Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiednik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 06.07.2013 10:45

FUX napisał(a):Subaru Forester lub Honda CRV.
Inne sobie daruj.
Chcesz namiar na sprawdzonego kolesia?

FUX, polecasz te dwa? Chyba wcześniej pisałeś o LR:). Jakieś doświadczenia nieładne doszły od tego czasu?

Hajduczek, podniosłaś temat w akuratnym czasie:). Znowu zacząłem myśleć, bo się wygrzebałem częściowo z remontu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2013 11:05

A jakiego LR chcesz kupić w budżecie zakładanym przez Hajduczka?
:mrgreen:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 06.07.2013 11:07

FUX napisał(a):A jakiego LR chcesz kupić w budżecie zakładanym przez Hajduczka?

dokładnie ...ja nic nie mam do LR 2-5 letnich ...siostra ma takie dwa i są bezawaryjne...jednak te z przedziału mojego czyli rocznik ok 2000-2002 opinii nie mają dobrych.....wizualnie są ok ,ąle ja nie chcę skarbonki

Fux mów mi Violetta...miło mi :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2013 11:09

PW doszło?
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 06.07.2013 11:20

Mam Honda crv 2008 rok. Samochód idealny bezawaryjny, spalanie LPG około 12 w mieście 10 w trasie. Paliwo nieco mniej
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.07.2013 11:21

MRK napisał(a):
krakuscity napisał(a):Zakładam, że z CX5 będzie chyba tylko ciut lepiej. Poza tym, to chyba samochód porównywalny do QQ czy ASX, więc raczej mały.

Ponoć spala o wiele mniej niż CX7 , ja opinię zaczerpnąłem tylko czytając motoryzacyjne fora bo nie mam znajomych z tym samochodem. Co do wielkości to masz rację to tylko SUV - kompakt.

Z ciekawości, czemu nie polecasz QQ? Kolega ma i sobie chwali ......

Pierwsza rzecz to częste wizy w ASO ( na szczęście na gwarancji) , amortyzatory tył - ok. 10 000km - wymiana, pompa paliwowa, ok. 20 000 km wymiana , coś tam z układem kierowniczym - dodatkowe zabezpieczenie . To wszystko były "choroby wieku dziecięcego " i na forach internetowych non stop o tym pisali.
I to mnie najwięcej wkurzało , bo w opinii wielu użytkowników japońskich aut to tylko wlewasz paliwo i jedziesz + przeglądy a tu takie miałem niespodzianki.
Jest tez trochę niedoróbek , ja na szczęście mam silnik benzynowy ( japoński ) ale diesle to ponoć porażka ( francuskie ).
Spalanie z silnikiem 1.6 115KM jest duże, miasto latem 10l , zimą 12l , trasa ok 7-8l.
Auto jednak jest bardzo wygodne i trochę żałuję , że nie mam wersji 4x4 ale może następne takie będzie . Teraz wszystko jest OK , ale najważniejsze dla mnie jest to , że bardzo mało traci na wartości ( mam je od nowości) .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2013 11:28

Mam znajomego, który ma kaszanę i tyle razy, ile jeździł z badziewem do serwisu, to nie był z wszystkimi poprzednimi furami razem wziętymi.
Makabra...
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 06.07.2013 11:38

FUX napisał(a):Mam znajomego, który ma kaszanę i tyle razy, ile jeździł z badziewem do serwisu, to nie był z wszystkimi poprzednimi furami razem wziętymi.
Makabra...

Po tym co czytam na forach internetowych to tylko się "modlę" aby mnie się to nie przytrafiło.
Myślę, że tak będzie bo rocznie robię tylko 11-12 tysięcy kilometrów więc jak sprzedam za 3-4 lata to samochód nie będzie miał nawet 90 000km :D .
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 06.07.2013 11:59

a tak poza tematem ,oświećcie blondynkę :wink: widziałam niedawno w Poznaniu autko...coś jak suv,coś jak pickup ale nieważne....chodzi o jego blachę,która blachą chyba nie była......czarny,powierzchnia matowa,z jakąś delikatną fakturą.....co to było ? jakiś kevlar czy co ?wyglądało zajefajnie
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2013 12:01

Folia przypominająca carbon.
Koszt kilka tysi +.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.07.2013 12:34

hajduczek napisał(a):a tak poza tematem ,oświećcie blondynkę :wink: widziałam niedawno w Poznaniu autko...coś jak suv,coś jak pickup ale nieważne....chodzi o jego blachę,która blachą chyba nie była......czarny,powierzchnia matowa,z jakąś delikatną fakturą.....co to było ? jakiś kevlar czy co ?wyglądało zajefajnie

Nie wiem czy masz dostęp do tego czegoś lecz może o to chodziło https://www.facebook.com/Carbon3D.cz?fref=ts
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 06.07.2013 20:21

dokładnie......kosmicznie to wyglądało :D aż musiałam pomacać :wink:
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 06.07.2013 20:45

ja tak tylko nieśmiało - jako że jestem nowym (zarejestrowanym przynajmniej :) ) użytkownikiem... proponuję mimo wszystko zejść na ziemię i nie kupować auta, na granicy zdolności finansowych i to jeszcze SUV-a pod lekki kredyt a tym bardziej z Japoni - czytam o Mazdach, Hondach itd.

wiadomo, marzenia trzeba mieć, i do nich dążyć - inaczej życie nie ma sensu - ale ja z racji doświadczenia - miałem mimo 29 lat - chyba dokładnie 11 aut. W tym również te nowsze Japońskie (mazda 6).... - radzę ostrożnie bo kredyt zamiast maleć będzie wzrastać - na koszta napraw.

Utrzymanie auta, do którego części kosztują 3 razy tyle (mazda, honda itd) w stosunku do marek europejskich - nie jest takie łatwe. Wiem, że mowa tu o benzyniaku z gazem - ale pamiętaj, że spali on tego gazu w mieście 15.. a później jeszcze wypali sobie gniazda zaworowe tym gazem i koszty pójdą w tysiące... A diesel ? jeden wtryskiwacz nowy to skromne 2200zł - a potrzeba 4-rech...

ja chwilowo wyrosłem z takich zabawek i kupiłem auto popularne, nowsze o 5 lat od poprzedniego a jednocześnie tańsze :)

powodzenia
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2013 20:53

A kto bogatemu zabroni...
Przy starym aucie za 15kpln trzeba miec na start przynajmniej 5-10kpln na nieprzewidziane.
SUV jest ok.
Tylko pytanie, do czego ma służyć? Jeżeli do lansu na dzielni, to pomysł średni.
Fura to wypadkowa potrzeb, zasobności, kompromisu, etc.
I stara prawda.
Im lepszy SUV tym dalej po traktor trzeba iść... :wink:
maarec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maarec » 06.07.2013 20:58

FUX napisał(a):A kto bogatemu zabroni...
Przy starym aucie za 15kpln trzeba miec na start przynajmniej 5-10kpln na nieprzewidziane.
SUV jest ok.
Tylko pytanie, do czego ma służyć? Jeżeli do lansu na dzielni, to pomysł średni.
Fura to wypadkowa potrzeb, zasobności, kompromisu, etc.
I stara prawda.
Im lepszy SUV tym dalej po traktor trzeba iść... :wink:

no niestety masz racje, pakiet startowy może spokojnie dość do wartości auta, a do tego znaleźć auto z roku +/- 2000 w stanie normalnym - graniczy z cudem. Dobre auta zostają w rodzinie, a auta z zachodu dawno widziały na liczniku pół miliona kilometrów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone