Szklanka napisał(a):Witam, planowałem kupić kemping Niewiadów N126e w bardzo dobrym stanie za 3tyś zł. W tym roku liczę się wybrać do Chorwacji w okolice Makaraski w 4 - 5 dorosłych osób właśnie z kempingiem i do tego Seat ibiza 1.9 Sdi 68km. Nigdy nie byłem za granicą ale po przeczytaniu kilku wątków ceny w miarę dobrych kempingów dla 4 osób to koszt 120zł dzień. To jednak nie mało a samochód też więcej spali po drodze z przyczepą. I teraz pytanie czy opłaci się zakup przyczepy jeżeli wyjazd byłby dla 4 osób na 1,5 - 2 tyg? Bo nie wiem dokładnie jaki jest koszt domków / apartamentów takich tańszych. Chciałbym przeliczyć ile za 3 tyś zł bym dni mógł przebyć w domku w okolicach Makaraski. Liczę że jak by wszystko wypaliło to w przyszłym roku też bym się wybrał.
1. niewiadów za 3 tys pln - OK będzie bardzo ładny i nawet zadbany - i w sam raz na 2 dorosłe osoby plus jedno dziecko lub 2 małych dzieci, na 4-5 osób na 100% się nie nada - choćby z układu wnętrza
2. jeżeli zakup na jednorazowy wyjazd - nie warto, jeżeli początek przygody to niewiadów jest dobry dla 2 - góra 3 osób
3. byłem na kempingu 6 razy - za każdym razem wychodziło tak samo cenowo jak apartament - nigdy taniej - a kempingi wybieram raczej tańsze i mniejsze a apartamenty wybierałem zawsze też raczej te tańsze, na kemping już od dawna nie jeździ się z oszczędności tylko dla przyjemności
4. za koszt kupna przyczepy i jej przeglądu (bo nie wyobrażam sobie wyjazdu bez sprawdzenia choćby łożysk w kołach i raczej wymiany - mając na uwadze fakt że przyczepa będzie miała min 20 lat), ceny paliwa do auta ciągnącego przyczepę, oraz pozostałych kosztów wynajmiecie na 2 tygodnie naprawdę fajny apartament dla 5 osób,
5. 5 razy wypożyczałem przyczepę i dopiero teraz dokładnie wiem jaki układ wnętrza jest odpowiedni dla naszej rodziny, jaka długość przyczepy, co warto mieć z wyposażenia dodatkowego a bez czego można się obyć itd. itp., natomiast 5 lat wypożyczania przyczepy na 2-3 tygodnie co roku jeszcze nie zrównoważyły mi kosztu zakupu przyczepy, (naprawdę fajna przyczepę można wypożyczyć już za 80 - 100 pln/doba, kupić można za 10-12 kpln)
6. Seat 1.9 SDI w trasie pali zapewne koło 5,0 - 5,5 l/100 km, z przyczepą nawet niewiadówkiem licz 8,5 l/100km więc już masz 50% wyższe koszty przejazdu - też mam 1,9 tyle że TDI i z przyczepa pali 9 i nie chce mniej (fakt że przyczepa ciut większa)
a do kolegi Opelr:
opelr napisał(a):Jakiego łamania prawa? ......
Zobowiązanie przerejestrowania pojazdu do 30dni(tak było kiedyś nie wiem jak teraz) ale to tylko jest zobowiązanie nie podlegające żadnym konsekwencjom, i tutaj chwała za to, choć taki obowiązek powinien zostać wykreślony.
tu powiem tylko tyle - obyś się nie włóczył po sądach i udowadniał że to nie ty uciekłeś z miejsca wypadku tylko ktoś kto to auto od Ciebie kupił dwa lata wcześniej ... i teoretycznie też nie masz obowiązku przechowywania dokumentów - umów kupna - sprzedaży, ale jak bym ich nie miał to jak bym udowodnił że ktoś o podobnym podejściu do Twojego stwierdził że po co przerejestrowywać skoro można jeździć na starym dowodzie ... a potem tez stwierdził że po co zostawać skoro się spowodowało kolizję - a policja dotarła do mnie jako ostatniego wpisanego w dokumentach ... więc ja akurat jestem zadnia że warto przerejestrowywać i to szybko ...