Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 14:01

Ja porównywałem D IV z Pajero, a nie D III...
W LR jest silnik 6 cyl. w miśku chyba 4-ero, nie... :wink:
D IV ma prawdziwe drewno i Al, misiek plastikowe.

Pierwszego mam, miśkiem kilka razy jechałem... :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 27.06.2012 14:03

Gość dawno napisał, że nie chce 4x4 i nie chce terenówki - a Wy dalej o jednym. Nie macie innych propozycji z własnego podwórka?

FUX piszesz, że "Pajero jest tandetne w środku w porównaniu z DIV". Jeżeli to jest argument, który decyduje o wyborze auta terenowego to nie mam pytań.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 27.06.2012 14:06

FUX napisał(a):Ja porównywałem D IV z Pajero, a nie D III...

OK
A cena?

PETERENZO napisał(a):Gość dawno napisał, że nie chce 4x4 i nie chce terenówki - a Wy dalej o jednym. Nie macie innych propozycji z własnego podwórka?

FUX piszesz, że "Pajero jest tandetne w środku w porównaniu z DIV". Jeżeli to jest argument, który decyduje o wyborze auta terenowego to nie mam pytań.

Racja
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 14:19

gego napisał(a):
FUX napisał(a):Ja porównywałem D IV z Pajero, a nie D III...

OK
A cena?

Dlatego wynika różnica w cenie, przy podobnej dzielności w terenie.
Możemy dalej dywagować, że jeden i drugi jedzie, a jeżeli jedzie, to po co przepłacać...
Na tym poziomie to szkoda dalej dywagować...:wink:

PETERENZO napisał(a):Gość dawno napisał, że nie chce 4x4 i nie chce terenówki - a Wy dalej o jednym. Nie macie innych propozycji z własnego podwórka?

W prawdziwy teren to nie jedzie się ani jednym, ani drugim. Myślę, że nie muszę Ci tłumaczyć.

Tam, gdzie ja używam, to jednak lepszy jest D IV; na autostradach także. Wysoka jakość w standardzie...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.06.2012 19:43

FUX napisał(a):
Dlatego wynika różnica w cenie, przy podobnej dzielności w terenie.
Możemy dalej dywagować, że jeden i drugi jedzie, a jeżeli jedzie, to po co przepłacać...
Na tym poziomie to szkoda dalej dywagować...:wink:

Nivą też zajedziesz :wink: Może nawet w terenie lepsza :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 20:10

Brak wersji HSE... :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.06.2012 20:16

FUX napisał(a):Brak wersji HSE... :lol:

Tyż prawda :wink:

Chyba żadnej wersji "lux" nie ma :roll: Ale jaka cena :!: :!: :!:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 27.06.2012 20:28

Maciek1956 napisał(a):
FUX napisał(a):Brak wersji HSE... :lol:

Tyż prawda :wink:

Chyba żadnej wersji "lux" nie ma :roll: Ale jaka cena :!: :!: :!:

Ale po co? To jedno z niewielu samochodów, które od początku do końca przygotowane było do jazdy w bardzo ciężkich warunkach. Mimo wielu wad kilka elementów daje gigantyczną przewagę nad obecnymi pseudo-terenówkami: proste zawieszenie, świetnie przełożenia reduktora czy blokada międzyosiowego mechanizmu różnicowego. Tam nie ma elektroniki i to zwycięża w terenie. Poza tym kiedy utopiliśmy kiedyś nivkę w rzece, po wyciągnięciu, krótkim suszeniu odpaliliśmy i bez żadnych strat wróciliśmy do domu. DIV po takiej wycieczce można by było tylko odstawić na złom. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 20:34

PETERENZO napisał(a): DIV
ma zdecydowanie lepszą zdolność brodzenia.

Nie brnij, chłopie... :roll:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 27.06.2012 20:41

FUX napisał(a):
PETERENZO napisał(a): DIV
ma zdecydowanie lepszą zdolność brodzenia.

Nie brnij, chłopie... :roll:

Tak napisano w książce? Tylko ja piszę o pływaniu, nie brodzeniu :lool:

W nic nie brnę. W każdym razie na żadnym rajdzie nie widziałem jeszcze DIV, natomiast nivki - owszem :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2012 21:15

Jeszcze Nivy ze śrubą i sterem nie widziałem...
Szukasz zwady, to idź w tematy z Kolegami, z którymi po czerwonej kartce dostałeś....
Ja z Tobą w tej materii EOT.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 27.06.2012 21:52

FUX napisał(a):Jeszcze Nivy ze śrubą i sterem nie widziałem...
Szukasz zwady, to idź w tematy z Kolegami, z którymi po czerwonej kartce dostałeś....
Ja z Tobą w tej materii EOT.

Wszystko w dobrym stylu i z humorem. Nie szukam żadnej zwady. Wymieniam bardzo spokojnie opinie na temat przytoczonej nivki, którą miałem okazję przejechać niejedną czarną dooopę.
Ale DIV jest najlepszy - to prawda niezaprzeczalna i z tym nie należy dyskutować.

PS.
Jeżeli natomiast chcesz ze mnie zakpić to możesz do woli, mnie to już nie rusza kompletnie. Wręcz przeciwnie - :sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2012 21:55

PETERENZO napisał(a):Wymieniam bardzo spokojnie opinie na temat przytoczonej nivki, którą miałem okazję przejechać niejedną czarną dooopę.

nareszcie coś ciekawego, możesz rozwinąć ? :)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 27.06.2012 22:05

arturac napisał(a):
PETERENZO napisał(a):Wymieniam bardzo spokojnie opinie na temat przytoczonej nivki, którą miałem okazję przejechać niejedną czarną dooopę.

nareszcie coś ciekawego, możesz rozwinąć ? :)

Nie wiem co tu rozwijać. To był pierwszy samochód, w którym poznawałem tajniki jazdy terenowej. Minimalny budżet w stosunku do możliwości w terenie. Na poligonie w Bielsku tym autem odkrywałem tajniki jazdy terenowej i uczyłem się techniki jazdy.
Rzeczywiście tym samochodem pierwszy raz w życiu płynąłem rzeką zanim nie napełnił się na tyle, aby dotknąć dna. Wywiercone wcześniej w podłodze dziury pozwoliły szybko pozbyć się wody - tak szybko jak auto się nią wypełniło. Po suszeniu na słońcu i dużej dawce WD40 auto wróciło do domu o własnych siłach...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 27.06.2012 22:24

A w okolicach Pekinu nivka świetnie radziła sobie również w piasku. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Do właścicieli SUV-ów, tudzież miejskich ich odpowiedników:) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone