Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Sv. Filip i Jakov z przebojami

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
winetu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) winetu » 07.09.2010 13:45

Dzień 10

Wyjazd z samego rana i bez przygód do domu. No może poza tym, że pod Brnem ktoś strasznie intensywnie mrugał światłami za nami. Gaz do dechy i wąchaj dymek frajerze ;-) Pewnie gdybyśmy się zatrzymali to by nas okradł albo złoto chciałby okazyjnie sprzedać Cygan jeden ;-)

Na postoju okazało się, że tylne światła nam nie świecą :-)

'Koniec i bomba a kto czytał ten trąba' ;-)

Resume
Chorwacja piękna jest :-)

Od 14.08 wieczora do 24.08 rana nie widzieliśmy kropli deszczu. W godz. 12-16 trzeba było ewakuować się z plaży z powodu upałów. Mimo wszystko Jadran był chłodnawy. Prawdopodobnie wpływ na moje odczucia miały wyjątkowo w tym roku ciepłe jeziora w Polsce (cieplejsze w tym roku niż Adriatyk).

Subiektywny ranking piw testowanych w cro:
1. Grafenwalder (niemieckie, pszeniczne, nie filtrowane - była promocja w Lidlu)
3. Tyskie z Polska ;-)
4. Laśko (Słowenia)
5. Ożujsko (pierwsze miejsce za aromat)
6. Sarajevo (BiH)
7. Karlovaćko i Pan (ex aequo)
8. Becks niemieckie z Zagrzebia ;-)
9. Loewenbrau niemieckie z Zagrzebia ;-)

Moja żona woli piwa chorwackie niż polskie właśnie za ich lekkość.

W przyszłym roku konieczny generalny remont mieszkania. Godzicie jakoś takie sprawy z cro urlopowo i kasowo? Chciałbym jednak bardzo znowu pojechać. Chodzi mi po głowie Novi Vindolski albo Selce bo góry no i blisko Wenecja, Krk, Senj, Plitwice, Bihać...
Jeżeli macie namiary na jakieś fajne kwatery no bardzo pięknie proszę :-)
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 08.09.2010 10:54

Co do piwa, zgadzam się z Twoją Żoną w 100%, lubię chorwackie :P W PL jakoś mi nie wchodzą :lol:

Novi Vinodolski - jadłam tam najlepszą pizzę chorwacką, jak do tej pory..mniamm :P
ozyrys760
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozyrys760 » 08.09.2010 13:48

SUPER RELACJA Z PODRÓŻY :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.09.2010 21:34

winetu napisał(a):W przyszłym roku konieczny generalny remont mieszkania. Godzicie jakoś takie sprawy z cro urlopowo i kasowo?

Rok ma cztery kwartały :
pierwszy - remont mieszkania :roll:
drugi - intensywne odkładanie kasy na wyjazd do HR
trzeci - jednak wyjazd :D :lol: . . . jakoś się da radę wrócić do normy :wink:
czwarty - jeżeli jeszcze zostało coś do zrobienia - kończymy remont , wspominamy jak fajnie było i planujemy następny wyjazd do HR :lol: :lol:

To taki teoretyczny kierunkowskaz :wink:

Bardzo fajna relacja :D Dzięki

Co do negocjacji . . . też miałem 3 kobiety :wink: ale to stan przejściowy . . . została jedna . . . zmian wielkich jednak nie odnotowałem :wink:

Pozdrawiam
Piotr
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 10.09.2010 01:30

winetu napisał(a):Moim zdaniem Filip Jakov jest podobny do Pakostane. W Pakostane mają ładniejszy widok z plaży miejskiej; otwarte morze i kapliczka na wyspie (z tym, że widok to sprawa bardzo subiektywna tym bardziej, że w Filipku też jest ładny, np. z pomostu na plaży żwirkowej widać kościół w Turanj i Biograd (widoczny również z kamienistej).
- ładniejsze palmy,
- zwierzaki pieczone na rusztach na zewnątrz (w Filipie nie widziałem)

W Filipie bardziej podobały mi się
- obie plaże,
- promenada z knajpkami wzdłuż jako całokształt
- z pobieżnych obserwacji ceny są niższe (szczególnie pamiątek) tak więc zachęcam na zakupy pamiątek dla rodzinki i znajomych udać się do Filipa (w Biogradzie ceny wyższe),

W Filipie jest bank (Splitska Banka), poczta, kantor, 4 bankomaty. W tym bankomat Zagrzebska Banka co może być istotne dla posiadaczy kart PKOSA (PKOBP pobrał za 1200 kun 20,95 zł prowizji). Jest min 5 marketów sieciowych, m. in. Konzum, Sonik, Studenac

A ja myślałem ze Filip i Jakov to dziura nad dziurami kilkanaście domów miedzy jardanka a Adriatykiem ,

mój syn o imieniu Filip na drugie ma Jakub :roll: :roll:

Obrazek

Jak to człowiek może sie pomylić . Byliśmy w ubieglym roku w Pakostane , jadąc do Biogradu czy Zadaru przejeżdżaliśmy przez te miejscowość , nawet mieliśmy pierwotny plan zatrzymać się na campingu. Czas zweryfikować swoja ocenę tej miejscowości :wink: :wink: :wink:

Wydaje mi sie jednak ze Pakostane jest nieco większe od Filip i Jakov

:roll: :roll:
winetu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) winetu » 10.09.2010 09:21

Jeżeli poniższe dane są wiarygodne to stałych mieszkańców Filipek ma więcej:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sveti_Filip_i_Jakov

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pako%C5%A1tane
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 10.09.2010 09:43

winetu napisał(a):Jeżeli poniższe dane są wiarygodne to stałych mieszkańców Filipek ma więcej:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sveti_Filip_i_Jakov

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pako%C5%A1tane

Powierzchniowo w Google mapa Pakostane wygląda na większe , może bardziej skupiona jest ta miejscowość stad takie złudzenie
titus.ok
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) titus.ok » 06.07.2012 22:36

Byłem w Sveti Filip i Jakov w 2010 roku. Mieszkaliśmy w dwie rodziny w apartamentach Croatia. Fajne miasteczko do którego z pewnością wrócimy, może w przyszłym roku, bo w tym kierunek: Vinisce.
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Do Sv. Filip i Jakov z przebojami - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone