i tak zostaje ograniczony (Dodge Journey?).

Co więc ma przemawiać na korzyść mniejszych SUV-ów? Może ciut niższe ubezpieczenie, albo cena ogumienia? Nie widzę jakichś dratystycznych argumentów za kupnem mniejszego. Silniki 1,6l mnie praktycznie nie interesują. Jeżdżę takim i wiem, że potrzebuje więcej. Jasne...2,0l w krowie może być zbliżone do 1,6l w cielaku, jeśli mowa o odczuwalnej mocy, jednakże jeżdżąc kilkoma krowami poczułem różnicę. Nie chcę śmigać 180km/h po autostradzie, chcę tyko mieć pewność, że jak depnę, to poczuję to (kwestie wyprzedzania, uciekania itp).

Ja to widzę tak. Jak się mylę, to mnie poprawcie :-).
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.12.2014 16:11

Ja ograniczam wybór do:

1.Toyota RAV4,

2.Suzuki Grand Vitara,

3. Honda CRV, r

Rav4 bo ładna, ekonomiczna, bezawaryjna i wygodna z przodu.
Suzuki bo sprawdzona w terenie, wygodna, pojemna w stosunku do konkurencji i ładna od wielu lat
Honda bo nie zawodna ale ładna to ona nie jest - przeciętnośc.

Pozostałe Suvy bardzo podobne do siebie - nicość jedynie terenowy Range Rover ale to już inna klasa. BMW x3 czy x...... Audi Q .... i inne tego pokroju to szpan.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 17.12.2014 16:25

darek1 napisał(a):Ja ograniczam wybór do:

1.Toyota RAV4,

2.Suzuki Grand Vitara,

3. Honda CRV, r

Przyznaje, że o Suzuki wiem najmniej, a ładniejsza od CRV, która to, wg mnie, jest ładniejsza od Rav4. Mówię tylko o rocznikach mnie interesujących.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.12.2014 16:32

Dla mnie wygląd Hondy jest bezpłciowy, Rav4 model z kołem zapasowym na klapie dużo lepiej i atrakcyjniej wygląda. Prawdziwa z nich terenówka to suzuki tyle, że gorsza na na szosy. W terenie bije na łeb wszystkie suvy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 17:07

MRK napisał(a): Kia Sportage,

Jeśli chodzi o teren to u nas nadspodziewanie dobrze spisuje się Kia Sorento. Pomijam resztę tematu jak wykonanie czy wygląd :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2014 17:14

Suzuki Grand Vitarę miałem, ogólnie byłem zadowolony, najmniej z silnika, ale było to 1.9 ddis. Mało już jeżdżę więc nie był to opłacalny wybór, wspomniane już wcześniej problemy miałem (dpf).
W teren kilka razy wpadłem, bez problemu auto sobie radziło, na śliskich drogach, zimą, auto prowadziło się wyśmienicie. Oczywiście zdrowy rozsądek konieczny do zachowania, stały 4x4 wszystkiego za kierowcę nie zrobi.
Bagażnik wg mnie trochę mały, fotele oczywiście rozkładane, ale dużo więcej miejsca nie robi się. Na "nasze" 2 osoby wystarczało.
Wygoda jazdy - mam problem z kręgosłupem, ważę za dużo nadal, wzrost 188 cm, w wielu autach po max 200 km mam dosyć prowadzenia, Vitarą jeździłem ponad 1 tys km i wysiadałem sprawny.

Czy bym kupił kolejny raz ? - teraz nie, potrzebuję auto większe, vana używam. Ale jeśli plany "wypalą" i na Mazurach będę więcej czasu spędzał, to tak, do takiego auta wrócę, stały 4x4 będzie konieczny.

Kolega wyciągał sporą łódź z wody moją Vitarą - bez problemu Vitarka sobie poradziła.
Innym razem próbował Ravką, nie dał rady, na czym problem polegał nie pamiętam. Wyciągnął dopiero jakimś Patrolem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 17:17

Dziadek Maciek napisał(a):Wyciągnął dopiero jakimś Patrolem.

Tu rozpisują wyciągniecie :)
Obrazek
Do zobaczenia Maciek :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.12.2014 17:33

Ten u nas dawał radę, bierz takiego ;)
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone