Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Szklarskiej Poręby na piwo.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2010 11:10

Marek 73...tych opinii jest wiele...jako, że mam bardzo blisko ( Karpacz, Szklarska 75 km, Świeradów 55 km ) każdy pogodny weekend staram się tam spędzać...Szklarską Porębę omijam już od roku bo jej szarzyzna mnie przytłacza...tak jak mówisz - dobrze, że góry nadal są piękne i nie straszą człowieka smutkiem i szarością...
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.09.2010 16:28

alessandro1977 napisał(a):Co do Szklarskiej...jest ona daleko z tyłu za Karpaczem,

Marek73 napisał(a):
Myślałem, że tylko ja mam takie wrażenie. Przez ostatnie 15 lat Szklarska praktycznie stoi w miejscu.

Macie całkowitą słuszność. Dwa, czy trzy lata temu odwiedziliśmy po długiej nieobecności Karpacz i byliśmy pod wrażeniem zmian, jakie tam zaszły. Jednak najczęściej odwiedzamy Szklarską i Polanicę, a decydują o tym względy sentymentalno-emocjonalne. :D

Skoro już mowa o takich małych, ale dość znanych miasteczkach, najbardziej zniesmaczyła nas przed kilku laty wizyta w Lądku Zdroju - niegdyś kwitnącym kurorcie, który przemienił się w zapyziałą mieścinę. Takie przynajmniej odnieśliśmy wrażenie.

Marek73 napisał(a):Całe szczęście, że góry wciąż i u nas piękne :D

I tego się trzymajmy. :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.09.2010 16:37

wojan napisał(a):
jan_s1 napisał(a):Ale ja wolę sok osobno i piwo osobno. :oczko_usmiech:

Też tak wolę. :D
Jadę z Tobą ... :D
:papa:

piotrf napisał(a):Na piwo już mnie namówiłeś Janie :D

longtom napisał(a):Po obiedzie na piwko w Szklarskiej, chętnie z Tobą wskoczę.

No, no, ale mocny klub piwoszy! :lol:
Ale jakiś soczek też możemy zabrać ze sobą (najlepiej taki sfermentowany) :wink:
Tak, czy owak mamy czwórkę do brydża. Niech tylko ktoś spróbuje powiedzić, że nie gra! :hut: :sm:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.09.2010 17:05

Kilka kilometrów przed miastem rozpoczyna się szczególnie malownicza trasa: jedziemy wzdłuż rzeki (tu jeszcze potoku) Kamienna, gdzie co roku wczesną wiosną odbywają się Akademickie Mistrzostwa Polski w kajakarstwie górskim.

Krótki rys historyczny miasta Szklarska Poręba.
Historia miasta Szklarska Poręba jest krótka, prawie jak moja relacja, bo rozpoczyna się w 1959 roku, myślę więc, że ta informacja będzie w pełni wystarczająca, nawet dla forumowych historyków. :wink: Rys historyczny zaczerpnąłem oczywiście z Wikipedii. :lol:

W Szklarskiej zajechaliśmy od razu pod wyciąg krzesełkowy na Szrenicę. Trafiliśmy na niezły burdel, czyli wielką budowę.

Obrazek

Ale po drugiej stronie jest małe jeziorko w ładnym otoczeniu.

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.09.2010 17:38

Jeszcze 20 lat temu wypicie espresso mogło stanowić problem - z wypiciem piwa nigdy nie było problemu. No nie, przepraszam, bzdury piszę..... W głębokiej komunie problem był. Gdy tylko przez osiedle domków, gdzie wówczas mieszkałem gruchnęła tzw dobra nowina - przywieźli piwo! - kto żyw wsiadał w samochód (najczęściej Syrenkę, lub malucha) i gnał do miasta zrobić małe zapasy.

Z kawą (mam na myśli espresso) było znacznie gorzej. Na dowolnej trasie w Polsce trudno było znaleźć miejsce serwujące ów specyjał. Dziś jest znacznie lepiej, choć spora część naszych rodaków wciąż nie może się rozstać z cieczą nazywaną kawą po turecku, pomimo, że tak naprawdę to ona wcale nie jest po turecku. :wink:

Na koniec tej dygresji mam dobrą wiadomość dla narzekających na chorwacką drożyznę. W Polsce za porządne espresso trzeba wybulić 7-10 zł. W Chorwacji przyjemność ta kosztowała mnie jeszcze 2 lata temu 6 kun. Widok na Adriatyk wliczony w cenę. :D Nie namawiam jednak nikogo do wypadu na kawę nawet na stosunkowo niedaleką Istrię. Jestem co prawda miłośnikiem kawy, ale nie aż takim. :lol:

Widok na Szrenicę.

Obrazek

Po jeziorku pływają sobie kaczki. Kaczek na forum było już sporo (nawet dziennikarskich), ale to nie są zwykłe kaczki. To są kaczki z pod wyciągu!

Obrazek

Obrazek

Zaprzyjaźniliśmy się z jeszcze jednym tubylcem.

Obrazek

Jeszcze raz Szrenica

Obrazek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.09.2010 17:54

Jak na piwo i to jeszcze w tak pięknych okolicznościach przyrody, to ja ja bardzo chętnie :D

Jak my byliśmy w Szklarskiej, w maju 2008 roku, nie było tego bałaganu (co wcale nie jest dziwne), ale nie było też jeziorka (a to już dziwniejsze! :wink:)... chyba, bo nie dam za to głowy :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.09.2010 18:07

maslinka napisał(a):
Jak my byliśmy w Szklarskiej, w maju 2008 roku, nie było tego bałaganu (co wcale nie jest dziwne), ale nie było też jeziorka (a to już dziwniejsze! :wink:)... chyba, bo nie dam za to głowy :D

Lepiej nie dawaj, bo takiej głowy byłoby naprawdę szkoda. :lol:

Widzę, że do tego piwa coraz więcej chętnych. :D
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.09.2010 18:16

Pojechaliśmy jeszcze kawałek w kierunku na Jakuszyce. Po drodze napotkaliśmy niepozorny górski potok. Ciekawe, jak on wygląda po większej ulewie.....

Obrazek

Obrazek

Obok stoi przedziwna chałupa. Rzeczywiście "wymarzone" miejsce na reklamę. :lol:

Obrazek

Gdzieś w połowie drogi między Szklarską, a Jakuszycami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 15.09.2010 19:28

Jest tuż przed zmierzchem. Żegnamy się ze Szklarską widokiem jej głównej ulicy.

Obrazek

Znalazłem się w małym kłopocie, bo chciałbym jakoś zakończyć tą naszą małą podróż, a nie bardzo wiem jak. Zakończenie podobno jest bardzo ważne, co wyłożył nam kiedyś pan premier Miller. :wink: Nie napiszę przecież, że zapraszam wszystkich na piwo do Szklarskiej Poręby. Mieszkanka Białegostoku mogłaby na takie dictum pomyśleć, że nie wszystko mam poukładane, jak trzeba. :lol:

Powiem więc, że podróże - nawet te najkrótsze - przynoszą naprawdę sporo frajdy. Przyjemnie wsiąść do samochodu (nawet byle jakiego :lol: ) i ruszyć gdzieś na piwo. Gdzie? No przecież każdy ma wokół siebie tyle ciekawych i sympatycznych miejsc.

Do zobaczenia na trasie!

:papa:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.09.2010 06:48

Jan - czy wiesz co kiedyś było w tym budynku z reklamą?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2010 07:41

Jacek S napisał(a):Jan - czy wiesz co kiedyś było w tym budynku z reklamą?

Huta szkła...ten budynek straszy w bardzo atrakcyjnym turystycznie miejscu...
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 16.09.2010 08:34

Wydaje mi się, że zakończenie jak najbardziej obrało słuszną drogę i słuszny wniosek z niego wypłynął :D

(a jeziorko też mnie zaskoczyło - ale jakże mogło być inaczej, skoro w Szklarskiej to jakieś 14 lat temu byłam :lol: )

I po piwie :lol: (no - niektórzy po kawce ) :lol:
To teraz gdzie "na piwo" (no - niektórzy "na kawkę")?

pozdrawiam
:D
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 16.09.2010 10:12

jan_s1 napisał(a):Pojechaliśmy jeszcze kawałek w kierunku na Jakuszyce.

Gdzieś w połowie drogi między Szklarską, a Jakuszycami.

Obrazek

Nawet nie wiesz jaką satysfakcję mi tym zdjęciem zrobiłeś. Na 90% to są drzewa, które sadziłem przed laty :D I rosną :lol:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 16.09.2010 10:28

Że Szklarska Poręba jest szara i nijaka uwierzę Wam na słowo. Ja ją znam tylko z koloru białego. Byłam tam 3 krotnie i zawsze ostrą zimą, szarości więc jako takiej nie zauważyłam. Ale faktem jest że w Karpazu i Harahovie bardziej mi się podobało :)
Co nie znaczy, że piwka z przyjemnością z Wami nie wypiłam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.09.2010 10:54

alessandro1977 napisał(a):
Jacek S napisał(a):Jan - czy wiesz co kiedyś było w tym budynku z reklamą?

Huta szkła...ten budynek straszy w bardzo atrakcyjnym turystycznie miejscu...

Dzięki za info.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Do Szklarskiej Poręby na piwo. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies