Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Makarskiej przez Węgry czy Austrie ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 06.06.2011 11:35

Potrzebuje Porady doswiadczonych bywalców cro . Zostało mi 5 dni do wyjazdu i pojawił sie mały mętlik w głowie . Jedziemy z Zoną , startujemy z Kielc ,i nie wiem która droga bedzie lepsza , -- Czechy ,Austria, Słowenia czy może Słowcja , Węgry . Doradzicie coś :oops:
Ostatnio edytowano 07.06.2011 11:08 przez sebu, łącznie edytowano 1 raz
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 06.06.2011 13:01

Ojej tyle tego tu na tym forum i a piać od nowa.
Ale ok mapy google rysują trasę przez Czechy Austrię Słowenię tak niby najprościej, ale i tez najdrożej 1362km.
Moim zdaniem najbardziej opcjonalna i najtańsza jest ta: Potrzeba tylko winietę Słowacką
Kielce>Bielsko Biała>Zwardoń-(przejście graniczne)Zilina (tu kierować się po zielonych znakach na Bratysławę nie NIEBIESKIE!!! Słowacy maja na odwrót zielona prowadzi na autostradę)> Bratysława> (wjazd na Węgierską autostradę M1 do zjazdu na na trasę 86 (ten odcinek nie wymaga winiety węgierskiej) >Crosna > Zalaegerszeg>Nagykanizsa ( tu zaczyna się trasa nr 7 przy autostradzie M7, nie wjazd na autostradę tylko na trasę nr 7 która doprowadzi do starego przejścia w Letenye)> Dalej już Chorwacja jeśli taniej i przyjemniej proponuje z Letenye do Karlovaca autostradą a z Karlowaca starą jedynką bardzo dobra i przyjemna trasa od Ciebie zależy jak długo chcesz nią jechać bo jak się przyjrzysz na mapach google doprowadzi Cie do zjazdu Sestanovac z którego już chwila do Makarskiej. Kiedyś jeździło się tylko tą trasą.
Ta trasa to 1358km czyli wniosek masz :D
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 06.06.2011 13:50

A ja Ci zaproponuje z Kielc 7mka do Krakowa, potem na Chyzne Ruzomberok, Dolny Kubin, Banska Bystrzyca ... od Banskiej do Zvolenia jest autostrada (20km może ... które omijasz i 14 euro zaoszczedzone na winiecie zostaje Ci na Karlovacko w Chorwacji:) potem przejscie Sahy parasapuszta ... Budapeszt (polecam noca przez centrum, w tym roku nawet wybieramy sie na nocny spacer wzgórzem zamkowym) i autostrada az do Letenye ... nastepnie mijasz zagrzeb zjezdzasz karlovacu na stara 1 i nia dalej kierujesz sie az do cista provo gdzie odbijasz nad Jadran :) 1192 km wg tomtoma

Zalety:
-Duza jak dla mnie oszczednosci pieniedzy, a że mam nie za szybkie auto to i tak mi pasuje.
-Piekna widokowo trasa ... i nie ma co sie bać starej jedynki, bo w porównaniu do naszych polskich drog jest super, asfalt calkiem ok i 0 monotonii, byleś jechał w tygodniu a nie na week, ale termin wyjazdu tyczy sie wszystkich tras i jesli wyjedziesz na week moga sie trafic korki ;/

Wady : Jedziesz dłużej, sporo miasteczek ograniczeń

Trase odbieram i polecam szczerze odbierać jako część wakacji dlatego taka a nie inna byle tylko dojechac na wyscigi, który szybciej.

Opcjonalnie, aby zredukowac uciążliwość możecie dojechac tylko do Pltvickich i zostac tam na nocleg ... ale nie znam Twoich planów w każdym razie tras na forum masz opisanych multum:)
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 07.06.2011 11:06

Witam
Najpierw chce podziękować za podpowiedzi . Faktycznie te trasy są konkretne i sprawdzone ,jednak dziś byłem po winety i juz pozamiatane . Wybrałem droge przez austrie i słowenie , Koszt winet nie jest kosmicznie drogi ciekaw jestem jak opłaty tuneli sie przedstawią i ile ich bede miał na swojej drodze . Jeszcze raz dzięki wielkie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.06.2011 11:16

sebu napisał(a):Witam
Najpierw chce podziękować za podpowiedzi . Faktycznie te trasy są konkretne i sprawdzone ,jednak dziś byłem po winety i juz pozamiatane . Wybrałem droge przez austrie i słowenie , Koszt winet nie jest kosmicznie drogi ciekaw jestem jak opłaty tuneli sie przedstawią i ile ich bede miał na swojej drodze . Jeszcze raz dzięki wielkie

Tuneli będziesz miał dużo - krótkich i długich, ale na tej trasie bez kosztów.
Nazwy państw piszemy dużą literą :wink:
rega2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rega2 » 07.06.2011 11:21

Pytanie zadałeś i swoje zrobiłeś ? Bez sensu - zamęt robisz, nie bierzesz pod uwagę innych propozycji już na starcie. Po co ty zadałeś to pytanie, chyba dla innych.
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 07.06.2011 12:14

rega2 napisał(a):

Pytanie zadałeś i swoje zrobiłeś ? Bez sensu - zamęt robisz, nie bierzesz pod uwagę innych propozycji już na starcie. Po co ty zadałeś to pytanie, chyba dla innych.

Wyjeżdżam w piątek a dziś przeczytałem podpowiedzi jak juz miałem winety w portfelu . Następnym razem pewnie pojadę zalecanymi objazdami . Jade pierwszy raz na Cro i do tego czas mnie goni .
rajcro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajcro » 07.06.2011 12:53

A po co Ci winietki w portfelu przed wyjazdem? :)
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 07.06.2011 13:38

rajcro napisał(a):A po co Ci winietki w portfelu przed wyjazdem? :)

Ano kupiłem juz w salonie fiata cena- 55zł i 45. Czechy i Austria .Troche drożej fakt, ale mam z głowy . To mój pierwszy urlop poza granicami polski gdzie jade swoim autkiem . Chce mieć z głowy szukać stacji czy tez sklepu z winetkami . Następnym razem bedę już wiedział co i jak . :D
Myślisz ze to spora gafa?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.06.2011 13:53

sebu napisał(a):Myślisz ze to spora gafa?

Ja myślę że nie. Ja naklejki mam naklejone już przed wyjazdem i nie muszę sobie tym dupy zawracać podczas jazdy :D
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 07.06.2011 14:08

Rysio napisał(a):
sebu napisał(a):Myślisz ze to spora gafa?

Ja myślę że nie. Ja naklejki mam naklejone już przed wyjazdem i nie muszę sobie tym dupy zawracać podczas jazdy :D

:lol: Czyli też kupujesz w Polsce? . Proste że na szybe wyląduja tylko w dzień wyjazdu . :D Pozdrawiam
mlesiakalb
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlesiakalb » 07.06.2011 23:20

consett0805 napisał(a):Moim zdaniem najbardziej opcjonalna i najtańsza jest ta: Potrzeba tylko winietę Słowacką Kielce>Bielsko Biała>Zwardoń-(przejście graniczne)Zilina (tu kierować się po zielonych znakach na Bratysławę nie NIEBIESKIE!!! Słowacy maja na odwrót zielona prowadzi na autostradę)> Bratysława> (wjazd na Węgierską autostradę M1 do zjazdu na na trasę 86 (ten odcinek nie wymaga winiety węgierskiej) >Crosna > Zalaegerszeg>Nagykanizsa ( tu zaczyna się trasa nr 7 przy autostradzie M7, nie wjazd na autostradę tylko na trasę nr 7 która doprowadzi do starego przejścia w Letenye)> Dalej już Chorwacja jeśli taniej i przyjemniej proponuje z Letenye do Karlovaca autostradą a z Karlowaca starą jedynką bardzo dobra i przyjemna trasa od Ciebie zależy jak długo chcesz nią jechać bo jak się przyjrzysz na mapach google doprowadzi Cie do zjazdu Sestanovac z którego już chwila do Makarskiej. Kiedyś jeździło się tylko tą trasą.
Ta trasa to 1358km czyli wniosek masz :D

Z GoogleMaps i opisu wyglada bardzo ciekawie. Czy mógłbyś napisać coś więcej o Twojej propozycji? Czy to trasa jednopasmówkami? Jak to wyglada czasowo/jakosciowo do standardowej trasy przez wieden/graz/malibor?

Z góry dzieki za odpowiedz.
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 09.06.2011 09:42

consett0805 napisał(a):Kielce>Bielsko Biała>Zwardoń-(przejście graniczne)Zilina (tu kierować się po zielonych znakach na Bratysławę nie NIEBIESKIE!!! Słowacy maja na odwrót zielona prowadzi na autostradę)>

o co Ci chodzi z tymi autostradami??? Winiete na Słowacje gość ma bo kupił więc czemu ma omijać autostrady???
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 09.06.2011 11:33

jgx1 napisał(a):
consett0805 napisał(a):Kielce>Bielsko Biała>Zwardoń-(przejście graniczne)Zilina (tu kierować się po zielonych znakach na Bratysławę nie NIEBIESKIE!!! Słowacy maja na odwrót zielona prowadzi na autostradę)>

o co Ci chodzi z tymi autostradami??? Winiete na Słowacje gość ma bo kupił więc czemu ma omijać autostrady???

Allllllleeeeeee ossssssssooooooochoooooooziiiiiiiiiiiii :lol: :lol: :lol: :?: :?: :?:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 09.06.2011 14:33

sebu napisał(a):Potrzebuje Porady doswiadczonych bywalców cro . Zostało mi 5 dni do wyjazdu i pojawił sie mały mętlik w głowie . Jedziemy z Zoną , startujemy z Kielc ,i nie wiem która droga bedzie lepsza , -- Czechy ,Austria, Słowenia czy może Słowcja , Węgry . Doradzicie coś :oops:

Witam Krajana :)

Ja jeżdze zawsze przez Chyzne, Banska Bystrzyca, Budapeszt no i dalej na CROOOOO :)
Bardzo fajna dróżka :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone