Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

do Wiednia przez Brno czy Bratysławę ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 26.04.2006 10:06

f-cia napisał(a):BA ???
Bratysława

BO - Brno :wink:

Wiedeń tak jak Warszawa, Kraków czy Pipidowo - ma godziny korków, wystarczy pomyśleć o której ludzie jadą do pracy i z pracy i czy ł-yk-end jest "wymianą turnusów" i przekalkulować godziny wyjazdu, tak żeby sobie przelecieć najlepiej w nocy.....

Na 14 lat przejeżdżania przez Wiedeń kiedyś 8 razy do roku - może z 5 razy stałam w korku - jeden raz jak był karambol - jechałam przez Wiedeń ok 4 godzin. Pozostałe korki - związane z przebudową lub wypadkiem - pokonywałam po ok. 1 - 2 godzinach.

Najdłużej - bo 7 godzin - czekałam na granicy w Znojmie chyba w 1998 roku w drodze do :cry: Chorwacji.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.04.2006 16:23

gratkorn napisał(a):
f-cia napisał(a):BA ???
Bratysława

BO - Brno :wink:

Wiedeń tak jak Warszawa, Kraków czy Pipidowo - ma godziny korków, wystarczy pomyśleć o której ludzie jadą do pracy i z pracy i czy ł-yk-end jest "wymianą turnusów" i przekalkulować godziny wyjazdu, tak żeby sobie przelecieć najlepiej w nocy.....

Na 14 lat przejeżdżania przez Wiedeń kiedyś 8 razy do roku - może z 5 razy stałam w korku - jeden raz jak był karambol - jechałam przez Wiedeń ok 4 godzin. Pozostałe korki - związane z przebudową lub wypadkiem - pokonywałam po ok. 1 - 2 godzinach.

Najdłużej - bo 7 godzin - czekałam na granicy w Znojmie chyba w 1998 roku w drodze do :cry: Chorwacji.

Jedź przez Breclav i Reinhalt.

FUX
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 27.04.2006 10:32

gratkorn napisał(a): Wiedeń tak jak Warszawa, Kraków czy Pipidowo - ma godziny korków, wystarczy pomyśleć o której ludzie jadą do pracy i z pracy i czy ł-yk-end jest "wymianą turnusów" i przekalkulować godziny wyjazdu, tak żeby sobie przelecieć najlepiej w nocy.....

No niekoniecznie takie kalkulacje są dobre. W zeszłym roku jechaliśmy przez Brno i w Wiedniu wylądowaliśmy około pierwszej w nocy no i zdziwiliśmy się. Było całkiem sporo aut, choć korka takiego prawdziwego nie było ale o wyprzedzaniu i śmiganiu nie było mowy (auto za autem zderzak w zderzak). Ta trasa jednak lepiej mi sie podobała, jakoś szybciej się jechało (takie mam wrażenie) no i po drodze we Frydek Mistek jest TESCO prze drodze (taniutkie pifko ;) ) Choć autostrady jest tylko kawałek to droga jakaś prostrza. W Austri do Wiednia też bez autobany ale luz. Tylko Wiedeń przez centrum i obawiam się że w godzinach szczytu może to być problem.
Co do wariantu przez Bratysławe to jechałem tamtędy dwa lata temu też nocą i to co mi sie nie podobało to jak się wyjeżdża z Cieszyna robi się głucho i ciemno i tak z 90 kilometrów (po drodze było sporo różnych robót drogowych oznakowanych jak u nas hm...) do autostrady a potem już luz lecimy aż do granicy. Za granicą troche jednopasmówki do Wiednia i tam obwodnica (co prawda już dawno w obrębie miasta ale trudniej zgubić trase bo ruch też spory).
Co do widoków to kolosalne wrażenie zrobiły na mnie wiatraki za granicą SK-A. Jechaliśmy nocą (bezchmurną) i dodatkowo źle skręciłem na rondzie i pojechaliśmy ciut na około ale za to przez pole wiatrakowe :D . Takie wielkie (chyba ze 30to metrowe białe) wiatraki prądotwórcze. Niesamowite ;). Ale myślę że w dzień nie robią takiego wrażenia.
Pozdrawiam imienniczke mojej już prawie żony ;)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.04.2006 10:53

f-cia napisał(a):jakie są wady i zalety tych tras? która jest lepsza jeśli chodzi o jakość dróg, która jesli chodzi o widoki, a kóra jeśli chodzi o czas dojazdu ?

1. cieszyn-olomuc-brno-wiedeń
2. cieszyn-ziliona-bratysława-wieden

Wariant 2-gi ma sens tylko jeśli się jedzie dalej do HR bo wtedy omija się Wiedeń albo całkowicie (jadąc wzdłuż jeziora Neuseedler w kierunku Eisenstadt-Wiener Neudorf) albo jedzie się prawdziwą obwodnicą autostradową Wiednia - tzw. Sud-ost Tangente, ktora niestety w godzinach szczytu bywa nieźle zakorkowana (raz utknąłem tam na 2 h) - ale tylko w godzinach szczytu.
A jeśli jedzie się tylko do Wiednia to lepsza jest trasa nr 1 bo wtedy idelanie wpada się na tzw. Gurtel z którego jest optymalny dojazd do każdego miejsca w całym Wiedniu
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 27.04.2006 11:35

Ale myślę że w dzień nie robią takiego wrażenia.

Robią robią :)
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 27.04.2006 12:35

noyle napisał(a):jest jeszcze kwestia przejazdu przez wieden
opcja przez BA daj mozliwosc smigniecia obwodnica wiednia

Ale dopiero od jutra !

Obrazek
f-cia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) f-cia » 27.04.2006 19:23

dzięki wszystkim za rady ! nie spodziewałam się ich aż tyle... jesteście niesamowici - tak jak i cała Chorwacja :)
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 27.04.2006 19:44

Czy ktoś mijał Wiedeń od strony wschodniej jadąc od Bratysławy, przyznam się, że ostatnio szukałem tej drogi, ale w samej Bratysławie pogubiłem sie i wyjechałem jak zawsze w kierunku na Wiedeń. Na co kierować się w samej Bratysławie? bo oznaczeń typowych jak na mapie trudno odszukać. Gdzie najlepiej wtedy wjechać na autostradę A2. Grzegorz
Ostatnio edytowano 30.04.2006 09:03 przez Grzegorz Ćwik, łącznie edytowano 1 raz
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.04.2006 07:23

szunaj11 napisał(a):
noyle napisał(a):jest jeszcze kwestia przejazdu przez wieden
opcja przez BA daj mozliwosc smigniecia obwodnica wiednia

Ale dopiero od jutra !

Obrazek

Na ile to jest pewna wiadomość? Bo Jeśli to prawda że dziś otwarte to rewelacja. Przejeżdżałem tam niedawno i wydawało się że budowa jest już na ukończeniu. Obwodnica S1 umożliwia ominięcie całego Wiednia. Jadąc z Polski przez Bratysławę dojeżdża się do lotniska Schwechat, leżącego przy autostradzie przed Wiedniem i tam wjeżdżając na S1 jedzie się dalej autostradą zupełnymi obrzeżami miasta i wpada na autostradę na Graz/Linz na węźle (knoten) Vosendorf. Otwarcie tej drogi powinno całkowicie rozładować dotychczasową obwodnicę, tzw. sud-ost Tangente, która bardziej służyła dla mieszkańców Wiednia podczas gdy S1 pomyślana jest jako droga tranzytowa z Bratysławy / Budapesztu na południe Europy.
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 28.04.2006 09:23

niezawodny napisał(a):
Na ile to jest pewna wiadomość?

Jak zawartość alkoholu w spirytusie

http://link.krone.at/M2/L0/Pkmprog/I0/O ... index.html
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.04.2006 13:02

szunaj11 napisał(a):
niezawodny napisał(a):

No to rewelacja. Akurat za chwilę wyjeżdżam i przyda mi się ta informacja jak złoto. Jak wrócę to skrobnę coś o tym.

pozdrawki
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 28.04.2006 14:47

niezawodny napisał(a):
szunaj11 napisał(a):
niezawodny napisał(a):

No to rewelacja. Akurat za chwilę wyjeżdżam i przyda mi się ta informacja jak złoto. Jak wrócę to skrobnę coś o tym.

pozdrawki

Przetestowany:
Dwa betonowe pasy ładnie oświetlone w tunelach kolorowymi żaroweczkami , ograniczenie 80 -100 .

Już powinni pomyślec o budowie trzeciego pasa .
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 30.04.2006 09:37

Jeśli to prawda, że już ta trasa jest czynna, to zupełnie zmieni moje plany odnośnie drogi do Hr. Tak wypada, że muszę przejechać przez Wiedeń w piątek po południu- korki pewne, planowałem zupełne obejście Wiednia. Czy ktoś już jechał tą trasą? proszę o namiary w którym miejscu zjechać z A4 i na co się kierować (trasa Bratysława-Wiedeń-Graz czyli kierunek na A2). Pozdrawiam Grzegorz.
tomsik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsik » 30.04.2006 20:11

Witam
Mam pytanko.
A mianowicie czy przecinajac Czechy tylko na odcinku Cieszyn - Zilina, tez musze kupic czeska winietke?

Pozdrawiam serdecznie
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 30.04.2006 20:39

[quote="tomsik"]Witam
Mam pytanko.
A mianowicie czy przecinajac Czechy tylko na odcinku Cieszyn - Zilina, tez musze kupic czeska winietke?

Pozdrawiam serdecznie[/quote

Nie nie musisz, rozumiem że chcesz jechą przez Słowacje.
Ale droga Cieszyn Zilina to koszmar. należy wybrać inny wariant.
Jeśli Cię interesuje to napisze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

do Wiednia przez Brno czy Bratysławę ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone