Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Szklarskiej Poręby na piwo.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.09.2010 18:43

W dziale "Jak nie Chorwacja to ... Polska na weekend" autor napisał:

weldon napisał(a):
Chociaż, bardziej miałem na myśli, żebyście pomogli pisząc relacje :D

Spełniając prośbę naszego znakomitego Kolegi sklecę tu kilka nędznych zdań (bo nawet przy dużej dozie dobrej woli trudno nazwać to relacją) z kilkugodzinnego wypadu do Szklarskiej Poręby. Może nie bardzo mieszczę się w temacie, bo weldon wyraźnie zaznaczył, że ma być "na weekend", a nie "na piwo", ale czy ja komu bronię wypić więcej piw? Z tego może się zrobić nawet długi weekend. :lol:

Od niepamiętnych czasów robimy z żoną takie miniwycieczki - tzn gwoli ścisłości Ona na piwo, ja niestety na kawę. Wolałbym odwrotnie, ale z pobudek egoistycznych nie nauczyłem mojej żony trudnej sztuki prowadzenia samochodu. Żeby wszystko było jasne - napisałem w tytule: "na piwo", bo przecież każdy wie, że kobiety są nieporównanie ważniejsze od mężczyzn. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.09.2010 18:52

Niedzielny wczesny obiad (jak było wczesne śniadanie, to musi być i wczesny obiad). Nagle pada propozycja: jedziemy do Szklarskiej? Odpowiedź może być tylko jedna. Jasne, że jedziemy. Po siedmiu minutach siedzimy już w samochodzie. :D Niestety nie powstał jeszcze na naszym forum temat "Trasa z zachodniej Polski do Szklarskiej Poręby" (no weźcie się w końcu do roboty!), dlatego nikt się nie dowie, którędy jechałem. :lol: W każdym razie widoczki były trochę inne, niż z mojego balkonu.

Właśnie minęliśmy Ślężę:

Obrazek

Kilkanaście kilometrów dalej. Widoczność tego dnia była raczej słaba, ale na to nie miałem żadnego wpływu.

Obrazek

Obrazek

Zaczynają się górki.

Obrazek

Widać już Karkonosze, które kiedyś schodziłem wzdłuż i wszerz.

Obrazek

cdn - pisze się :sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2010 19:09

jan_s1 napisał(a):cdn - pisze się :sm:

No to kontynuuj , chętnie poglądam fotki zważywszy że dośc dawno temu byłem w Karkonoszach
jan_s1 napisał(a):Niestety nie powstał jeszcze na naszym forum temat "Trasa z zachodniej Polski do Szklarskiej Poręby" (no weźcie się w końcu do roboty!)

W takim razie do roboty - i napisz czy i jak omijałeś płatny odcinek autostrady, jak z LPG, navi, CB etc. :P
:papa:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 14.09.2010 19:27

jan_s1 napisał(a):i sklecę tu kilka nędznych zdań
Jako że ja fanka Twoich nędznych zdań - nie może mnie tu zabraknąć :D

jan_s1 napisał(a):Może nie bardzo mieszczę się w temacie, bo weldon wyraźnie zaznaczył, że ma być "na weekend", a nie "na piwo", ale czy ja komu bronię wypić więcej piw?
Doprawdy - co za piękne "nędzne" zdanie :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam
:D
Ostatnio edytowano 14.09.2010 20:54 przez Tymona, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.09.2010 19:30

Piotrek_B napisał(a):No to kontynuuj , chętnie poglądam fotki zważywszy że dośc dawno temu byłem w Karkonoszach

No wiesz, ja nie chodziłem po Karkonoszach, tylko piłem kawę. :lol:

Ale coś tam się znajdzie - "góralom" takie górki nie zaimponują.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.09.2010 19:30

Uzupełnione w treści spisie ... :wink:

A mnie bardziej interesuje jak Szklarska i w dodatku Poręba? 8O
Przecie by się potłukło ... :lol:

Właśnie czytam Dębskiego Kiedy Bóg Zasypia i dotarłem do Brzetysława pod Ślężą ...

Musi znak to jakowyś ... :D
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 14.09.2010 20:25

Może być i na piwo, żeby tylko było grzane i z sokiem to ok.
Piękne widoki.
Czekam co będzie dalej...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.09.2010 21:06

Tymona napisał(a): nie może mnie tu zabraknąć :D

Witam radośnie najprawdziwszą Fiszpankę Croforum!

Widzę, że lubisz piwo, a że Szklarska leży (mniej więcej :lol: ) między Turcją, a płw Iberyjskim, to było Ci łatwiej wdepnąć na chwilkę. :D

Ale to będzie naprawdę chwila, bo dopiero zacząłem, a lada moment trzeba będzie kończyć. :lol:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.09.2010 21:14

weldon napisał(a):Właśnie czytam Dębskiego Kiedy Bóg Zasypia i dotarłem do Brzetysława pod Ślężą ...

Musi znak to jakowyś ... :D

Ktoś powiedział, że nie ma przypadków, są tylko znaki.

Ale przyznam Ci się (tylko nie powtarzaj tego nikomu), że nie znam żadnego Brzetysława. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 14.09.2010 21:19

agniecha0103 napisał(a):Może być i na piwo, żeby tylko było grzane i z sokiem to ok.
Piękne widoki.

Masz rację - piwo to piękny widok. :lol:
Ale ja wolę sok osobno i piwo osobno. :oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.09.2010 00:21

Na piwo już mnie namówiłeś Janie :D , a że w Szklarskiej Porębie dawno mnie nie widzieli , tym chętniej się tam z Wami wybiorę 8)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.09.2010 05:50

jan_s1 napisał(a):Ale ja wolę sok osobno i piwo osobno. :oczko_usmiech:

Też tak wolę. :D
Jadę z Tobą ... :D
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2010 06:40

Co do Szklarskiej...jest ona daleko z tyłu za Karpaczem, który cały czas ładnieje i rozwija się w przeciwieństwie do Poręby...zawsze myślałem, że na ostatnim miejscu spośród Karkonoskich miejscowości jest Świeradów ale
i on wyprzedza Szklarską pod względem rozwoju i inwestycji...minusem Świeradowa jest to, że strasznie zniemczał i nawet w knajpie czasami brakuje polskiego menu... :evil:
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 15.09.2010 10:06

alessandro1977 napisał(a):Co do Szklarskiej...jest ona daleko z tyłu za Karpaczem, który cały czas ładnieje i rozwija się w przeciwieństwie do Poręby...zawsze myślałem, że na ostatnim miejscu spośród Karkonoskich miejscowości jest Świeradów ale
i on wyprzedza Szklarską pod względem rozwoju i inwestycji...minusem Świeradowa jest to, że strasznie zniemczał i nawet w knajpie czasami brakuje polskiego menu... :evil:

Myślałem, że tylko ja mam takie wrażenie. Przez ostatnie 15 lat Szklarska praktycznie stoi w miejscu. Wszystkie okoliczne miejscowości pięknieją, a Szklarska wciąż pozostaje szara. Mam olbrzymi sentyment do tego miasta (6 lat mieszkałem w pobliżu), ale ostatnio na przejażdżki udaję się 15 kilometrów dalej - do Harrahova.

Całe szczęście, że góry wciąż i u nas piękne :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.09.2010 11:03

Po obiedzie na piwko w Szklarskiej, chętnie z Tobą wskoczę.
pzdr
Następna strona

Powrót do Polska

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies